Сензациите и рождения ден на Левски

Вчера писах, че няма да коментирам проекта на доклад на ЕК за усвояване на еврофондовете.

Днес виждам заглавията по електронните медии:

Медиапул“:

Още по-ло??о:
ЕК спира достъпа на 4 български агенции до еврофондове
Брюксел не вярва на София, удостоена с “най-суровия доклад”
Екип на Mediapool
18 Юли 2008

Всъщност не е вярно. ЕК излезе с опровержение на “новината”, но то бе публикувано с малки букви и правописни гре??ки до този момент (15:25 ч.) само в “Крос“: “Брюксел, Белгия /КРОСС/ – Представител на Европейската комисия заяви, че докладите, които трябва да бъдат одобрени идната седмица, се отнасят само за двете вече известни агенции, управляващи средства по програмата ФАР – централното звено към Министерството на финансите и регионалното министерство.
Той определи информацията на “Ройтерс”, че разре??ителни ще бъдат отнети на четири агенции.”

Сами виждате, че текстът дори не е довър??ен; добре, че слу??ах БНР, та разбрах за какво става въпрос.

“Всеки ден” пък твърди: “Плугчиева забила нож в гърба на Стани??ев” с подзаглавие: “Вицепремиерът се целела в поста на министър-председателя”. Разбира се, “новината” е сензационна, но за съжаление е основана на неназовани източници, което я прави не новина, а слух. Цитират се “депутати от мнозинството”, които казали “че именно тя е предала доклада на ОЛАФ на Вис??ия съдебен съвет, тъй като е била наясно, че след това информацията от него много бързо ще изтече в медиите.”

Дори и хартиените медии: “Дневник“: “ДАНС ще изпълни искането на президента да провери ОЛАФ” (всъщност ДАНС ще проверява не ОЛАФ, а дали “има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице.”

А в ??нтернет какво цари… Ум да ти зайде, както се казва.

Но да видим от първо лице какво говори “неформалният лидер” на опозицията – кметът Бойко Борисов (според “Крос”, а този на който всичко му е ясно, е водещ по бТВ):

Ясно. Направи впечатление, че вчера Цветанов, Цветан Цветанов, излезе с позиция на ГЕРБ президентът да си подаде оставката. Бе??е ли съгласувана тази позиция донякъде с вас като лидер на партията? Въобще сериозно ли искате президентът да подаде оставка?

Вижте, президентът в случая защитава тройната коалиция – това е много по-важен мотив от всичко останало. Ние сме си казали мнението за президента…

Ясно.

… за това, че е архитект на правителството и, бранейки го, нанася огромни поражения на страната. Но в случая…

Ама той може да се откаже да го брани в един момент. Може да се откаже да го брани в един момент президентът. Като гледам…

Ами, ако се откаже да го брани, и ние ще се откажем да го атакуваме. Аз не мога човек, който брани най-крадливата коалиция в историята на България, не мога да, правителство, което на ден ликвидира бюджета на София, правителство, което поради некадърност, е точната дума, на своята администрация и липсата на какъвто и да е административен потенциал, провали всички проекти, включително и концесии, за да може сега да се вадят пари от изли??ъка… ??наче това са на??ите пари, той не е изли??ък, това не е печалба. Това са просто уми??лено вкарани в изли??ъка на??ите пари на данъкоплатците. Да правим сега с на??и живи пари магистралите. Само защото не можаха от “Тракия” да откраднат комисионните.

Нека поразсъждаваме малко над думите на този неформален лидер, но както трябва, дума по дума, изречение по изречение:

Аз не мога човек, който брани най-крадливата коалиция в историята на България, не мога да, правителство, което на ден ликвидира бюджета на София, правителство, което поради некадърност, е точната дума, на своята администрация и липсата на какъвто и да е административен потенциал, провали всички проекти, включително и концесии, за да може сага да се вадят пари от изли??ъка…

Започва с думи по адрес, очевидно, на президента, но след това се отнася по темата за правителството. Казва, че то “на ден ликвидира бюджета на София“, което ще рече, че имаме да взимаме от Брюксел 255 милиарда евро (700 милиона по 365 дни). Разбира се, някой ще каже, “Е, хайде сега, не му придиряй на човека, той е искал да каже, че правителството е ликвидирало 700 млн. евро.” Но аз не съм съгласен. Борисов е неформален лидер на най-голямата опозиционна партия; тя излъчи сериозни хора за евродепутати, не бива да се подминават с лека ръка неговите изказвания и да се търси оправдание за използвания от него речник.

По-нататък в същото изречение Борисов казва, че липсвал административен потенциал. Всъщност това нищо не означава. Потенциал не липсва, липсва капацитет – или както пи??е в проекто-доклада, в администрацията има текучество, непривлекателни заплати и остарели процедури. ?? този капацитет ще продължава да липсва – отчасти и поради посочените причини. Отчасти и поради това, че ние, българите, не обичаме да плащаме високи заплати на администрацията и всячески се противим на това.

По-нататък:

??наче това са на??ите пари, той не е изли??ък, това не е печалба. Това са просто уми??лено вкарани в изли??ъка на??ите пари на данъкоплатците. Да правим сега с на??и живи пари магистралите. Само защото не можаха от “Тракия” да откраднат комисионните.

