Двама блогъри за визитата на Стани??ев в САЩ: факти срещу теории на конспирацията

Григор Гачев, с който се познаваме от много години, от времената на BBS-ите, освен лекар е и блогър. ?? днес е написал една статия, която не бива да се подмине с мълчание. Преди няколко дни и друг стар познат, ??во ??нджев, също е писал по темата.

Накратко – Григор създава теория на конспирацията относно пътуването на Стани??ев в САЩ през септември, арестите на братя Галеви, посещението на американци в София… Прочетете цялата статия при Григор, а тук вижте основните аргументи против измислените конспиративни теории.

Г.Г.: В края на септември уважаемият ни премиер Сергей Стани??ев бе??е на посещение в САЩ. Още тогава посещението ми се стори малко странно. Обикновено такива посещения се подготвят доста месеци предварително, обявяват се месеци предварително, и т.н. Гостът се посреща или поне приема от еквивалентна длъжност в държавата-домакин, има богата официална програма… Този път обаче няма??е нищо подобно. Обявяване на посещението забелязах два-три дни предварително. Посрещачите и приемащите бяха девети дупки на кавала в САЩ. Официалната програма бе??е каквото всяко посолство би могло да скалъпи за премиера си в рамките на два дни…

Факт: Сергей Стани??ев не е на официално посещение в САЩ, защото е бил на такова през юни. Бил е на заседание на Общото събрание на ООН, което впрочем се провежда всяка година в Ню Йорк, през септември и повечето страни са представени на ниво президент или министър-председател, които идват, за да произнесат речите си именно по времен на ОС на ООН. Президентът Бу?? всяка година говори пред ОС на ООН. Ето и информацията в сайта на ООН за речта на Стани??ев. А пък в програмата на генералния секретар на ООН се вижда, че е имал среща със Стани??ев, а след него и с датския премиер, президентите на Армения, Кипър и т.н. За това посещение на Стани??ев се говоре??е още по време на официалната му визита в САЩ през юни, за което стана дума и на приема в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Разбира се, за любителите на конспирацията проверка на фактите е последното нещо, за което ще се досетят.

??во ??нджев пък отива и по-далеч:

“Стани??ев и Бу?? не са се срещали по време на едноседмичния престой на българския министър-председател в САЩ. Но точно това се опитват да ни вну??ат с „надписа на вратата”. Стани??ев е говорил едни неща пред едни хора в един американски град, споменавайки, че и президентът Бу?? виждал отно??енията ни като стратегическо партньорство ( което двамата си казали, когато са си говорили, май бе??е през юни, има-няма преди 3-4 месеца). ?? от едноличния спомен на Стани??ев за едно такова единомислие се ражда миризливата лъжа за общи съждения на Стани??ев и Бу?? с дне??на дата…”
и
“…Защото в достигналия до българските средства за масова (дез)информация вариант, по повод на отправената покана към Ва??ингтон да участва в международен форум по въпросите не енергетиката в София идната пролет, няма и дума какво мисли по въпроса американската страна.”

Факт: Според официалното съобщение на Белия дом от 16.05.2008 г., “България и САЩ работят заедно като съюзници в НАТО за популяризиране на свободите и сигурността, вкл. и в ??рак и Афганистан, както и насърчаване на стабилността и евро-атлантическата интеграция на Западните Балкани. Под ръководството на премиера Стани??ев, България напредна в ключовите реформии стана една от двете най-нови страни-членки на ЕС през 2007 г. На??ите два народа са отдадени на задълбочаване на икономическите връзки и засилване на сътрудничеството в областта на енергийната сигурност.”
?? още един факт, този път от пресконференцията на Бу?? със Стани??ев на 18.06.2008 г. Няма да я превеждам цялата – който не знае английски, може да щракне тук за автоматизиран превод. Разбира се, ??во няма да отстъпи от позициите си, че всичко това са измислици и защо, видите ли, Бу?? не е казал директно това, което е казал Стани??ев. ?? догодина, живот и здраве, ако се организира такава среща в София, вероятно аргументите му ще бъдат от сорта на “Абе, да, ама е предизборно.” ??ли: “защо не участват лидерите на поканените страни, а са пратили само министри или зам.-министри”.

