Агенти на ДС срещу Папа Франциск

Кратък коментар във връзка с визитата на Папа Франциск в България (5 – 6 май 2019 г.), породен от странните атаки срещу неговата личност. 

Папа Франциск и президента Румен Радев. Снимка: КлубZ

Коментарите на бившите агенти на ДС и руските петоколонници срещу Папа Франциск са обясними – та той представлява всичко онова, което те не са, никога не са били, а и едва ли някога ще бъдат: обичан, добросърдечен, възпитан, смирен, каещ се и – не на последно място – истински вярващ. Защото – няма как да не го отбележим – колкото и да се стараят нашите висши духовници, те не могат да изтрият съмненията кое е по-истинското у тях: вярата или службата им като агенти на Държавна сигурност (11 от 15 члена на Св. Синод са с доказана принадлежност към ДС). Това, уважаеми хора, не е обида към БПЦ, а факт. Всеки, който се засяга от този факт или го интерпретира като нападка срещу Църквата, трябва да се замисли дали всъщност принадлежността към ДС не е истинската атака срещу БПЦ.

Това, което не е лесно да се обясни, е неразбирането на словото на Папа Франциск и особено частта му за емигрантите и демографската криза. Той не призовава България да отвори границите си за мигранти. Човек трябва да е много предубеден, за да изтълкува по този начин следните негови думи: “България трябва да се справя и с явлението на онези, които искат да влезнат в страната, за да избягат от войни и конфликти, или от бедност, и се стремят да стигнат по всякакъв начин до по-богатите региони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществувание или просто сигурен подслон.”

Всеки може да си направи сам изводите за визитата на Папата, но не може да не ви е направило впечатление, че за разлика от посещението на Папа Йоан Павел II преди 17 години, сега критиките са значително по-големи. Дали е защото тогава всички очакваха Папата да оневини България за опита за убийството му (между другото подобно очакване говори много за манталитета на хората), дали заради нещо друго – не се наемам да тълкувам, но го отбелязвам като факт.

И друг един факт – за разлика от руския патриарх, комуто целуваха ръка наред, главата на Римокатолическата църква се държеше доста скромно. И нито нахока президента, нито му се накара пред камерите така, както това стори патриарх Кирил. А пък са уж равни по църковен сан.

Но, както споделих по-горе – човекът е добросърдечен, възпитан и с добри обноски. Държи се човечно, нормално, не забравя, че е гост.

Папата ще си замине днес, а ние ще останем – и ще можем да покажем дали сме научили нещо от визитата и думите му или не. Съдейки по реакциите на някои отговорни лица, по-скоро не само нищо ново не са научили, но и нищо старо не са забравили.

Ето защо – ако човек види какви ги е дрънкал* пловдивският митрополит (който – забележете! – не е бивш агент на ДС!), ще се хване за главата.

Убедете се сами:
„Главата на пловдивската епархия разкритикува остро посещението и го обяви за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия.“

И:

„Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник**. Става дума за всичко, което Светият Синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност.“

Но това не е всичко. Ето ви нещо за десерт:

„Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихриста папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него.“

Подобни приказки може да са дело на неграмотен човек или на някакъв религиозен фундаменталист; с подобни думи отците не се стремят да приобщат хората към вярата, към БПЦ или дори към Европейския съюз. С подобни приказки посоката на приобщаването е само една – на изток, към Евразийския съюз.
Но, разбира се, какво да очакваме от поп, който преди години обяви удавянето на нашите сънародници в Охридското езеро за наказание, изпратено ни от Бога заради… (не е майтап!) концерта на певицата Мадона в София!?

Някъде срещнах мнение, че дядо Николай бил завиждал. Той звучи по-скоро така, сякаш мрази всеки, който не е източноправославен християнин. Надявам се да греша, но знае ли човек какво му е в главата на дядото? Да не забравяме, че той е човекът, който навремето разпореди да бият камбаните в Пловдив, за да отбележат сватбата на… Николай Бареков, нали?

_______
* – Без извинение, защото казаното от него не е просто изказване. Цитатите са по сайта “Под тепето”.
** – Засяга се отецът, на часовник се засяга. А за това, че носи на ръката си часовник за десетки хиляди лева – за това не се засяга.

Снимка: КлубZ

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.