Конспиративните теоретици не могат да спорят с фактите и истината

Преди малко с актьора Георги Златарев станахме жертва на желанието ни да споделяме истината и фактите за една от многото конспиративни теории, а именно, че Бил Гейтс бил искал да намали населението на Земята.

Кадър от видео с речта на Бил Гейтс пред TED, но с фалшиви субтитри. Източник: ЮТюб, компютърен екран

Тази дезинформация бе публикувана на стената на човек, с когото имахме ФБ-приятелство. Става дума за видео, публикувано от анонимен потребител в ЮТюб, подвизаващ се с името “Бунтар Непослушков”, под заглавие “Бил Гейтс – Земното население трябва да намалее! Трябва да се сложи ваксина на 7 млрд. души!”.

Вляво пускам стоп-кадър от въпросното видео със субтитрите, в които УДОБНО (с главни букви) се виждат лъжите, започващи още в първите секунди на иначе чудесната реч на Бил Гейтс пред TED.

Дискусия на ФБ-стена. Снимка: компютърен екран.

Видях препраката на стената на човек, когото не познавам лично, но с когото бяхме ФБ-приятели. Направих си труда да напиша коментар, че това видео е манипулирано и макар и да не го бях сравнявал кадър по кадър с оригинала.
За настоящата статия си направих този труд и установих, че манипулацията е очевидна. Оригиналното изказване на Бил Гейтс е 29:32 минути – може да го гледате тук. Манипулираното видео с подвеждащия “превод” на български е 6:55 минути. Не виждам смисъл да го популяризирам чрез препратка в моя сайт, а и няма гаранция, че ЮТюб няма да го изтрият като противоречащо със стандартите за ползване на услугата.

Та, на стената на този мой ФБ-приятел сложих коментар, в който посочвам, че видеото е манипулирано (подчертавам – дори без да се задълбоча кой знае колко много, беше видно отдалече!) и казах, че да се гледа това видео е загуба на време. На снимката вляво можете да видите разговора, който протече за по-малко от 24 часа. На моята забележка, че конспиративните теории са отдавна развенчани – и срещу Бил Гейтс, и срещу Фаучи и другите учени, получих не отговор, а… блокиране! И не само аз – актьорът Георги Златарев, който също бе публикувал коментар, в който предупреди общия ни ФБ-приятел, че има много фалшиви новини също бе блокиран. Моят коментар, в който посочвах развенчаването на един от митовете, не можа да бъде публикуван – и така разбрах, че съм блокиран. Ето го тук:

Признал ли е Бил Гейтс, че ваксините са начин за правителствата да намалят населението?” (Отговор: лъжа!)

Другата полезна статия в такива случаи е свързана с развенчаването на твърдението “Казал ли е Бил Гейтс пред сп. “Джордж”, че ‘пренаселената планета” може да стане жертва на ‘вирус, атакуващ белите дробове’.” Едва ли някой, който има здрав разум, се съмнява, че не е казвал такова нещо (и статията го доказва, пускайки не избирателни цитати, а снимка от списанието). Но, за съжаление, има хора, които вярват на подобни дивотии.

И тук е въпросът

защо хората стават жертви на фалшивите новини, защо предпочитат да повярват на една лъжа, вместо на истината.

Един отговор в 17 точки получаваме от Росица Ташкова-Качарова – бакалавър по молекулярна биология и магистър по микробиология и микробиологичен контрол, която е правила дипломната си работа в Университета на Нант, Франция. Тя е била и редактор на сп. “Българска наука” в продължение на три години. Отговорът е публикуван под формата на статия със заглавие “Здравето ни е в опасност: 17 начина да разпознаем фалшивата информация”

Препоръчвам я горещо на всички. Един по-дълъг цитат от нея, който отговаря отчасти на моя въпрос:

[начало на цитата]

4. Психологическите капани, в които попадаме сами

Освен външните опити за манипулация над мнението ни, съществуват и няколко психологически капана, в които сами попадаме. Два от най-известните такива капани са склонността за потвърждаване (на англ. confirmation bias) и ефектът на Дънинг-Крюгер.

