1-ви февруари е ден за отдаване почит на жертвите, а не на онези от тях, които са били палачи

Народен съд – снимка от съдебната зала

Първи февруари е обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунизма. Отбелязва се в деня на изпълнение на присъдите, произнесени от т.нар. народен съд – 1-ви февруари 1945 г.

И както други подобни дни, този пак разделя народа, вместо да издигне нацията.

Защото част от почитащите слагат от едната страна всички жертви на комунистическия режим, като обясняват, че всички хора на снимката от съдебната зала са невинни. Но историята ни учи, че част от осъдените са отговорни за това, което виждаме на другите две снимки – отрязаните глави на партизани и депортацията на мирно население от Скопие в концентрационния лагер Треблинка.

Депортация на евреи от Скопие, извършвана от българските власти (1943 г.)

Т.нар. народен съд е създаден в противоречие с Търновската конституция, но също в такова противоречие е и управлението на регентите Филов, Михов и принц Кирил — и за този факт почти никой не говори; че от 1934 г. Царство България не е демократична държава… Пронацисткото управление на Богдан Филов е логична стъпка в държава, в която царят е едноличен господар и приема страната да се включи във войната като съюзник на нацистка Германия. Но не е само включването в Пакта, макар то да е достатъчно, за да бъде определено управлението като пронацистко. Преди това България приема антисемитски закони, а след това обявява война на САЩ и Великобритания, после депортира хора, избива без съд и присъда и т.н., и т.н. Всяка крачка, направена от управляващите поддръжници на нацистка Германия води неумолимо и неминуемо към национална катастрофа и към окупацията от страна на СССР, довела до 45-годишното изоставане от нормалните европейски страни.

Т.нар. народен съд осъжда на смърт 2730 човека. Според малко известни данни от книгата на Диню Шарланов “История на комунизма в България”, изд. “Сиела”, 2009 г., числата са други: общо 10 919 подсъдими, от тях осъдени на смърт 2618, реално изпълнени смъртни присъди – 1046, оправдани – 1485. Още по темата – тук.
За сравнение – във Франция са издадени 6763 смъртни присъди (3910 от тях – задочни), 49 723 души са лишени от граждански права. Много от военните престъпници там са съдени чак до 80-те години на ХХ век.

В България след приемането на сегашната Конституция, всички осъдени от т.нар. народен съд са оправдани – без значение от това дали са извършвали престъпления, военни престъпления или престъпления срещу човечеството.
Повечето противници на т.нар. народен съд сравняват издадените от него присъди с осъдените в Нюрнберг лидери на нацизма. Подобно сравнение не е коректно, разбира се, защото в Нюрнберг първият процес е срещу военнопрестъпниците, но след него има още 12 други (вижте подробности тук.)

И втората причина е, че за разлика от Германия, която вече 75 години показва, че се разкайва за извършеното, в днешна България все още има хора, които се опитват да оправдаят пронацисткото управление на царя и Филов — така, както има и хора, опитващи се да оправдаят наложения от Сталин режим в България.
Някои пък са недоволни от присъдите на т.нар. народен съд, защото били осъдили и хора като Димитър Пешев, обявен за един от праведниците на света, признат по цял свят като активен участник в спирането на депортацията на нашите сънародници-евреи, което се случва след като 11 343 от тях (от Тракия, Македония и Пиротско) са изпратени в Треблинка. Има и други българи – евреи, които са предадени тихом-мълком на нацистите: намиращите се в европейските страни, когато те са окупирани от нацистка Германия след 1-ви септември 1939 г.

Отрязани глави на партизани.

Останалите 48 000 оцеляват — вкл. и заради действията на г-н Пешев. Но днес трябва да знаем, че Димитър Пешев е народен представител, който не само е писал писмо до премиера Филов против депортацията, но е участвал в приемането на антисемитските закони, ръкопляскал е на влизането на България в нацисткия тристранен пакт и на обявяването война на САЩ и Великобритания. В историята много рядко има хора, които са изцяло в бяло, но много често има героични постъпки на обикновени хора, които ги правят необикновени. Днес трябва да отдаваме почит към загиналите, но не и почит към онези от тях, които са участвали във военните престъпления на пронацисткия режим на цар Борис III.

Постановление на МС за депортация на 20 000 евреи

Димитър Пешев заслужава да почитаме паметта му, разбира се — за разлика от тази на Богдан Филов, който някои оправдават с думите, че бил голям археолог. Бил е археолог, но колкото и голям да е бил (запознати твърдят, че приносът му е силно преувеличен, но това не е от значение), това не може да изкупи военните му престъпления. Защото, уважаеми читателю, всеки, който депортира мирно население, без значение дали е собствено или чуждо, е военен престъпник.

Паметна плоча с името на Богдан Филов

Ако искаме да отдадем действително почит към загиналите от недемократичните управления на България, то трябва да има един общ ден, в който се почита паметта на загиналите невинни граждани, а не ден, в който се почита паметта на военни престъпници като Богдан Филов, наред с тази на невинни хора като редица от другите осъдени. Няма логика имената на хората, извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството да са ма един и същ паметник с имената на невиннте жертви на болшевишкия терор.

Паметна плоча с името на Никола Гешев

А и още нещо важно не бива да забравяме: т.нар. народен съд е създаден с участието на всички партии, участвали в Отечествения фронт. Присъдите са издадени от Сталин и предадени от Георги Димитров на послушните им сатрапи в София, но отговорността не е само на комунистите.

Настоящата статия, разбира се, не е оправдание на извънредните съдилища или на зверствата след 9-и септември 1944 г. Тя само напомня, че за миналото трябва да се говори ясно, точно, но и — по-важно! — честно.

This entry was posted in Евреи в България, история, на български, общество and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.