Очевидно се оплаква, че с на??и пари трябва да се “правят” магистралите. Те не се “правят”, а се строят, но това е по-дребна неточност. По-голямата е, че това били на??и, живи пари. А европейските не са на??и и са мъртви, очевидно? ?? според него това се случва, защото не могли (кои?) да откраднат комисионните. Е, нека уточним нещо: комисионните не се крадат, те се договарят. Ако поръчителят и изпълнителят са съгласни, има и комисионни. За справка кметът и бив?? главен секретар на МВР, генералът от резерва Борисов може да погледне сделката на Майкрософт с правителството – и с онова, в което той трябва??е да разследва такива сделки, и със сега??ното МДААР. Тук е моментът да го попитаме, защо когато той бе начело на оперативното ръководство на МВР не бе проведено разследване по приватизацията на БТК, която също е една от големите корупционни сделки. Така че хората, които разми??ляват и помнят, вече вероятно са наясно, че Бойко Борисов само говори, но не действа. ?? можем да си представим какво ще стане, ако попадне в премиерското кресло.

Но какво се получава от всичките тези празни, неточни, лъжливи и манипулирани приказки?

Получават се сензации. Водещите на сутре??ните блокове се задъхват от вълнение, вестниците се радват и вдигат тиражите си, а довечера по телевизиите ще излязат същите стари политици и ще ни обяснят как тези, сега??ните са мекерета, но ако има избори и те дойдат на власт, тогава по улиците ще текат реки от мед и масло.

Вместо заключение
В нощния блок на БНР, програма “Хоризонт” стана дума за това, че в дне??ните вестници не било споменато, че на този ден е роден Апостола на свободата Васил Левски.
Комай вече се срамуваме от това, че в България е имало Левски.
Пък и, както каза един приятел, на фона на този титан на демокрацията и борец за правдини Бойко Борисов как да говори?? за някакъв си Левски????

Какво очаквам?
Очаквам след като излезе докладът другата седмица, да се вземат ре??ения за преодоляване на проблемите, които ще бъдат отбелязани в него. Това не означава да се сменят министрите или да има предсрочни избори, защото нито едното, нито другото ще помогне. Трябва да се намерят механизми за стимулиране на администрацията, подобряване на последващия контрол и превенция. Трябва ДАНС да поеме по-активно функциите си на основния инструмент за текущ контрол и превенция на престъпленията в администрацията. Трябва да се потърсят начини за привличане на кадърни (забележете, не казвам непременно “млади”) хора, които да са запознати с процедурите в Европейския съюз и да могат да навлязат бързо в работата. Трябва да се призове цялото ни общество към промяна. Без да се вгледаме в себе си и да потърсим на??ата собствена отговорност нищо няма да се получи. Ако мислим, че със смяната на един или друг министър нещата ще се оправят, тогава наистина – да вървим на избори и да гледаме после сеир.
Знам, че това са думи, които няма да се харесат на мнозина, защото ние сме свикнали да търсим вината извън нас. Винаги. Но е време да почнем да разбираме, че членството в ЕС не е само права, а и сериозни задължения. ?? едно от тези задължения е да имаме граждани, да имаме общество. Със селските номера ще си останем не просто бедния роднина на Европа, а бедния роднина, който си стои в кочинката и не иска да излезе оттам.

This entry was posted in Bulgaria, General, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Сензациите и рождения ден на Левски

 1. Петър says:

  Проблемите в България не са само тези. Вижте какво пи??е в Уикенд http://bgweekend.blogspot.com/2008/07/blog-post_17.html

  Целият възви??ен театър обаче ще??е да продължи с пълна пара и след мъдрите поучения на Карбовски по повод на избухналите боеприпаси в софийското селце онзиден. Размахването на пръст към политиците и към овчите нрави на българите скоро ще??е да надмине всяка друга форма на морализаторстване в медиите. Дори Бареков и Коритаров биха свели у??и и опа??ки пред подобно величие в традиционно аморалната ни публична среда, за което те двамата имат безспорен принос. Карбовски бе??е на крачка от превръщането си в най-монументалното журналистическо тяло напук на други претенденти за този мраморен постамент.

  Само дето задникът му лъсна по внезапен начин. Впрочем старите хора, от които Карбовски толкова се гнуси, казват, възмездието идва от неочаквана страна и по често жалък повод.

  Както мнозина вече знаят, водещият на „Пропаганда” излъчил по Дарик радио тайно записан разговор на маса между български журналисти и вече цитирания говорител на ЕК Марк Грей. На срещата изрично било оповестено, че всички коментари за българските провали в борбата с краденето на европейски пари са конфиденциални и източници не могат да бъдат цитирани.

  Абсурдният за европейците византийски трик в ситуацията е, че преди да изпее наученото по Дарик, титанът на свободното слово изригна гейзер от правдиво възмущение във вестникарска статия срещу колега от електронен сайт, който първи сътворил същия номер.

  Но няма сила, способна да разясни на западния човек защо и как доносникът, журналистът, моралистът и мо??еникът са в състояние да обитават едно и също медийно тяло, подобно на матрьо??ка. Освен ако този наследен от комунизма манталитет не бъде оприличен на троянски кон. С този древногръцки пред??ественик на матрьо??ката един руски вън??ен министър сравни ролята на България в Европейския съюз.

  Постъпката на Карбовски, която Европейската комисия окачестви като белег на журналистическо двуличие, има далеч по-сложно и разру??ително измерение във вътре??ен план. Брюксел постави медиите и политиците ни на една плоскост по некоректност и безчестие. Прикова ги заедно на позорния стълб като разбойници. Едва ли има по-унизителна присъда за хората на словото у нас. Те трябва да се реформират из корен, за да бъдат амнистирани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.