  • Склонността за потвърждаване се състои в това, че често човек е склонен да приема за истина само информацията, която подкрепя вече изграденото му мнение или вярвания по даден въпрос. Така, търсенето, осмислянето, интерпретацията и запомнянето на информация, се оказва пристрастно и не служи за осъзнаване на обективната истина, а единствено за затвърждаване на вече установените нагласи на човека. Нека не се заблуждаваме – всички сме попадали в този капан.
  • Ефектът на Дънинг-Крюгер се наблюдава в огромна част от коментарите във Фейсбук. При него, хора, които не са квалифицирани в дадена област, погрешно смятат, че са и изказват некомпетентно мнение по сложни въпроси, които изискват съответните специфични познания. Същевременно, те не осъзнават тази своя некомпетентност и дори се впускат в ожесточени спорове с други хора, които пък имат нужните познания. Например, покрай пандемията от COVID-19, почти всеки започна да смята себе си за вирусолог, епидемиолог, лекар, икономист или способен да взима правилни поличитески решения.
  • Твърдението, че “всеки има право на мнение” също заема особено място сред капаните на самозаблудата и може да се отнесе към ефекта на Дънинг-Крюгер. С тези думи се прави опит да бъде приключен даден спор, в който поне една от страните няма особени доказателства в полза на своята теза и иска както да се измъкне от ситуацията, така и да запази самочувствието си.
  • Също така,  не бива да забравяме, че да имаме “информация” не означава да имаме “(по)знание” за нещо, тъй като всеки от нас интерпретира получената информация според собствените си способности, стъпвайки на предишни знания или на липсата им – субективно и често в различен контекст от този на автора на даден текст, например.

(“Нишката на антиинтелектуализма непрестанно съпровожда политическия и културния ни живот, подхранвайки се от погрешната мисъл, че демокрацията означава, че “моето невежество е точно толкова добро, колкото твоето познание”. Айзък Азимов)

[край на цитата; препоръчвам цялата статия!]

Личното мнение е важно, разбира се, но в Интернет има едно правило: да не се спори с хора, които споделят мнението си, защото рано или късно, те започват с личностните нападки. Дори пуснах в обръщение

Аксиома на Вени: Личностните нападки издават липса на аргументи. Когато някой напада опонента си, това е знак, че е ядосан, че няма възможност да докаже правотата си, но и показва неразбиране, че с такива нападки издава слабата си позиция.

 

Конкретният случай, който доведе до блокирането ни във Фейсбук е като лимоните – човек може да се намръщи, като опита един, но може и да направи от тях лимонада.

Надявам се, че тази кратка статия ще е полезна за хората:
– За тези, които са се сблъсквали с привърженици на конспиративните теории, за да знаят, че реакцията срещу фактите (демек – срещу тях) е стандартна.
– За онези, които си мислят, че като популяризират конспиративните теории, няма кой да им отговори с факти, защото ще бъдат блокирани.
– За търсещите на коя информация да се доверят: на онази, която се публикува от хора с опит, експерти и познавачи, а не на хора, стремящи се към трупането на кликове в ЮТюб, посещения на сайтовете им и т.н.

Да, пикантната, “сензационна” дезинформация се разпространява бързо, защото хората обичат сензациите; тъкмо на това разчитат пропагандните апарати на фирми и държави, но и отделни…, хм, лица. Разобличаването ѝ изисква сили и средства, а представянето на истината не е толкова атрактивно, така че лъжата успява да обиколи света, докато истинските факти дори все още не са събрани…

 

Покрай COVID-19 излязоха доста фалшиви информации, затова ето няколко истински:

(на български)
* КАК БИЛ ГЕЙТС СЕ ПРЕВЪРНА В ГОЛЕМИЯ ЗЛОДЕЙ НА КОРОНА-ПАНДЕМИЯТА
* ПРОЧЕТЕТЕ ТОЗИ ТЕКСТ, ПРЕДИ СВЕТОВНИТЕ МРЕЖИ ДА ГО СВАЛЯТ: ДЖУДИ МАЙКОВИЦ, АНТИВАКСЪРИТЕ И КОРОНА-КОНСПИРАЦИЯТА

(на английски)
Д-р Майк Варшавски изобличава неверните твърдения във филма “Пландемик” (видео)
Списък от източници, разобличаващи филма “Пландемик”

 

This entry was posted in Bulgaria, fake news - фалшиви новини, на български, общество and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.