Но ??во продължава:

На какво ли се дължи това отчаяно желание на стани??евите придворни придружители да ни убедят, че на??ият пратеник на рутинната сесия на ООН е „барабар Петко с мъжете”

С което показва, че всъщност негативните му коментари са породени не от нещо друго, а от самата мисъл, че все пак е възможно премиерът ни действително да е “барабар Петко с мъжете”. ?? да произнася речи в ООН. Впрочем, добре е ??во да си припомни какво е правил Президентът Стоянов в същите тези САЩ през 2000 г. и с какви хора се е срещал (при това той е президент, а вече знаем, че президентът на САЩ няма навика да се среща и с президент, и с премиер – България в това отно??ение е изключение, защото Бу?? се среща и със Стани??ев, и с Първанов; и в САЩ, и в България!): “политици, бизнесмени и журналисти”, “с 25 български студенти, повечето от Хасково и Стара Загора”, “кмета на града Уили Браун”, “бив??ия държавен секретар на САЩ и ръководител на института “Хувър” Джордж Щулц” и т.н.

По-нататък Григор пи??е:

Във вторник у нас внезапно пристигнаха американски сенатор, и техен виден експерт по сигурността. Тук вече веждите ми се повдигнаха чак до върха на челото. В края на миналата седмица никой не ги очаква??е. Какво става?!

Факт: Робърт Гелбард не е американски сенатор. Той е съучредител на фондацията на Румен Петков, за която последният говори още преди няколко месеца (както пи??е и в “Дневник“). Другият – “видният експерт” е според българските медии Браян Дженкинс – един напълно нормален експерт по сигурността, каквито в САЩ има около няколкостотин хиляди. За да не взимате думите ми наготово, аз лично познавам доста такива, а и няколко, които са значително по-големи експерти от него. С някои от тях сме били заедно (PDF) и лектори на конференции. Така че и тази конспирация се оказва ялова.

Но всъщност проблемът на България не е, както твърди Григор, нито братя Галеви, нито пък Алексей Петров, нито дори Васил Божков.
Проблемът на България са хората, които упорито отказват да приемат правилата на играта на модерните демокрации – че всички трябва да бъдем граждани, че трябва да изградим – сами! – гражданското общество и сигурната държава, която да се грижи както за търпимо ниво на престъпността, така и за сигурността на вън??ните граници на Европейския съюз.

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български. Bookmark the permalink.

22 Responses to Двама блогъри за визитата на Стани??ев в САЩ: факти срещу теории на конспирацията

 1. ssk says:

  Стана ми забавно като прочетох първо статията на Гатчев и после тази.

 2. котак says:

  Ами слухове, какво да прави??. При липса на надеждни източници на информация, хората обсъждат слухове и теории в опита да разберат какво става.
  Относно “правилата на играта”: В тях включва ли се “средствата за масова информация” да са под контрола на “медийни корпорации” които филтрират информацията по “синергийни” схеми така, че накрая от нея остава само рекламен боклук?

 3. Yon says:

  No matter,how events evolves diplomatically and according Protocol ,a NATO ally Bulgaria is contributing to Alliance efforts, to help the people of Afganistan secure their freedom and prosperity,as a strong voice in support of an open door to full European integration for the countries of the Western Balkans and Europe,s East,as a signal to the world too.

 4. Дансчо says:

  Г-н Стани??ев,

  защо не си намерите малко по-убедителни защитници от Гамизов и Марковски? Вярно е, че са за предпочитане пред дудука (когото пък си хареса гоце маца), но все пак тези двамата са специалисти по обратния ефект, много по-находчиво е да ги накарате да защитават ББ.
  Не виждам сериозно изкривяване на фактите при ??во ??нджев и Григор.

 5. Дансчо,
  Не става дума за защита на Стани??ев, а за това, че Григор и ??во търсят под вола теле – нещо, което съм доказал с факти, а не с препратки към публикации в български медии.

 6. roujkabg says:

  Вени,

  никой не търси под вола теле, а всеки се опитва да намери ??СТ??НАТА, която упорито се укрива от същото това гражданско общество, което на теб ти се струва, че го няма.

  Хората не искат революции, войни и смърт, а сигурен и спокоен живот, какъвто им се отказва, а ни се полага.

