Брилянтен ход на Стани??ев

БСП е приготвила видео-клип (.flv) по случай 47-ия конгрес на партията. Клипът има няколко цели, които са видими и с просто око:

Това, което ме кара да си мисля, че е брилянтен ход на Стани??ев, е реакцията в медиите и блогосферата:

 1. Нас червеното знаме роди ни (??ван Бедров)
 2. по повод трамвайното (Петър Стойков)
 3. Място за паника няма, ватманите от градския транспорт са квалифицирани, а трамваите имат мар??рут и посока (??ван Бедров)
 4. Дзън-дзън-дзън, аз трамвайче съм! (??ван Стамболов)
 5. ПРЕДКОНГРЕСЕН КРОС 76 (Стефан ??ванов)
 6. Празният трамвай и летящата чиния (??ван Бедров)
 7. Да ни е честит 47мият конгрес на Партията!!! (Александър Божков, бив?? вице-премиер)
 8. Нас червеното знаме роди ни (??ван Бедров – да, пак, за четвърти път!)
 9. пак при ??ван Бедров (актуализирано)

??, разбира се, всички хартиени и електронни медии (“Стандарт”, “19 минути“, “Медиапул“, “Сега“, пак “Сега“, “Дневник“, “Всеки ден” и т.н.) се включиха в хора.

Ако БСП са искали един цял народ да разбере, че им предстои конгрес, са постигнали целта си. А пък нескопосаната и нервна реакция на кмета Борисов само доказва, че и този път са го настъпили по мазола.
Помним, че Бойко Борисов е известен с нетолерантните си изказвания срещу хомосексуалистите, така че с появата на Сергей в ролята именно на ватман* би могло да се цели и още нещо. Един вид, “Не ни пука какво говори??, “батмане“**, ние нямаме предразсъдъци като теб”. Докато Бойко и Цветан Цветанов реагираха като ужилени на думите на Стани??ев, че предстои мутризация на България, ако ГЕРБ вземе властта и пращаха писма на подръжници, протести и т.н.

актуализирано: Днес действията на БСП продължават, както пи??е ??ван Бедров (той комай е станал личен историк на БСП?). Сега Кирил Добрев е подарил торта във форма на трамвай на Стани??ев. Тортата е с надпис: “Кучетата си лаят, трамваят си върви”. Конгениално! А, забелязах и още нещо из медиите: Бойко Борисов е направил разследване (явно продължава да не разбира колко е сме??ен с тези си действия), та казва, че трамвайната мотриса, заснета в клипа, е наета от общината. Това станало чрез хора, представили се за филмова компания, които платили “2 хиляди и кусур лева” наем. Сигурно ще накаже някого, затова, че не е разузнал каква е тази филмова компания (каквато, разбира се, очевидно е наета, за да заснеме клипа, така че няма нищо тайнствено тук). Цирк!

Втора актуализация (от 21-ви ноември):
Ето какво казва Стефан Данаилов за клипа пред “24 часа”:

– Защо го гоните този трамвай, г-н Данаилов? Само за клипа се говори, но разбра ли се смисълът му?
– Филмът “На всеки километър” бе??е излъчван няколко пъти. Вярвам, че много хора го помнят и става ясно, че препращаме към него. ??наче щяхме да се возим в съвременен трамвай. ??зползвахме същата мотриса от филма.
– Това е трамваят, ползван преди 40 години в “На всеки километър”?
– Да. Няколко са запазените стари трамваи. ??ма един още по-стар – отворен, много романтичен, тегли се от друга мотриса. Снимал съм много с него. ??деята на тези, които са писали сценария за клипа, е, че въпросната серия от “На всеки километър” е за подготовката на Вито??ката конференция. Там загиват много хора, които опитват да забавят полицията, за да не се провали конференцията. Когато ми предложиха да участвам, харесах по принцип идеята да имаме клип за конгреса – правихме такива и за тържествата на 1 май и на Бузлуджа. Предложих да намерим автентичния кадър от филма и да започнем с него. Трябва??е обаче да спазим закона за авторските права и се оказа, че не можем да го ползваме.
Ако бяхме показали оригиналния, тогава??ния Деянов, който се качва в трамвая, и прелеем към дне??ния, остарелия Деянов, който казва, че не е като едно време, но мечтите и идеите остават същите, ще??е да е по-ясно. Щото аз не играя министъра – най-малкото иначе щях да съм без ??апка.
– Очаквахте ли толкова анализи за един клип?
– Анализите на толкова сведущи върху този клип от 40 секунди ми станаха много интересни, защото големите обсъждания на произведения са върху класически теми. ?? изведнъж се оказа, че този клип получава класическо значение! ?? точно реакциите бяха най-важното, защото сухата демонстрация, че някоя партия ще има конгрес, е едно, а сега мало и голямо знае, че в събота и неделя БСП се събира.

