СДВР задържа опасен “престъпник”, прокуратурата ѝ приглася

От съобщение на МВР* разбираме, че полицията е проявила

НЕЧУВАН ГЕРОИЗЪМ

в преследване, залавяне и наказване на големите престъпници в страната!
Нещо повече – действията ѝ по осигуряване безопасността на гражданите и имуществото им са били подкрепени от не по-малко героичните прокурори от Софийската районна прокуратура (СРП)!

Човек пише по ПСА

Накратко – на снимките, която СДВР е публикувала във ФБ-страницата си, се вижда как някакъв човек пише по т.нар. паметник на съветската армия.
МВР е задържало младежа на 15-и вечерта – първоначално за 24 часа, а след това – и за още 72 часа (с помощта на СРП, разбира се!). Вероятно снимките са дело на специалната видео-апаратура, разположена около паметника, специално с цел да го “опазва”.

Не е ясно защо е необходимо да бъде задържан човек, който не нарушава с нищо обществения ред.

Или всъщност е ясно: защото Русия отдавна настоява за подобни, по същество нечовешки, мерки по отношение на няколко от хилядите паметници, изградени из цялата страна в знак на благодарност към руските войски. Забележете – Руската федерация поставя знак за равенство между паметниците, изградени от признателния народ, но посветени на загиналите в Руско-турската война (1877-1878 г.) с тези, които са били не изграждани от признателния (за окупацията и налагането на сталинското управление в НРБ?), а  насаждани от партийните губернатори на непризнатата 16-а република, най-верния сателит на СССР. Паметникът на “съветската армия” е нелеп и мястото му не е в центъра на столицата, стърчащ над всички останали паметници. Същото е и положението с паметника “Альоша” в Пловдив, който стърчи над целия град – сякаш, за да напомня на народа, че “преклонена главица, сабя не я сече”?

Паметниците, посветени на съветската армия и на съветските “освободители” са фалшиви. Паметникът на съветската армия е менте.

Той е с надпис за благодарност към съветската армия – освободителка, макар че към 9-и септември 1944 г. армията не е била “съветска”, а “работническо-селска червена”. И червеноармейците не са освободили страната, а са я окупирали.
И са наложили на гражданите своя съветски, античовешки, болшевишки режим.
В “Клуб Z” има и моя публикация по този въпрос, но има и още стотици статии от известни български общественици и историци, които са в същия дух. Да не забравяме, че липсата на демократичен режим на управление преди 9-и септември 1944 г.  доведе до спокойното установяване на “народната демокрация”. Един мракобеснически режим е заменен с друг – и народът си трае. И е построен, защото комунистите са искали да се подмажат на “братушките”.

Впрочем, надписът, който заловеният опасен гражданин е поставил на паметника, е на английски, в превод:

“Бегълци – добре дошли, Льо Пен – върви си у дома”,

т.е. той е свързан с актуални събития, както и с конкретни политически действия на зам.-председателя на НС Веселин Марешки, който е поканил г-жа Льо Пен на посещение в страната. С други думи – той е израз на протест срещу асоциирането на България с крайно десните сили във Франция

Уважаеми хора,
Какво ще се случи с младежа, обявен от МВР за престъпник, не е ясно, но няма да се изненадаме, ако личните му данни бъдат публикувани в медиите – това е стандартна практика на МВР и прокуратурата. Но каквото и да се случи, едно е ясно: той страда само и единствено поради една причина: колениченето от страна на властта пред исканията на една чужда държава. Искания, които не са защитени от законите в страната – нещо повече, които противоречат не само на Конституцията, но и на интересите на държавата, на обществото, а и на историческата истина.

Ако МВР работеха по същия начин, когато трябваше да арестуват истинските престъпници, не само много осъдени престъпници щяха да са в затвора (но не са!), а и България нямаше да е сред най-корумпираните страни в ЕС.

Но МВР не работят така, когато се налага да гонят истинските престъпници.
Те са такива бързи и успешни само тогава, когато трябва да се подмажат на някого.

Действията на прокуратурата заслужават отделна статия, защото задържането на един човек за 72 часа, само защото е написал нещо, са предупреждение за всеки следващ смелчага – за онези, които биха искали историческата истина да се уважава; за онези, които знаят, че този паметник е лъжа; за онези, които искат той да бъде преместен там, където му е мястото – в музея на тоталитарното изкуство; за онези, които си спомнят думите на един от авторите му, проф. Любомир Далчев, че той е “жалон на робството”.

Затова… Не само заради това, но И заради това отношение на МВР, трябва много да мислим, когато гласуваме на избори, защото избирателите решаваме дали следващият министър и следващият главен прокурор ще са свободни и независими хора или роби и зависими.

______
* – Съобщението, както бе публикувано на стената на СДВР:
“ЗАДЪРЖАН Е 22- ГОДИШЕН, МЪЖ ДРАСКАЛ ПО ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ
На 15 ноември, малко след 23 часа, служители на сектор „Видеонаблюдение” на СДВР забелязали млад мъж да пръска със спрей по Паметника на Съветската армия. Незабавно насочените полицейски екипи задържат на място 22- годишен столичанин, автор на вандалските действия. Младият мъж е задържан в Първо РУ с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано бързо производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.#СДВРстолична”

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to СДВР задържа опасен “престъпник”, прокуратурата ѝ приглася

  1. кирил says:

    Харесвам статията!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.