Поредната некадърно свър??ена работа от ЦАПК "Прогрес"

Не сте чували кой е ЦАПК “Прогрес”?
Не ви и трябва, но ако искате да узнаете, прочетете тази статия (с множество връзки в края й).
Поводът да пи??а за тази фирма е т.нар. “национален портал за информационни и комуникационни технологии”, създаден от… ЦАПК.


На 1-ви февруари т.г. ЦАПК гордо рапортува: “Проектът бе изпълнен от ЦАПК “Прогрес” и разработеният портал бе инсталиран на доставените по проекта сървъри на територията на ДА??ТС.

??стината, разбира се, е малко по-различна: порталът се поддържа от “Майкрософт” (така пи??е на самия “портал”, щракнете на картинката вдясно, за да я видите на цял екран), но за съжаление не работи с други браузъри, освен – може би! – с Internet Explorer. Пи??а “може би”, защото едва ли бих рискувал да си пусна Internet Explorer – работя си с Firefox и до този момент няма сайт, където да не съм могъл да си свър??а работата, освен на този, създаден от ЦАПК и поддържан от “Майкрософт”.
Това не е първата подобна издънка на създадената по комунистическо време фирма ЦАПК. Преди 6 години те “създадоха” и т.нар. правителствен портал за електронни услуги. Създадоха е в кавички, защото порталът отдавна го няма. Няма ги и въпросите и отговорите на онзи сайт, но можете да прочете някои от тях тук; те обясняват защо не работи и новото произведение на ЦАПК:

Вие попитахте
Какъв софтуер трябва да имам инсталирам на моя компютър, за да мога да достъпвам услугите, предлагани на Електронния портал на Българското правителство?

Отговор
За да ползвате услугите на Портала, е необходимо да ползвате Windows ОS (98SE, ME, 2000, XP, 2003), инсталиран .NET Framework и приложение за подписване с цифров сертификат. Последните два инсталационни пакета можете да свалите от Портала безплатно. Необходим Ви е и Internet Explorer v5.5 или по-нова версия. Също можете да ползвате Internet Explorer v5.0 с инсталиран 5.0 cipher add-in за 128-битово криптиране. Можете да обновите версията на браузъра си безплатно на адрес www.microsoft.com/windows/ie/default.asp.

??ли с други думи – ЦАПК отново е оцапало пейзажа с изпълнение, базирано на технологиите на “Майкрософт”, които сами по себе си не са чак толкова ло??и, но когато се съчетаят с непознаване на ??нтернет-стандартите и , водят до трагични резултати, видими из българския ??нтернет.

Нищо чудно, че вече седма година у нас пустото електронно управление е все още на хартия – едно от обясненията е, че това е така защото изпълнителите толкова могат.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.