Пламен Матеев от ЦАПК обяснява "ползите" от договора с МДААР

След като Ники Василев се опита – неуспе??но – да обясни ползите от договора с ЦАПК, в дискусията се намеси и самият ??еф на ЦАПК, който излиза във вестник “Банкеръ”, в коледното му издание, с цитати и разми??ления.

Прочете и се убедете сами, колко е полезен този договор. Вижте и коментарите между цитатите. Pressboard.info ни дава интервю с ??ефа на ЦАПК във вестник “Банкеръ”, в което се срещат следните думи:

Според Пламен Матеев, управителя на ЦАПК “Прогрес” ООД, което МДААР избра за доставката на 60 хил. персонални и 2 хил. сървърни лиценза, в договора, има много ползи за България. Пред журналист на в. “БАНКЕРЪ” той посочи, че първата полза е, че договорът, който досега е бил за наем, става кредитноразсрочен. Това означава, че правителството се ангажира да плати определена сума за дълъг период от време, а срещу нея получава собственост върху продуктите.

Обърнете внимание – говори се за много ползи, но се цитира само една. Да видим дали е полза? Приемаме, че е полза, но тогава възниква логичният въпрос: Защо, аджеба, ЦАПК не е предложило толкова полезна сделка още по време на преди??ното правителство, а го прави чак сега? Освен това не става ясно защо правителството просто не изкупи сега използваните лицензи на половин цена, както позволява текущият договор?

Чуха се обвинения, че е платена огромна сума на щатската компания предварително. По този повод Пламен Матеев коментира: “Ние сме обещали да платим 72 млн. лв., но не сме ги дали. Засега казваме, че ще преведем 30 млн. лв. (б.р. тази сума е част от 42 млн. лв. от бюджетния изли??ък, разпределени на МДААР), но и това не сме направили. До този момент има само договорености. Дори ако през декември се осъществи предсрочното плащане, както възнамерява да направи министър Василев, българската страна има време до месец май 2008-а, в което тя може да направи всичко, в това число и да размисли.”

Няколко неясни момента. Матеев казва “Ние сме обещали да платим 72 млн. лв., но не сме ги дали. Засега казваме, че ще преведем 30 млн. лв. (б.р. тази сума е част от 42 млн. лв. от бюджетния изли??ък, разпределени на МДААР), но и това не сме направили.”. Как “ние”? Нима той е част от правителството? ??ли пък се опитва да ни убеди, че ЦАПК е обещало да плати на “Майкрософт” 72 млн. лева, т.е. че работи без печалба? ?? двата варианта не звучат убедително.

Твърденията, че тези пари вече са платени на “Майкрософт”, според него са неоснователни. Реално сделка няма, тъй като парите ще бъдат в България до май, когато ще приключи сделката. Матеев дори заяви, че ЦАПК “Прогрес” ще съхранява тези средства в Централна кооперативна банка, тъй като смята, че е по-добре средствата да се намират в кредитна институция с български капитал, отколкото в такава, чиито собственици са чуждестранни граждани.

А!? Оказва се, че ЦАПК е всъщност трезор на МДААР? ??нтересно обаче дали ЦАПК знаят нещо за банките, чиито собственици са чуждестранни лица – да не би да фалират, що ли? ??ли това е “патриотизъм”, може би? ??нтересно като е такъв голям патриот, защо ??ефът на ЦАПК не носи само български ризи, а вместо това навлича такива с логото на “Майкрософт”? Впрочем, нека МДААР отговори на това твърдение с обяснение – защо самото МДААР не сложи парите в някоя банка, откъдето за тези ??ест месеца ще получи повече приходи от очакваната “остъпка” от ЦАПК в размер на 5 %?

Като друг голям плюс на договора Пламен Матеев посочва възможността през месеците до приключването на сделката да се водят преговори с “Майкрософт”. На въпрос на в. “БАНКЕРЪ” какъв резултат очаква той отговори: “Според мен е възможно да се постигне споразумение с компютърния гигант и той да направи инвестиции в България. Вниманието на администрацията би трябвало да се концентрира именно върху това – какви ползи може да постигнем от “Майкрософт” през следващите няколко месеца.