 7. Ружка,
  двамата блогъри търсят под вола теле – това е точно. ??стината аз съм я публикувал по най-простия начин: отива?? на сайтовете на ООН, на Белия дом, вижда?? какво е написано там и го предава?? точно.
  ??во и Григор са направили друго – единият се е доверил на някакъв вестник, а другият пък критикува това, че е чул новината от устата на Стани??ев, а не на Бу??.
  Но и двамата попадат в капана на конспиративните теории за това как се управлява България. Григор си мисли, че американците ще пратят двама ду??и в София, за да кажат нещо на Сергей, при това ще го направят публично, пред очите на всички. При това с двама ду??и, които отдавна са напуснали държавната работа… Човек трябва малко да поназнайва американската политическа действителност, за да се досети, че такова нещо не може да се случи.

  А за животът – полага се това, което хората са си направили сами. Ето – сега в САЩ им се полага финансова криза, за която те са си отговорни. А ние, в България, искаме да живеем леко (пожелаваме си не “приятна работа”, а “лека”), да работим по-малко, но да получаваме големи заплати. Да не плащаме данъци, но улиците да не са с дупки (друг е въпросът, че с кмет като Бойко, който още не е усвоил средствата за инвестиции от 2007 г. няма нужда от други проблеми)… ?? т.н.

 8. ss7 says:

  Прав си за проблема – проблема са Стани??еф , Петков и Миков. Най-големия проблем.

 9. ss7: виждам, че си от Дупница. Там проблемът ви е друг, нали?

 10. PS says:

  Все по-тенденциозно.

 11. Пенко says:

  Вени, ако “поназнайва??” американската политическа действителност, както си мисли??, ще ти е пределно ясно че доста често се ползват хора, които “са напуснали отдавна държавната работа”.
  Прави се особено често, когато има проблем който вреди на САЩ пряко или индиректно (например, осъзнаване на факта че Mr Clean is not so clean).
  По този начин, ако проблема се разрасне и американските вестници започнат да му обръщат внимание, Бу?? може спокойно да каже “моят кабинет няма нищо общо с това посещение”.

 12. john smith says:

  Dear all,
  To believe that Stanishev is corrupt, based on “evidence” provided by Mr. Borisov is to believe George Bush is a good leader. There are still 10 % of the Americans who believe he’s doing great as a President. The problem in Bulgaria is 90 % believe Borisov is some kind of a clean politician, and probably they believe that every government is corrupt.

 13. Yon says:

  Ако доскоро личе??е,и не без основание,че закъсняваме с реакциите по отно??ение на ставащото в Грузия,то ще да е било,за да “надуем мускули” около Стратегиите за сигурност в райони на Черно море,които ще бистрат в хотел “Родина” Е.Кирилов,М.Любчева и К.Вигенин,за да опровергаем злостните критици,че и у нас Петковците може да са “барабар с мъжете” и…жените.Ам,че тъй де!Да му мисли Черноморско Каспийския район,??рак и Афганистан…
  Преди десетилетия бяхме царе в “подковаването” на жабата до приживящия вол и така “ръсехме” инициативи за безядрени зони от ??ндийския океан до Долно Нанагорнище и обратно…

 14. Yon says:

  When President Bush welcomes P.M. Silvio Berlusconi on Columbus Day,sharing strong commitment to values of democracy and stability in Afganistan,Iraq,the Balkans,Lebanon and elsewhere around the world seems to be because of increasing importance of our region as others like Working Group of Financial markets,Iraq Provincial Reconstruction Team Team and Brigade Combat Commanders,Andean Trade Preference Act Extension etc.,is because with him y/or with another President,USA is the home of talented,enterprising and creative workers…some how forgotten by our ruling class!

 15. Мачо Ковача says:

  Вени, внимателно те прочетох, както основния текст, така и твоите бележки в коментарите. Основната ти мисъл, доколкото схващам, е, че България се управлява по един достоен начин.
  Аз ще ти кажа на теб, ако има политическа воля, само за 6 месеца на??енската тъпа мафия ще клекне. Точно това липсва в България, а не гражданско общество – политическа воля за оправяне на държавата. ?? всичките Биг Брадъри и Танцуващи идоли са с основно предназначение да не позволят на средностатистическия българин да си помисли малко в каква държава живее. ?? ти, прочее, докарва?? вода от девет дерета за същата мелница. Твоята цел, обаче, са тези, които са ре??или да прегледат независимите източници на инфонмация.