_____
*, ** – Евгени Минчев, който е един от най-известните гейове, е работил като ватман преди 10-и ноември; за него пи??еха вестниците по онова време, защото продава??е билети с печат на гърба им “Евгени Минчев ви желае приятен ден” и др.п. трикове, които бяха непонятни за соц.пътника. За Бойко Борисов понякога се говоре??е, че бил като Батман.

This entry was posted in Bulgaria, General, IT in Bulgaria, politics, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Брилянтен ход на Стани??ев

 1. владо says:

  Клипът наистина е брилянтен ход. Не ми е никак ясно защо бе??е нужно пускането на един рекламен клип за конгрес (между другото в никакъв случай това не е новост, а по-скоро традиция от предни десетилетия. Праве??е го и СДС край националните си конференции. Правили са го и БЗНС-тата, и ВМРО, и Костов) да провокира обществената дискусия. ??стината обаче е че клипа бъка от символика (нали знае?? какво стана в “На всеки километър” когато майор Деянов се качи по същия начин в трамвая?, самият избор на превозно средство, мястото към което пътува линията спираща на въпросната спирка в София в момента, че дори и ватмана както пи??е?? и т.н.) и показва точно това, което трябва – че БСП се е променила – “не е като едно време”. Малцина обаче успяват да видят самоиронията, да осъзнаят истинските цели и да видят как ефектът е бил ясен още при правенето на клипа. Може би обаче хората постепенно ще започнат да го осъзнават нещата, а клипът е едно приятелско намигване към тях. Който иска ще го разбере.

 2. Ангел says:

  Този сайт ми мири??е на комунистическо.

 3. ss7 says:

  След като 90% от хората го осмяха (то такъв автогол и да иска?? не може да си вкара??) ,

  ето един виден (в смисъм вижда това, което другите не виждаме) защитник на другаря стани??еф

 4. Ангеле,
  вероятно трябва да иде?? на доктор “У??и, нос

 5. Ангеле, това е въпрос за лекари, затова по-добре го остави те да го обсъждат. За мен липсата на чувство за хумор е увреждане – дали мозъчно, дали на характера…
  Прочее, хора като теб, които очевидно искат да бъдат приемани на сериозно, е добре да проверяват източниците си, преди да ги използват. Защо го казвам ли? Нормалният и информиран човек може да се изсмее на твърдението ти, че Стани??ев е “съветски специалист по униформите в Червената армия”? Защото това е твърдение, което бе разпространено, ако не се лъжа, от Надежда Михайлова в Парламента преди години.
  По същия начин и също толкова вярно, колкото твърденията, които Бойко Борисов разпространява за сексуалната ориентация на Стани??ев. Защото за мен е жалко не само това, че Бойко лъже – нещо, което не ме изненадва, а че политик се опитва да насажда неприязън към гейовете, което е на една крачка от насаждането на омраза към циганите, евреите, комунистите и т.н.

