Българите работели най-много?

Вижте как заблуждават заглавията:

Всеки ден“: Българите работят най-много

Най-дългият работен ден в ЕС е у нас и в Румъния
В България и Румъния работната седмица е най-дълга -41,7 часа, съобщава британският “Дейли Телеграф”. След нас се нареждат хората на Острова. Във Великобритания работниците на пълен работен са се трудили средно 41,4 часа седмично миналата година, което е с близо два часа повече от средния показател за старите 15 страни членки на Европейския съюз.
Французите работят средно 37,7 часа седмично, което на практика им осигурява цял свободен следобед в сравнение с британците. Освен това за разлика от тенденцията към намаляване на работния ден на повечето места в Европа, във Великобритания часовете за труд се увеличават, допълва “Дейли телеграф“.
Данните са на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Според статистиката работниците в 12-те нови страни в ЕС се трудят по-дълго в сравнение с работниците в 15-те стари членки на съюза.

??стината е по-проста.
Българите работят не най-много, а най-продължително време, според официалната статистика. Според неофициалната обаче в частния сектор се работи не само повече (по-дълго), но и по-качествено. Разбира се и в този сектор качеството не е като в другите (западно)европейски страни, но все пак е нещо по-добро, отколкото на “държавната софра”.
Малцината останали качествени служители в държавната администрация изнемогват под недомислените реформи на МДААР, ниските заплати, липсата на елементарни и насъщни условия за работа.

Ето един пример (нарочно запазвам анонимността на ведомството): преди две години бяха отпуснати средства за назначаване на нови служители в една от държавните институции в страната, но… не бе??е помислено, че за тях трябват стаи, бюра, компютри. В резултат на това недомислие какво би могъл да направи човек? Да ги назначи, след което да ги настани в и без това претъпканите стаи, където трима ду??и ползват две бюра и един компютър?! ??ли да не ги назначава, но след това да носи отговорността за това, че не се е справил с възложените задачи поради липса на хора? Пат.

А иначе и на децата би трябвало да е ясно, че може да стои?? на работа със скръстени ръце не 41,7 часа седмично, а двойно повече и ще живее?? под мисълта “Не могат да ми платят толкова малко, колкото мога да работя”. ??ли да запретне?? ръкави и да работи?? срещу нормално заплащане, в нормални компании (каквито вече има и у нас).

Но да се твърди, че работим “най-много” е просто… сме??но. ??ли не, ще??е да е сме??но, ако не бе??е трагично.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Българите работели най-много?

  1. yoalbo says:

    Ами… и аз мисля по същия начин: действително нещата са си простички и… трагични, за съжаление! Ама що се отнася за ‘недомислените реформи’ – и там някои не са си свър??или работата (и не им се е налагало – претупали са я!) ‘в рамките на работното време’, затова на мнозина незначителни такива (като моята скромна персона) им се налага да работят много повече, нищо съществено да не свър??ват и да се примиряват почти без възнаграждение за усилията си…

  2. pierrot says:

    Това аз също го наричам “гре??ка в превода”. Но дали е уми??лена е друг въпрос. Наистина е важно да се постави въпроса за КПД-то и тогава да се правят подобни изявления от “компетентни” журналисти, които не могат да направят разликата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.