МВнР поставя датата 9-и септември 1944 г. в исторически контекст

Уважаеми читателю,
Това не е първата* подобна декларация, в която българското външно министерство отбелязва точно какво се случва през Втората световна война – този път през септември 1944 г. и как България е окупирана, а не освободена държава. Следващият логичен ход на властите е преместването на монумента на окупационната червена армия (МОЧА) в музея на тоталитарното изкуство.

Декларацията е във връзка с организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9-и септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ и бе публикувана на ФБ-стената на Иван Димов от Министерство на външните работи. Тя гласи следното**:

Сърп и чук – символ на съветския болшевизъм

По повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9-и септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, МВнР заявява следното:
„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.
МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза (“освобождение”), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.
9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през ХХ век.

МОЧА (Монумент на окупационната червена армия). Източник: Уикимедия, автор: Bin im Garten

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5-и септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.
Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние – 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

Посолството на Руската федерация отговори по следния начин:

КОМЕНТАР НА ПОСОЛСТВОТО ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАПИТВАНИЯ ОТ МЕДИИ

Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената Армия в избавление на човечеството от фашистката чума.
Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция.

 

_____
** – Първата реакция бе преди две години, когато говорителката на руското външно министерство се опита да пренапише историята и да обясни спасяването на по-голямата част от българските евреи с победите на червената армия.
* – С корекция на няколко граматически грешки (б.м.- В.М.).

 

This entry was posted in Bulgaria, European Union, история, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.