 6. Вени,

  Разбираемо е защо симпатизира?? на Стани??ев – с него сте близки семейни приятели, дори съм чувал,че ти бил кум. Да си призная, макар и лично да не одобрявам лицето Вени Марковски, това не ми пречи да мисля, че Стани??ев е по-добър избор за премиер от Бойко Борисов. Той е един вид по-малкото зло, и Тройната коалиция е по-малко зло от предстоящото ляво-популистко управление на ББ. Но какво мисля аз няма никакво значение, защото народът вече е ре??ил да пробва с ББ, и всички ще платим за това.

  Ходът с трамвая никак не е брилянтен. Основните избиратели не са податливи на носталгични послания. Затова и клипът стана за смях.

 7. Марковски, въпросът за мозъчните увреждания на хора, които ни управляват, не е медицински, а е политически и граждански. Въпросът за противочове??ката същност на комунизма също не е медицински, а е общочове??ки проблем. Ако трябва да уважаваме законите и актовете на Народното събрание, те призовавам да се запознае?? със “Закона за обявяване на комунистическия режим в България за противозаконен” (точната формулировка сега не е същественото), а също и с Пражката декларация “Европейската съвест и комунизмът”, която също бе??е приета от на??ия Парламент. Самият факт, че на??ите “леви” скачак като оципана мома когато някой каже нещо против комунизма илюстрира верността на моята теза, че комунизмът в на??е време най-вероятно е едно доста сериозно мозъчно увреждане.

 8. Нали сте “социалисти” бре, що толкова ви е мил комунизмът?! 🙂

 9. стефан says:

  Клипът е професионално направен, няма спор, въздейства. Ама е гавра с историята. Гавра с хората. Лъжа. Добре натрапена лъжа.

 10. Ангеле, не знам за кой говори?? като за “социалисти”, едва ли има?? предвид мен.
  Грънчаров, не съм запознат в на??е време БСП да се изживява като БКП.
  “Бате Бойко”, не мисля, че клипът е станал за смях сред хората, които мислят с главите си. Той е най-обикновен клип, имащ в себе си единствено четири изречения, които следва??е да бъдат обсъждани. Вместо това, народът масово се подведе по трамвая, по липсата на цветове, по майор Деянов и т.н. Да не говорим пък за политиците – то не бе??е Бойко Борисов, не бе??е Краси Каракачанов, не бе??е Димитър ??ванов

 11. Николай says:

  ?? за мен реакциите по клипа се преувеличени. Една лека ??ега с миналото време…

  Но те идват от там че БСП още не е скъсала с БКП. Колкото и да се опитва БСП да бъде европейска левица не може да я приемем за такава. БСП (бив??ата БКП) няма нищо общо с Тони Блеар или SPD в германия. В БСП са хората от ДС и техните деца и възпитаници.

  ??скрено се надявам младите хора в БСП да разберат че комунизмът и БСП са туморът на България и ако не го отстраним скоро България ще умре и ще се превърне в диктатура както е в Русия.

  Поздрави
  Николай

 12. Николай,
  дори реакциите под тази статия са показателни. Читателите ми не са нещастни, иначе щяха да дискутират една статия по-горе 🙂
  Аз лично приемам БСП за европейска левица много повече, отколкото ГЕРБ за народна партия. Ако ??ван Костов и Петър Стоянов не се бяха изпокарали навремето, сега може??е да има и една нормална десница у нас, а не някакви измислени партии – преди НДСВ, сега ГЕРБ…

 13. Николай says:

  Какво общо има щастието тук. Лудия на центъра може да ходи с дрипи и да няма къде да спи и пак да е щастлив. нека не философстваме какво е щастието. или пък нека го направим. ще те попитам. мисли?? ли че Стойков е по щастлив като открадна парите на ЕС-данакоплатеца, и като няма кой да го осъди в България управлявана както днеска разбрахме “успе??но” от БСП. ?? не е само той.

  В случай че не си ме разбрал. ??мам предвид че БСП е на власт и няма право да казва какво ще направи и какви са идеите и мечтите. Тя носи отговорността. За 4 години и преди това още 4 подкрепяйки НДСВ България се превърна в най-корумпираната страна в региона.