??нтересно разсъждение. Какви ползи можем да постигнем от “Майкрософт” в следващите няколко месеца, които ЦАПК не е успяла да постигне през изминалите 5 години, откакто сключи първият далавераджийски договор с държавната администрация? Какво попречи на ЦАПК да постигне тези ползи? ?? защо не ги осъществи при преди??ния кабинет?

Нека си зададем въпроса защо тази компания има звена в Сърбия и Румъния, но не и в България? Аз лично бих се радвал, ако и у нас има някаква структура, която създава нещо: услуги, обучение или консултации, програмни продукти, тестове или др. Структура, която генерира продукти и приходи, а не просто представителство на фирмата. Защото е близко до ума, че ако “Майкрософт” инвестира у нас, ще развие в професионално отно??ение хората, които биха работили за него, но също така ще си върне вложенията с печалба. Такава е естествената функция на всяка корпорация. По този начин обаче компанията ще реинвестира още повече в България. Това е механизмът, това е единствената цел, която и правителството, и ние трябва да преследваме.”

Близко до ума е, че ако ЦАПК разсъждава??е така преди пет години, би могла да се договори с “Майкрософт” за подобна “инвестиция”, но не го е направила. Нека видим как разсъждава??е тогава Пламен Матеев:

За електронното правителство:

Проектът стартира с четири услуги. А трябва да са двадесет. Такава бе??е и на??ата задача – да предлагаме двадесет услуги. Няма значение какво ще бъде електронното правителство, кой и с какво ще го реализира – ние трябва??е да имаме двадесет услуги. Тук няма място за коментар. Ние може да предложим и 220 услуги, но ако в тях не са включени въпросните 20, които ни определя Европейската общност, със въпросните 220 може да си направим снимка в някой от жълтите вестници. Значи това е основният проблем. Всеки, който се опитва да ми доказва, че електронното правителство може да бъде база за безкраен развой или друго нещо, е много добре. Аз съм “за”, но тук най-подящ е изразът на фирма NIKE: Just do it! (“Да го направим!”) Повече нищо друго не се иска от нас.

В момента българското правителство все още няма тези 20 услуги, които уж ЦАПК разработва??е през 2003-2004 г.

?? пак Пламен Матеев:

Миналата година бяхме изпаднали в пълна безизходица. Ние бяхме след Румъния и в резулат на това аз едва се побирах в кожата си. Убедих се, че спе??но трябва да се направи нещо. Затова отидох при министър Калчев и му обясних ситуацията, а той ми каза: “Ами, Матеев, направи го!” Тогава написах писмо и го изпратих до DELL и MICROSOFT, откъдето ми отговориха: “Да, ще го направим!” Замисълът ни не бе??е да спечелим някакъв търг или да вземем пари. Аз защитавах тезата, че България не може и не трябва да бъде след Румъния.

Ако се чудите за какво говори, не се чудете. ?? аз не го разбирам. Днес, четири години по-късно, пак казва, че сме след Румъния, електронното правителство, което ЦАПК разработва??е не работи, но ЦАПК пак е начело и ни води към светлите бъднини…

За повече информация относно неработещото цапекирано правителство вижте тук:

Некомпетентност струи от рекламирания по ТВ правителствен портал

България – затвореният код на електронното правителство

От “Майкрософт” иронизират електронното ни правителство – сравни с изказването на Николай Василев от 2005 г. електронното правителство тепърва ще се строи и от 2006 г.: “Министър Калчев не е направил нищо особено за електронното правителство

А тук можете да видите как ЦАПК подписа меморандум с Димитър Калчев.

За да ви се подобри настроението в предновогоди??ните дни, вижте и статията от “Труд”: Електронното правителство – имитация и комисионни

This entry was posted in microsoft, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.