Възраждането на нацизма не заслужава награда

Присъединявам се към позицията на Организация на евреите в България “Шалом”.

Емблема на Съюза на младежките национални легиони със свастика. Източник: Уикимедия

Не бих питал министъра на отбраната Красимир Каракачанов как е възможно човек, който определя нашите депортирани сънародници от Тракия и Македония за “враждебно население” да бъде отличаван с каквото и да е от МО, защото в нашата държава всичко е възможно.

Но питам бившия министър на отбраната Николай Ненчев, който по-рано днес отправи призив за обединение на демократичната общност: ако една от важните черти на всяко дясно обединение е отношението им към пронацисткото управление на цар Борис III и неговите фенове, то как би коментирал наградата на МО?Организацията на евреите в България “Шалом” намира за категорично неприемливо решението на Министерството на отбраната на Република България да удостои с награден знак о. з. полк. Дянко Марков. Като неразкаян участник в доказано профашистка и антисемитска организация като Съюза на българските национални легиони, той не заслужава да бъде поощряван за своите опити да възпитава нови поколения легионери, ратници и бранници.
“Просветителският патриотизъм” на Марков възприема 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през март 1943 година, като “враждебно население” – така, както самият той ги определя от трибуната на Народното събрание през 2000 година в качеството си на народен представител.
Военните подвизи не изтриват без следа идеологията, белязала почти всеки аспект от живота на Марков. Самият той е наясно с наследството, което иска да остави, и не се колебае да го гради с всички възможни средства на влияние върху някои млади хора. А те, в желанието си да отрекат един тоталитарен режим, радушно приемат друг, виждайки в Марков пример за подражание.
Днес, когато в Европа по-силно от всякога се чуват призиви за възраждане на нацистката идеология, за чистота на кръвта, за нетърпимост към чужденци с различна вяра и с различен цвят на кожата, не можем да си позволим да мълчим. Не можем да мълчим, когато личности като Марков бъдат възхвалявани публично и по начин, който позволява изпитването на носталгия към един мракобесен режим. Това би било обида както към онези, които се спасиха, но бяха унижени от Закона за защита на нацията, така и към техните братя и сестри, избити в лагерите на смъртта.

София, 3 октомври 2018 г.

_______
* – Още по темата “Дянко Марков”, с цитати от него и за него (от депутата Александър Симов), както и с коментар за изключително циничното му дело срещу правозащитничката Yuliana Metodievaможете да прочетете тук: https://blog.veni.com/?p=4620

Покана за “тържествена церемония” за награждаване на бившия легионер Марков с награден знак на М-во на отбраната

 

This entry was posted in Bulgaria, Евреи в България, история, на български, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.