Цветозар Томов: Изумителна концентрация на безумни лъжи

Как да разпознаваме фалшивите новини. Източник: Уикипедия

Българските сайтове, прехранващи се от руска пропаганда, произвеждат все по-безпомощни и забавни измислици. Ето как, например, сайтът със странното (с оглед на съдържанието му) название “истината.нет”* съобщава, че в Русия започва производството на генерик на японския антивирусен медикамент Avigan (активна субстанция Favipiravir), който според някои клинични изследвания има добра ефективност при по-леките случаи на заразяване с COVID-19.
Един кратък цитат от публикацията, озаглавена “Изненада за САЩ: Русия създаде мощно лекарство против коронавируса!“: “Две седмици сложни химични реакции, и ето – тя е готова – субстанцията за лекарството срещу коронавирус. Само японците са имали субстанция за такова лекарство, но те не са дали на никоя държава нито самото вещество, нито химическата му формула. Но това, разбира се, не може да спре мощната руска наука. Само за два месеца учените успяват да изобретят лекарството, да открият местна суровина за производство и да организират производствения процес. На такива “чудеса” е способна само Русия.”

Концентрацията на абсурдни лъжи в тези 5 изречения е наистина изумителна. Avigan (Favipiravir) е в клинична употреба от 2015 година и естествено никой не го е изобретявал наново. Японците не само не крият този препарат, но съдействат, при това безплатно, за производството му във всяка желаеща страна. Ето линк към една от множеството публикации по темата. Именно поради това клинични изпитания с генерици на Avigan (Favipiravir) се правят не само от мощната руска наука, но и, например, от очевидно не по-малко мощната бангладешка наука, както, вероятно, и в много други страни по света. В Бангладеш нещата са доста по-напред, отколкото в Русия, известна е вече и производствената цена на медикамента – една таблетка струва 400 таки (около 3 евро), а за лечение на един пациент са необходими около 40 таблетки.

Все пак да добавя, че Favipiravir не е панацея срещу COVID-19, а един от медикаментите, които са показали добър ефект при симптоматично лечение.
От хигиенни съображения не посочвам линк към публикацията, която коментирам, нито към руските сайтове, от които е творчески преписана. Те се намират лесно. Личен грях за увеличаване на трафика им не искам да поемам.

 

(Публикувам статуса на Цветозар Томов от стената му във Фейсбук с неговото изрично съгласие. Заглавието е мое. Илюстрацията е от статията “Фалшиви новини” в Уикипедия. Бел. Вени Марковски.)

______
* – Препратки към сайтове, публикуващи партенки, не се насърчават.

This entry was posted in на български and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.