За двойните стандарти на медии и читатели

Вчера коментирах статията в “Ню Йорк Таймс”, а днес виждам значително по-сериозно разследване в “Сега” под заглавие “Спонсори на ГЕРБ печелят поръчки от Столична община“. Ето някои моменти от тази статия:

Сред дарителите на ГЕРБ има фирми, които са участвали и спечелили обществени поръчки от Столична община. Това е нару??ение на закона за местните избори, който изрично забранява подобно спонсорство. На други от фирмите спонсори дейността им е пряко зависима от общинската администрация.
Това показа проверка на “Сега”, при която бяха сравнени списъкът на дарителите на ГЕРБ и регистърът на обществени поръчки.
Най-фрапиращото нару??ение е дарението от 5800 лева, направено от фирма “??нжстрой-София”, собственост на австрийската “Щрабаг -България”. Компанията е работила и в момента работи по множество обществени поръчки на общината за ремонти на улици и тротоари. Малко преди местните избори – на 10 август 2007 г., “??нжстрой-София” е подписала договор за корекция на река Банска на стойност 434 717 лв. В началото на тази година “??нжстрой-София” спечели и поръчка за близо 1 млн. лв. за преасфалтиране на училищни дворове.

Голямо дарение е направила и друга зависима от общината фирма – “Пи ейч финанс”, която е крупен строител в столицата. С нея са свързани проектите “Люлин Гардън”, “София Тауър”, “Меркюр София” и др. На 27 април 2007 г. фирмата е превела на ГЕРБ максимално позволеното дарение по закон – 30 000 лв. Същия месец е пуснат в експлоатация един от обектите й – “Люлин Гардън”.

Защо са двойни стандартите ли? Защото за статията в NYT разбраха всички, но на никой не му прави впечатление, че основен източник на информация за нея е въпросният Бойко Борисов, който като кмет на София знаем какво е свър??ил, но като “неформален лидер” на ГЕРБ вероятно ще се окаже… света вода ненапита по въпроса за даренията, а виновен ще е формалният лидер Цветан Цветанов.
А читателите наводниха форумите с коментари за ордена на Тодор Батков (80 броя тук, 223 тук!), “корумпираността” на Стани??ев, но под статията за Борисов има едва 40 коментара…
Затова са ни двойни стандартите – защото се изхвърляме на теми, от които нищо не зависи: дали Батков ще има или не орден, е без значение, освен за моралните ценности. Но дали ГЕРБ прибира пари и после пуска на определени фирми ремонтите по окаяната столична инфраструктура – от това страдаме всички, без значение какъв ни е моралът…

This entry was posted in Bulgaria, на български and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to За двойните стандарти на медии и читатели

 1. nellyo says:

  “дали Батков ще има или не орден, е без значение, освен за моралните ценности.”

  Какво говори??? “без значение, освен за ценностите” е оксиморон. Махни ценностите – и си вън от чове??ката цивилизация, да не говорим за по-временни неща като ЕС – който впрочем се дефинира не географски, а чрез ценностите именно.

  А раздавачът на ордени действа без оглед на ценностите, а на зависимостите си.

 2. Пенко says:

  Че ББ е серсем спор няма. Но интелигентен човек да защитава Гоце и Дмитриевич, this will never cease to amaze me!

 3. Нели,
  няма значение, повярвай ми. На фона на случващото се в света, проблемът с ордена на Батков е толкова несъществен… А дори и на фона на неоткритото около смъртта на Георги Марков, опита за убийство на Папа Йоан Павел II и т.н. – все неща, в които моралът на България остава загадка, пак орденът на Батков е без значение.
  Пенко,
  може би смисълът на думите ми не е в защита на президента или премиера, а по-скоро в защита на едни принципи, стоящи над конкретните личности.

 4. Пенко says:

  Вени, и как точно защитаваните от теб другари защитават тези принципи??? Като раздават най-високото отличие в държавата на куцо и сакато, и на откровени престъпници?
  България никога не е била в по-жалко положение.

 5. Пенко, Пенко…
  ?? ти изглежда забравя?? историята… България е била в значително по-жалко положение през 1941 г., когато се присъединява на страната на Германия във Втората световна. ?? когато изоставя своите евреи от Македония и Тракия, защото царят ни е бил безгръбначно мекотело. А да не говорим за други дати, които със сигурност са поставяли страната в по-жалко положение.

 6. Пенко says:

  Със зоологическото ти определение на царя съм напълно съгласен. Обаче, въпреки всичко, държавата е водила някаква политика, независимо че е била на гре??ната страна. В момента политика няма, всичко е корупция, селяни с каскети и съветски възпитаници ни управляват.
  Живея в Брюксел, и трябва да споделя с теб, че откровено се срамувам да отговоря от къде съм, когато ме питат. Ако посети?? ЕП, и се срещне?? с “представителите” ни там, ще се срамува?? и ти.
  Знам, че в САЩ не се чуства толкова тази неприязън, но това е защото те не са толкова наясно с БГ.
  Пак ще повторя, България е жалка в момента.

 7. Това, че се срамува??, е определено твой проблем. Аз не се срамувам, защото само тесногръди хора биха търсили каквато и да е връзка между това откъде съм и това какъв съм. Все едно да си американец и да се срамува??, че Бу?? ти е президент. България не е и не може да бъде жалка. Жалки са хората, които искат някой друг да ги оправи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.