Министерството на държавната администрация – под прокурорската лупа

Според “Дневник” прокуратурата разследва договор на МДААР с “Майкрософт.
Преди малко ми се обадиха от “Дневник” за коментар. Аз казах, че за мен няма съмнение, че при сключването на този договор са допуснати редица нару??ения, съвкупността от които води до извода, че е налице престъпление.
Впрочем, още на 13-и декември м.г. съм писал по тази тема.

Ето и новината от “Дневник”:

Прокуратурата е образувала официално разследване за последния договор на държавната администрация с “Майкрософт” за доставката на софтуер. Засега делото се води срещу неизвестни длъжностни лица.

Текстът от Наказателния кодекс, по които е образувано разследването, е за престъпление по служба, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Стелиана Кожухарова, но отказа да съобщи повече подробности. Според този текст длъжностно лице, което нару??и или не изпълни служебните си задължения, или преви??и властта си, за да набави за себе си или за друг облага, се наказва с до пет години затвор.

В началото на декември миналата година министърът на държавната администрация Николай Василев подписа договор за нова доставка на лицензи за операционната система и офис пакета на “Майкрософт” на стойност 71.4 млн. лв. без ДДС. За доставчик бе??е избран отново ЦАПК “Прогрес”. За 60 хил. лиценза за персонални компютри компанията предложи цена от 68.7 млн. лв., а за 2 хил. сървъра – 2.6 млн. лв. ??ма??е и втори кандидат – консорциумът “Стак”, съставен от партньорски на “Майкрософт” фирми – “Стемо” и “Акт софт”. Въпреки че търгът бе??е отворен и за международни участници, такива не се явиха. Няма??е и алтернативни оферти въпреки предложенията на привържениците на софтуера с отворен код. Министерството подписа рамково споразумение с избраната фирма за срок от 4 години, което започна на 1 юни 2008 г.

Търгът за софтуера на “Майкрософт” предизвика много реакции. Фондация “Гражданска инициатива “Справедливост” тогава сезира прокуратурата и настоява??е процедурата да бъде спряна. “Депозирахме жалба в прокуратурата и по нея вече има следствени действия”, съобщи ??ван Груйкин от организацията. Във фондацията са получени запитвания за търга и от ??кономическа полиция. Груйкин не бе??е сигурен дали действията на прокуратурата са провокирани единствено от тяхната жалба или и от други сигнали.

“Налице е престъпление”, коментира председателят на “??нтернет общество” Вени Марковски, към когото полицията също се е обръщала за информация.

За пръв път чувам, нямам коментар, каза министърът на държавната администрация Николай Василев.

Ники Василев обаче не е прав като твърди, че за пръв път чува. Защото именно той ми отговори със своето “Отворено писмо”, в което надълго и на??ироко обяснява??е как нямал друг избор. Като чета сега писмото му, в светлината на съобщението на прокуратурата, мисля, че не е нужно да се прави кой знае колко голямо разследване – в самите съобщения на сайта на МДААР достатъчни подробно е описана схемата на далаверата.
Няма да сядам да пи??а отново – вижте по-старите съобщения в моя блог тук.

This entry was posted in microsoft, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.