 16. “Macho”,
  Politicheskata volja, kakto ja narichash, izglezhda ili ja e njamalo izobshto w poslednite 19 godini, ili horata ne se interesuwat ot reshawaneto na tozi wypros, zashtoto… iskat njakoj drug da im go reshi? Ti si izberi kakwo e. Za men problemyt ne sa politicite v momenta, a tezi, koito orgnizirano si organiziraha tsirka prez 2001 g, a i iskat da go powtorjat prez 2009. Loshoto e, che kakto e izwestno, v tozi tsirk veselo e samo na tsirkadzhiite, no ne i na publikata. Horata trjabwa da wikat newoljata na pomosht.

 17. Мачо Ковача says:

  Вени, очевидно политическата воля не я е имало. Организаторите на организирания цирк – извинявай за тавтологията, просто те цитирам – 🙂 , също са политически фигури, но задкулисни. За да се промени политическата воля, трябва да се изберат други политици във властта. Тези явно не свър??иха работа, и сигурно пак няма да я свър??ат. Така че, гласувайте за други, нито за Дедо, нито за Сергей, нито за Доган.

 18. “Мачо”,
  Аха, демек за Бойко и Волен – от трън, та на глог? Ако народът гласува??е разумно, ще??е да го стори още през 2001 г., когато не трябва??е да си дават гласовете на хора, които им обещаха, че ще ги “оправят”. ??ван Костов поне бе??е човек, с който може??е не само да се разбере??, но и спазва??е обещанията си, при това без да получава комисионни. Стани??ев, впрочем, е също такъв човек, но не е тип “командир”, а и му се налага да работи в обстановка, в каквато никой до него не е работил – тройна коалиция, защото така пожелаха избирателите.
  Пенко,
  ако политиката се праве??е по този начин, по който ти си мисли??, много неща щяха да са по-различни. Теорията на конспирацията, зад която се крие случващото се по света, е удобна за всеки, който не иска да вложи малко повече мисъл. А, и за всяка комплексирана нация.

 19. Пенко says:

  Ех, Вени, Вени… За съжаление точно по този начин се прави политиката, колкото и да не ни се иска. Смея да твърдя, че съм доста по-запознат от теб (в сферата на политиката), и не вярвам в конспиративни теории. Явно има?? нужда да си refresh-ва?? познанията по американска история.
  ??ли смята??, че свалянето на всички демократично избрани правителства в Латинска Америка и повечето в Азия с помощта на (или направо от) ЦРУ и “без” участието на американското правителство, е конспиративна теория? Ако е така, жалко!

 20. Пенко,
  трудно ми е да преценя дали си по-запознат или по-не с политиката от мен. Що се отнася до онова време, за какво ще говорим по-точно: за сваляне на режими в Чили, в Афганистан, Чехословакия, Унгария или Ангола, или за това каква е дне??ната политика в САЩ и България? Аз съм писал по конкретна тема, с конкретни факти. Ако иска?? да ги коментира?? – моля, прави го. Но да обсъждаме мен или теб, или какво мисля за далечното минало… Това е тема на друга статия.

 21. Пенко says:

  Добре де, конкректни факти. От написаното от теб се вижда ясно, че основната ти цел е да обори?? хипотезите на г-н ??нджев и г-н Гачев, че има нещо гнило в посещението на двамата “експерти” в България. Съответно твърди??, че политиката на САЩ е открита и “конспирациите” са плод на на??ите болни мозъци, понеже двамата били “отдавна напуснали държавната служба”.
  Аз нямам представа какво са правили въпросните “експерти” при Дмитриевич. Освен ако ти има?? информация, която ние нямаме, представа няма?? и ти.
  С коментара си исках просто да отбележа факта, че в политиката на САЩ винаги, не само в “далечното минало”, е имало clandestine елемент, така че нищо не е изключено. ?? че политиката на САЩ се прави точно по “този” начин.

 22. Основната ми цел е да докажа това, което съм написал в статията. Това как ти го тълкува??, е друг въпрос.
  Виж, сам изпада?? в нелепо състояние: пи??е?? “Дмитриевич” сяка?? това е някакъв основополагащ факт. Човекът е роден в Украйна, където така са се записвали презимената на децата. Чудо голямо. Все едно чувам как републиканците повтарят “барак ХЮСЕ??Н обама”.
  Григор Гачев се чуди за посещението на Стани??ев в САЩ; аз му обяснявам, че то си се подготвя??е от месеци – това, че той не е знаел за него, не го прави конспиративно. Нейсе, май ще затворя коментарите тук, че стана говорилня.

Comments are closed.