  Колкото до ГЕРБ съм напълно съгласен с теб. Дори съм склонен да мисля че Бойко нарочно преди време обяви че е “десен” за да бъде алтернатива а всъщност е част от БСП-Мафията.

  Но ще поживеем ще видим. Някои малко по-щастливи други не.

  Поздрави
  Николай

 14. В държава, в която царят е доказал, че е комунист, комунистите с пълно право се чувстват царе.

 15. Лъчо says:

  Съгласен съм с Вас г-н Марковски, наистина клипа е брилянтен ход. Винаги съм казвал, че ло??а реклама няма. Цяла България е запозната с конгреса на БСП. Не мога да разбера само, защо трябва да се гледа с ло??о око на клипове като този. Какви щяха да бъдат коментарите ако клипа бе??е на СДС, ДСБ или друга политическа сила?

 16. Xakepa says:

  Здравейте
  Според мен клипа не е ло??о направен,но замисълът му,че БСП се била променила е много далеч от истината.Всички знаем как започна сега??ният им мандат с месеци спорове кой да влезе в управляващите и цяла европа ни се изсмя за това.Друг въпрос е,че в момента ни управляват най корумпираните политици Въобще на чело с А. Доган,който всеки знае,че е този,който коли и беси неофицялно.Колкото за Б. Борисов той винаги за мен е бил комунист с Много гъвкав морал.Днес му е изгодно да е с едни,а утре с други.Въобще не гледа националните интереси,както никой от върху??ката в момента и за това не искам да го слагам ??зобщо,като вероятен министър-председател макар,че се говори,че има големи ??ансове.??скам да кажа на хората,които ще гласуват за него,че ще бъдат също толкова рзочаровани,колкото и от “царя” (понеже за мен не е никакъв цар,а по скоро лесничей,както казва Ко??луков 🙂 ) с неговите прословути 800 дни с,които излъга цяла България

 17. Геле says:

  Случайно минах от тук..
  Клипа според мен се цели във застаряващия електорат на БСП…Ло??ото е че и те вече не вярват на думи.
  За мен БСП доказаха с дела, че не са социалисти, така че лявото пространство в момента не е представено политически. Дори средната класа не е – това са инженери, архитекти, лекари…А деленето на леви/десни почна да си губи смисъла – за хората всички са едни – гледащи собствения си интерес.
  Още Алеко Константинов го е казал и за съжаление е така. А за бат’ Бойко – поне на морал го докарва по телевизията. “Ние ще дадем пари за здравеопазване…..
  Ето – и тази улица ще оправим.” Последна инстанция тип Крал-слънце……..

  Всъщност липсата на законност и система за налагане на законите на всички нива продължава да ни мори с пълна сила.

 18. Геле says:

  А, пропуснах – бръщолевенята комунизма това, комунизма онова ми се струват също болна тема на някакви болни бити анти-комунисти, които са със НЕ ПО-малко увредени мозъци – я от лагерите я от някви други (ду??евни?) страдания и комплекси, но явно увредени и повтарящи едни и същи антагонизми.
  Термина се ползва от тях, за да налее повече злъч в изказванията им за времето от бив??ия режим на Тодор Живков, понеже това ги кара да се чувстват по-значими (знаем, че не са).
  Те също страдат, и изпитват носталгия, че няма срещу какво да се борят и продължават да виждат комунизъм навсякъде, където го няма. Отказват да видят реалността, а си мислят, че се намираме на митинг от преди 20 години тип “кой не скача е червен”…
  Сори, вече сме 2009та. Комунизъм няма никъде в момента в света. А доколкото съм запознат с това какво е, не го е имало никога никъде, освен в семейството. Цитат “Всеки според възможностите, на всекиму – според потребностите”. Да, Господа почувствах се длъжен да внеса малко яснота по въпроса. Сега очаквам да бъда сравнен със земята 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.