Как се променя една цяла нация?

Преди 11 години написах едно есе “Защо в България нищо няма да се промени в следващите 25 години“. Подзаглавието бе??е “Ако сте в ло??о настроение, това не е мястото, където то ще ви се подобри”.
Днес ще продължа размислите върху проблемите, пред които сме изправени.

В последните десет години България преживя огромна трансформация. От страна в сериозна политическа, икономическа и морална криза тя успя да се превърне в страна с успе??на икономика и с действаща политика. За съжаление моралната криза продължи с неуспе??ните политически експерименти. През 2001 г. в българския политически живот навлезе една нова политическа класа. Под лозунга “за нов морал” и с крилатата фраза “за 800 дни ще променим живота” именно тази нова политическа класа заложи основите на дне??на България. Затова когато се търсят виновните за дне??ния ни хал, не бива да забравяме откъде почна всичко.

Когато хората емоционално гласуваха за Симеон Сакскобургготски, те го направиха без да разчетат правилно или дори изцяло думите му. Резултатът бе трагичен. В политиката навлязоха лица, които при други, нормални обстоятелства никога не биха могли да стигнат да изпълнителната власт. Получи се своеобразно повторение на 9-и септември и 10-и ноември, без да се стига до революции или преврати. На власт дойдоха хора, които не бяха готови да я реализират от гледна точка интересите на гражданите. Десетки са примерите, които бихме могли да дадем, за да илюстрираме деградацията на тази нова политическата класа в стремежа й за все по-голямо икономическо благоденствие на нейните представители. Но на??ата цел не е тази – това би трябвало да бъде предмет на едно по-нататъ??но проучване.

Целта ни е да видим как “новият” морал успя да деморализира и малкото останали неопетнени представители на политическата класа, а съответно – и на цялата нация.

Това стане неусетно, в рамките на няколко години само. Народът бавно и полека се отърва от илюзията, че “Царят” ще оправи нещата. В желанието си да обясни някак си нетрадиционната трансформация на приказния цар в жаба, същият този народ избра да си има нов идол – този път пожарникар. Човекът от народа говоре??е на същия език, на който говореха повечето хора. Аналогията в случая е САЩ и кандидатката за вице-президент Сара Палин. Тя също говори обикновен английски с обикновените хора (“Водопроводчика Джо”, “Джо с 6-те бири”).
Българинът предпочита да чуе от устата на някой от властимащите реплики като “Ние ги хващаме, те ги пускат”, вместо да се замисли над елементарният в този случай въпрос: “А как точно ги хващате, за да се налага да ги пускат?”.
Парадоксално е, че един главен секретар, при това на Министерството на вътре??ните работи (sic!) успя да заблуждава в продължение на години хората, че той не е отговорен за увеличаването на престъпността, за разстрелите по улиците, за кражбите, за посегателствата над личността.
А именно МВР трябва не само да разкрива извър??ителите на престъпления, с всички доказателства, годни, за да ги вкарат в съда, но и да респектира престъпниците и да ги кара да не вър??ат престъпления.

Българинът загуби вяра в полицията, но – учудващо! – не поиска да проумее, че отговорник за оперативната работа на полицията е именно… главният секретар на МВР!?

?? затова днес, само 7 години след пристигането на Симеон, същият този народ, който тогава гласува за него, гласува за Бойко Борисов.

Трябва ясно да се обясни на хората, че:

1. Никой отникъде няма да дойде, за да оправи страната и народа. Единственото оправяне в този ред на мисли е онова, другото значение на глагола, което едва ли хората искат.
2. Във всички нормални страни има две основни политически течения – ляво и дясно. Необходимо е хората да осъзнаят, че в малка България може, но не бива да има толкова голямо разделяне, още повече, че в страната има и хора с турско самосъзнание, които традиционно гласуват и ще гласуват за Движението за права и свободи.
3. Търсенето на спасение в “силната ръка”, в националисти и ??овинисти до този момент не е донесло ре??ение на проблемите в нито една държава. Просто няма начин България да е първата, където това да успее.

Разбира се има и още факти, и други теми за разсъждение и аз бих се радвал, ако има??е и повече хора, които да ги подхванат.

Преходът извър??и своето – голяма част от високообразованите българи напуснаха страната и избраха да живеят в чужбина. Сред тях не са много онези, които искат да се върнат в дне??на България. Което е много жалко, защото те не са просто българи, а са онези знаещи и можещи хора, които са така нужни на страната ни днес. Нужни, но не като юпитата на Симеон, а като хора, работили съвестно и качествено, които искат да бъдат у дома за последните 10-20 години от живота си.

Аз съм направил избора за себе си – искам България да е нормална държава, в която хората да се съревновават на полето на културата, а не на халтурата. Страна, в която природата ни е приятел и я пазим, а не враг, който се стремим да премахнем. ??скам да престанем да унищожаваме под закрилата на тъмнината това, което изграждаме през деня. Ето, такива прости неща искам.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to Как се променя една цяла нация?

  1. ss7 says:

    Браво, става?? за политик .

    Само да ти припомня, че МВР се скапа тотално по време на управлението на любимата ти партия БСП , и любимия ти съпартиец Петков. Сега??ния министър само довър??ва стореното.

    Няма смисъл да се мъчи??, едва ли някои е толкова заблуде, че да гласува за БСП на предстоящите избори.

    Колкото и да ти е криво ББ ще спечели, дори и аз ще гласувам за него, т.е по скоро против БСП, не толкова за ББ.

  2. Нещо бърка?? – не съм бил и не съм член на БСП 😉 А на мен не ми е криво, че хора като теб ще гласуват за ББ и че той може да спечели – аз отдавна съм намерил ре??ение за себе си. Виж, за хората и за страната ми е жал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.