Саботажите на Ники Василев и реакцията на един гражданин (не моята)

“Дневник” пи??е за поредния проблем на Ники Василев с т.нар. електронно правителство (което има??е и рожден ден… вчера. Не се смейте!):

Николай Василев заподозря саботаж срещу плащането с един фи?? на митниците

Мащабна акция за компрометиране на системата за плащане с един фи?? на митниците заподозря министърът на държавната администрация Николай Василев.

В четвъртък той каза, че в страната имало много хора, които щели да направят всичко възможно в тази насока. ??мало дори тенденция митничарите сами да “насъскват” гражданите, като им казват, че за всички проблеми по границите е виновна системата за плащане с един фи??.

Василев отрече системата да е причина за закъснението на камиони на ГКПП Калотина, но призна, че има проблеми със спирането на тока по пунктовете, който възпрепятства плащането с един фи??. Затова трябвало да се закупят дизелови генератори.

Василев бе категоричен, че независимо от спиранията на тока и недоволството, правителството нямало да се откаже. Няма да бъде премахната и практиката преминаващите границата да получават USB устройство, с което да минават през различните ги??ета, за да бъде въведена нужната информация. Според Василев няма опция гражданите да бъдат улеснени, тъй като от Граничната полиция се притесняват, че ако отделните ги??ета бъдат свързани в мрежа с безжичен ??нтернет, информацията може да стане достъпна за вън??ни лица.

Ето и един истински случай, споделен от Ангел Зафиров (електронният му адрес се пази и може да бъде предоставен на Ники Василев, ако поиска да му отговори лично, а не чрез моя блог). Публикува се с разре??ението на автора.

“Здравей, аз съм Ангел.
Съжалявам, че така ненадейно пи??а това писмо.
Днес обаче прочетох нещо, което ми разбуни духа. Някакви думи на Николай Василев за Калотина. ?? затова пи??а. Може би няма??е толкова много да обърна внимание на това, ако не бях минавал два пъти вече границата със Сърбия и първоначалното ми леко раздразнение от първия път се превърна в съвсем голямо възмущение. Става дума за т.н. „Система единен фи??”. Преминавал съм често границата със Сърбия и преди тази система да се въведе и след това и мога да кажа, че това е едно от най-големите безумия, с които съм се сблъсквал в България. За съжаление този факт става особено неприятен , когато се случва при прибиране(влизане) в родината.

Опитвал съм се да разкажа за тази т.н. „система” няколко пъти, но това което не мога да предам е срама, който изпитва човек, когато това се случва именно в твоята държава. А то се случва именно по този начин:

1. На първото ги??е на българската граница си дадох талона на колата на служителя. Той извър??ва някакви дейности (не мога да твърдя със сигурност, но мисля, че талона се сканира) и ми връща талона заедно с някаква фла?? памет (която служителите наричат чип). Обикновена, типична с нищо неособена usb фла?? памет. Питам какво да правя с това нещо. Отговаря ми се „Предавайте го по ги??етата”. ??менно в това изречение се съдържа цялата гръмко наричана система за електронен фи??.

2. Следва митническа проверка. Нищо интересно.

3. Паспортна проверка. Последният път бяхме 4 коли и отне около 40 минути, за да преминем. Не преувеличавам. Когато дойде на??ия ред, служителят ме извика, за да ми покаже, че в момента, в който вкара usb-то или чипа в неговия компютър, последния забива и трябва да се рестартира. Няколко пъти трябва да се случи това рестартиране, за да може „системата” да проработи. Този служител дълго се извинява и съжалява, но каза, че нищо не може да направи. След това ни помоли, ако може ние да направим нещо с това безумие, защото ако те се оплачат ще ги уволнят веднага. Това е т.н. от министъра „насъскване” на гражданите. Обръщам внимание на факта, че освен „чипа” при паспортната проверка се предава и талона на колата. А пък в този чип е единствено информацията от талона на колата. Е, преминахме и през това ги??е.

4. Следва ги??ето за винетки. Тук също има изненада. Единната система предполага, че и тук трябва да предам моя чип. Преди единния фи?? има??е възможност, ако има?? винетка (както повечето граждани на България имат) да не премине?? през това ги??е. Сега обаче трябва да изчака?? всички чужденци да си купят винетка, а процедурата по купуване на винетка съвсем не е бърза. Трябва и да се обясни на тия хора, къде да си я залепят и т.н.

