Младите хора – цветята на България?

Спомняте ли си следната тревожна статистика, обявена на заседание на Министерски съвет на 30.08.2007 г. (получер ??рифт – от мен):

Качеството на образованието на младите българи до 19 години е вло??ено и те са с три пъти по-ло??и познания от хората на средна възраст. Така например почти всички знаят кой е Азис и подробности за семейното му положение, като същевременно 40 на сто смятат четенето на книги за безполезно занимание. Това са част от данните от проучване на агенция “Медиана”, направено по поръчка на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Резултатите от изследването влязоха в годи??ния доклад на агенцията, който бе??е одобрен на правителственото заседание вчера.

Една трета от младите българи не знаят какво е число на квадрат, 40 на сто не са чували за Чарлз Дарвин, 20% не знаят стойността на числото “пи”, а над 60 на сто са убедени, че Русия и САЩ са воювали през Втората световна война. Само 30% знаят къде е държавата Андора.

В същото време 85 на сто от младежите имат мобилни телефони, а 43% са с компютри у дома. Според изследването вместо морал и ценности властва откровен социален цинизъм, при който най-важни са парите и успехът на всяка цена.

Сред изводите на доклада са, че младежката общност се разделя на две части – около 85% получава добро образование и ??анс за развитие, докато друга остава изолирана в неграмотност и бедност.
(…)
В същото време около 15%, предимно роми, са встрани от тази тенденция, остават без образование и практически нямат ??анс за социално включване, сочат данните на проучването.
(…)
делът на ромите сред младежта се увеличава и след 25 години те ще са половината от младите в България. Според проучването раждаемостта сред ромите се увеличава по-бързо от останалата част от населението. Колев обясни, че това е свързано с получаването на социални надбавки в брой, които за повечето ромски семейства са единствения източник на доходи.
(…)
Сред тревожните явления е и употребата на наркотици, която е нараснала двойно сред младежите между 15 и 19 години. 25% от младите са пу??или трева, също толкова са употребявали някакви наркотици, а 2% са пробвали твърда дрога. Очакването на социолозите е този процент да се увеличава. Българчетата са на второ място след Австрия по тютюнопу??ене и в средата на европейската класация за консумация на алкохол.

През изминалата година дали се случи някаква организирана кампания за преодоляване на тези тревожни факти? Дали се организираха родители, учители, политици?

Нима не ви безпокоят думите, че “вместо морал и ценности властва откровен социален цинизъм, при който най-важни са парите и успехът на всяка цена.” Това показва, че загубата на моралните устои е вече трайна – “властва” предполага дългосрочно наслагване на идеи. Аз съм писал по-рано за това, че “в България се създаде един сериозен вакум, в който общочове??ките ценности бяха изместени от други – тези на прехода. В тази среда антигероите станаха герои, учението се превърна в ненужна част от развитието на гражданите, а съответно те пък станаха по-лесно манипулируеми.” ??зследването на “Медиана” доказва, че съм бил на прав път по отно??ение на наблюденията.

??зводът се натрапва сам: нужен дългосрочен проект за промяна на България. Разбира се, само ако искаме България да я има и след нас. Аз искам. А вие?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Младите хора – цветята на България?

 1. pierrot says:

  ??скам и аз.
  ?? ще си позволя да те допълня с един коментар в блога на Делян Делчев по повод евентуалното закриване на пазара на “Славейков” – “…че кой ги чете?”.
  Ние навлизаме в едно уникално разслоение според мен, в който неграмотността ще се реализира под формата на ниско самочувствие, средно заплащане, глад за ефектни забавления и хляб ( картината поразително напомня на древен Рим ) и втора “каста”, която ще се състои от хора, които четат, знаят, могат и знаят, че си струва. ?? то заради “материалната страна на живота”, а защото знаят, че си струва да знае?? и може??.
  Това е “черната магия” ( ако мога да си позволя това сравнение ) на технологичното съвремие и кариеризма на родителите. Надявам се да го избегна за моето семейство и това ще целя.

 2. Pingback: Азис ли е телевизионната смърт на Слави?

 3. Алчен циник says:

  Стремежът към успех и пари не е “цинизъм”. На него се крепи просперитетът на западните общества. Ако наистина у българите се заражда нещо такова, значи се оправяме. На нас основния ни проблем е, че чакаме друг да ни свър??и работата, не сме предприемчиви и мислим, че някой ни е длъжен с нещо. Надигането на алчността и стремежът да се постигне успех, е лечение точно за най-тежката ни болест. Т.е. тези данни според мен не са чисто негативни.

 4. Не е въпрос само на ценности.
  Въпросът е, че образованието е занемарено и самото то не е ценност. С изключение на статуса му в една малобройна средна класа. Миналогоди??ната стачка и реакциите към нея показаха това кристално ясно.

  Въпросът за успеха не е добре поставен. Разбира се, че е хубаво човек да се стреми към успех, а обвиненията в стремеж към пари звучат ако не соц, то поне наивно. Но въпросът е какъв вид успех. Така, както си го представят децата с проваленото образование, той е различен от представите на cредната класа, да не говорим че е и доста илюзорен. Той е успехът на случайният удар или на далаверата или на “ще стана фолк звезда”. А образованието няма нищо общо с такъв успех или каквато и да е дългосрочна инвестиция на енергия.

 5. Графът says:

  „Стремежът към успех и пари не е “цинизъм”. На него се крепи просперитетът на западните общества.”
  След., и на на??ето след промяната.
  След., успех + пари трябва да е цел № 1 на съвременния човек (тия, които чакат нещо си, са за порицание).
  След., всякакви индулгенции от типа „ама не такъв успех, а инакъв”, „не мръсни пари, а чисти”, „не така, а онака” са само успокоителни, които на практика не играят никаква роля.
  След., и мафията крепи просперитета на дне??ните общества – тя не може да се упрекне в липса на предприемчивост и стремеж към успех и пари.
  Бързам да ви изпреваря – няма „ама”! Всякакво „ама” е отрицание на приоритет № 1.
  Колкото до образованието – и при него няма „ама”. Образованието прави човека научен, но не и умен. ?? ако е истински съвременен човек с цел № 1 пред себе си, за какво му е да знае числото „пи” или кой с кого е воювал във Втората световна война? На него му трябва джиесем(и!), компютър, и наука за тънкостите на далаверата.

 6. Altenerg says:

  […] предаване. ?? на фона на все по-затъпяваща маса (справка тук, при Вени Марковски за последно ) откъм маркетингова […]

 7. […] През изминалата година дали се случи някаква организирана кампания за преодоляване на тези тревожни факти? Дали се организираха родители, учители, политици? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.