Ерик Шмид, ??еф на Google, казва нещо за България

Ето какво е казал Ерик Шмид, ??еф на Google, миналата седмица на сбирка във Ва??ингтон:

  An open system means more voices; more voices mean more discussion, which leads to a better decision. A community will always make a better decision than an individual”
  или преведено на български
  :
  Една отворена система означава повече гласове; повече гласове значи по-голяма дискусия, която води до по-добри ре??ения. Общността винаги ще достигне до по-добро ре??ение, отколкото отделният индивид“.

Сега ще попитате: “Какво общо има това с България?”
Много ясно какво.
Ако имахме общност, общество, хора, които заедно работят за постигането на една висока цел, тогава няма??е да може да се оправдаваме, че само онези, “управляващите”, са ни виновни за неуспехите на България като държава.

България е наказана заради неработеща съдебна система. Не съд, не прокуратура – цялата система не работи.
Не мога да не се ядосвам на този чуден непукизъм у хората, от които зависи “оправянето” й. Не си мислете, че това са Борис Велчев, Лазар Груев и Константин Пенчев. Не, това са 60000 полицаи, 1500 прокурори, десетки хиляди съдии, следователи и дознатели. Плюс стотици хиляди пострадали, свидетели, които си траят и т.н. Преди малко говорих с един колега, Николай, с който обсъждахме спирането на 220 млн. евро за България. Та се питахме дали ако тези 220 млн. евро можеха да се вземат от заплатите на съдиите, следователите, прокурорите, полицаите и т.н., тогава те щяха да заработят? Аз, като по циничен, твърдях, че няма да се случи, защото те просто ще вдигнат мизата – катаджиите ще питат не “Сега какво ще правим” (в множествено число, демек – той и ти, ??офьорът), а “Сам разбира??, че трябва нещо да направим” (демек, взеха ми заплатата, ама аз трябва да живея)… А, да не забравя – към горните трябва да посочим и нотариусите, заради които изгърмяха сума ти хора със заграбени от мо??еници апартаменти, както и частни съдии-изпълнители, които първо изпълняват, после преценяват…

?? накрая – всеки, който се е сблъсквал със съдебната система има какво да разкаже. Аз самият мога да разказвам как първата ми фирма все още е полу-закрита, полу-ликвидирана. ?? така от 1997 г.
Съдиите, следователите, прокурорите и полицаите които познавам в много голямата си част са изключително читави хора. Парадоксът е в това, че хората са читави, а системата не работи.

Дали не работи защото е затворена, обратно на това, което вижда Ерик Шмид? ?? дали не работи, защото нямаме общност?

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ерик Шмид, ??еф на Google, казва нещо за България

 1. paradox says:

  Не работи, защото на прекалено голяма част от съставящите я индивиди не им се работи.

  “Виж к’во ае само да не ме занимава??…”, нали ?

 2. Аз искам да коментирам думите на г-н Ерик Шмид,
  Отворената система е тук (в интернет), но не се използва по предназначение. Аз не знам да има форум, където може да се членува да се дискутира за всичко важно ставащо в България. Сега всеки си има блог и си пи??е. Може да остави?? коментар и толкова. Къде са сериозните анализи, дискусии.

 3. ivan says:

  Големият проблем е че България не е отворена система. Всички предложения които не идват от централата на управляващата/ите партии се игнорират. Когато хората биват постоянно игнорирани, а даже и репресирани, те спират да се опитват.

 4. Предложение за единна мрежа (social networks)
  Колеги блогери,
  Смятате ли, че всички, които се занимаваме с политика и сме в опозиция на сега??ното правителство, трябва и можем да се обединим в единна мрежа (social networks). Това не значи да оставите собствените си блогове. Трябва само още едно усилие, да копирате важният материал за Вас и в нея. За мен е трудно да следа всички блогове. Повечето са на: http://blog.bg/, но има още толкова със собствени блогове. Предполагам, че и Вие имате същият проблем.
  Ако сте готови за това ми отговорете:
  1 – Ning добра платформа ли е, има ли по-добра?
  2 – „Е – Opposition” – добро име ли е? – предложете друго, моля!
  3 – „Социална мрежа за хора, които желаят реални промени в България”. (примерно за мото)
  4. – Някъде мисля да вмъкна:
  by Veni Markovski @ 5:09.
  Ето какво е казал Ерик Шмид, ??еф на Google, миналата седмица на сбирка във Ва??ингтон:
  “An open system means more voices; more voices mean more discussion, which leads to a better decision. A community will always make a better decision than an individual”
  или преведено на български:
  “Една отворена система означава повече гласове; повече гласове значи по-голяма дискусия, която води до по-добри ре??ения. Общността винаги ще достигне до по-добро ре??ение, отколкото отделният индивид“.

  Благодаря за отделеното време, В. Давидов

  P. S. Всичко е отворено и може да предлагате и допълвате.

  Пример на работеща мрежа е: Homo Politicus! – http://bgpolitics.ning.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.