5. Следват последните две ги??ета. Ура. Те са залепени и жените вътре седят заедно. На едното ги??е давам чипа, те ми го връщат отново. 20 сантиметра! по-напред го давам на последната жена, която си го прибира. Добре до??ли в България.

Не ме интересува като гражданин, колко важен бил тоя фи??, ако той предизвиква такива проблеми на мен и на тези, които незнайно защо са ре??или да я посетят. Предаването на фла?? памет през ги??етата е всичко друго, но не и технология, това не улеснява живота ни и по-скоро е тържество на вселенската глупост. (помисли си за ситуацията, в която една торба с памети се пренася от последното до първото ги??е) ?? всичко това, защото не са свързали с кабели ги??етата и защото! безжичната система не била сигурна. Попитайте някой специалист по мрежи, за да цитира всички стандарти за сигурност, които индустрията е приела. Твърдението на министъра е просто лъжа, която трябва да прикрие факта, че не са предвидили да има кабел между ги??етата.

?? още нещо? Правило ли ти е впечатление как с каквото и да се захване Николай Василев винаги се стига до ситуацията, в която някакви ло??и хора, заговор, интереси или каквото и да е искат да провалят неговите добри начинания. Но той въпреки всичко щял да се бори(?!). Това се отнася за електронното правителство, за уиндоусите за администрацията и т.н. Едно и също всеки път. Съжалявам, че трябва да го кажа по този начин, но този човек е некомпетентен, не си вър??и работата и е вреден за България.

Защо пи??а всичко това? Защото като гражданин се чувствам отвратително. Защото не е нормално държавата да създава нарочно неудобства за своите граждани. Вече свикнах с факта, че София ме мрази, но не искам да вярвам, че и България не ме харесва. ?? не на последно място, защото това е изключително глупаво. Разбира?? ли? Карат те да участва?? в техния безумен парад (преминаване през ги??ета с памет в ръка) на собствената им некомпетентност, твърдейки, че това е нужно, важно и висока технология. А истината е, че царя е отчайващо гол. Затова ще се обадя на всякакви хора, ще пи??а затова безобразие, ще се свържа с медии и т.н. Ще започна кампания против Николай Василев. Ще направя експеримент до колко гражданите на България могат да оказват натиск върху институциите, които работят за тях. Ще основа клуб „Не на Николай Василев”. Ако иска?? да се присъедини?? към този клуб или просто има съгласие, ми пи??и. Целта е да „насъскаме” гражданите срещу Николай Василев. Мисля, че е крайно време.”

_____
Забележка от Вени Марковски: Моята реакция не е написана тук. Днес реагирах докато пи??ех показания като свидетел по образуваното предварително производство от страна на Софийска градска прокуратура по повод гнусно прославената сделка на Ники за купуване на майкрософтски софтуер с помощта на посредник, за да може цената да стане няколко пъти по-висока.

This entry was posted in Bulgaria, на български and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Саботажите на Ники Василев и реакцията на един гражданин (не моята)

 1. Лерин says:

  Повече по въпроса:

  http://www.zora.me/01/01gishe.html

 2. Георги says:

  Гледам сайта на фирмата доставила системата за единния фи?? (http://www.bmv.online.bg/) и недоумявам. Поглеждам пак… Същата работа.

 3. Драго says:

  Въпрос, моля министър Николай Василев да отговори.

  1. Защо информацията се предава чрез USB памет, а не чрез локална компютърна мрежа (LAN – Area Network)?

 4. Ангеле, кажи моля те каква е процедурата за присъединяване към този клуб?

  Също ми е интересно, ако някой е пъхал тези памети в компютър, дали наистина са успяли да се снабдят с такива с обем 256 килобайта – http://kolev.info/bg/mdaar-2

 5. Ангел Зафиров says:

  Процедурата още не е измислена. А пък и не процедурата е важна, а желаещите да членуват.
  Следващия път съм се зарекъл да вземем един лаптоп и да видим тази тайнствена информация. Още един забавен момент – безжичната мрежа е несигурна, но за сметка на това, възможността някой да вземе една памет, да сложи нещо на нея и след това да я върне в оборота от памети, не е проблем на сигурността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.