Пореден протест срещу опитите за пренаписване на историята

Вицепремиерът Валери Симеонов е поел ролята на патрон на странна “научна” конференция, както и на пътуваща изложба. В тях се представя превратно историята на България по време на Втората световна война. Първоначално в тази роля трябваше да влезе министъра на културата, но след протест от страна на историци, общественици, правозащитници и граждани, министърът се оттегли, а вместо него се появи г-н Симеонов. За съжаление изложбата, която се проведе във Велико Търново на 15-и т.м., бе придружена и с конференция, наречена “научна”, по време на която се чуха странни твърдения. Именно те са причина за написването на ново отворено писмо, този път до вицепремиера Валери Симеонов. Подписите в момента се събират; ако искате да се включите, оставете коментар отдолу или във Фейсбук. (Б.м., Вени Марковски.)

 

Отворено писмо
до вицепремиера Валери Симеонов

Относно Пътуваща изложба и „научна“ конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“ под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов

Уважаеми г-н Симеонов,

Под Вашия патронаж и с Вашето участие в столицата, в Пловдив и във Велико Търново, а може би и на други места в страната, се провежда изложба, а във Велико Търново – и „научна“ конференция, посветена на депортацията на евреите от „обединените“ от цар Борис III земи.

Нарочно използваме кавичките, защото историческите факти са ясни и категорични: депортацията, извършена от българските власти, е само от „обединените“ земи. Спирането ѝ се случва едва след като 11 343 души са изпратени на сигурна смърт в Треблинка, и едва след като някои от евреите от Пловдив са вече натоварени в ешелоните на смъртта и са спрени от очакващата ги съща участ под натиска на митрополит Кирил.

В информация, която видяхме в БТА1, а също и във видео-материал на телевизия Скат2, се разпространява невярна информация, като например: „решенията са взимани от германските военни власти, които осъществяват депортацията“ или „България като държава не е имала никакъв инструментариум да се противопостави на това“, или „трудовите лагери, които… били инструмент, който позволява на България да откаже депортацията на българските евреи в Германия“ и едва ли не „специални места за укриване на евреи“ и др.п. В популяризирането на конференцията се прави и странен опит да се представи спирането на депортацията, довело до спасяване на останалите 48 000 евреи, като целенасочено действие на правителството на Богдан Филов, едва ли не като героична проява, насочена срещу нацистките планове. Казваме „странен опит“, защото всички исторически факти сочат недвусмислено към обратното – че правителството е водило целенасочени действия, но срещу евреите, а не в тяхна подкрепа. Депортацията, трудовите лагери, отнемането на имуществото, изселването в провинцията, униженията и тормоза, на които са били подложени българските евреи, са резултат от действията на правителството на Филов. Те не са били условие на нацистка Германия, което правителството да е изпълнявало поради заплаха от военни действия срещу страната.

Уважаеми г-н Симеонов,

Искрено се надяваме, че сте бил подведен, а не че действително приемате посочените в изложбата и изложените по време на „научната“ конференция тези за верни.

Популяризирането на дезинформация и пропаганда, насочена към изчистване на образа на цар Борис III, не е нещо ново в нашата история; тези явления се засилиха особено след влизането във властта през 2001 г. на сина му, Симеон Сакскобургготски. Може да бъдат разбрани синовните чувства, но не може да се разберат опитите да се оправдае трагичното за България управление на цар Борис III, когато те се извършват под егидата на кабинета на вицепремиера на Република България.

Долуподписаните не сме сами в разбирането на трагичната история, свързана с депортацията и спирането ѝ. Музеят Яд Вашем в Израел, американският мемориал и музей на Холокоста, редица сериозни български изследователи на темата, публикували научни изследвания за държавната антисемитска политика по времето на Втората световна война, както и всички известни исторически документи и факти са категорични:

Депортацията е извършена изцяло от българските власти.

Депортираните хора са били лишени от правото да получат българско поданство по силата на българските нормативни актове.

Управляващите по онова време привърженици на нацизма (трябва да го подчертаем, защото мнозина удобно „забравят“, че царство България е верен и надежден съюзник в Тристранния пакт) са знаели какво очаква евреите; били са предупредени, но дори и самият Симеон Сакскобургготски го твърди в официалния си сайт3, където твърди, че през 1943 г. жителите на Кюстендил са знаели, че през града им преминават евреи в „конвоите на смъртта“.

Спасението се случва не благодарение на царя и неговата политика, а въпреки тях – под натиска на Българската православна църква, на Димитър Пешев, на редица общественици и граждани.

Спасението се случва, защото депортацията е спряна. За да бъде спряна, тя е била започнала – и именно в началото ѝ са депортирани 11343 души. Това, че те са били без поданство, не може да оправдае извършителите на депортацията – властите на царство България. Депортацията на мирно население е едновременно и военно престъпление, и престъпление срещу човечеството. Тези 11343 души са били същите като останалите, получили българско поданство – най-обикновени хора, независимо от това, че в Народното събрание те бяха наречени още през 2000 г. „враждебно население“.

Уважаеми г-н Симеонов,

Вие открихте изложбата в София, срещу която с отворено писмо се обявиха редица известни наши общественици, учени и граждани, някои от тях подписали и настоящия текст. Не бяхме сами в протеста си – Лигата срещу поругаването официално обяви4, че е странно, че подобна изложба, която се опитва да пренапише истинската история, изобщо се е открила. Организацията на евреите в България „Шалом“ също зае сходна и категорична позиция срещу фалшифицирането на българската история.

За съжаление, вероятно е да не сте имал възможност да се запознаете с историческите факти, затова ще ги споменем с надеждата, че това ще Ви помогне да вземете правилното решение и да оттеглите подкрепата си за тази пътуваща изложба.

 1. България приема антисемитско законодателство още през 1940 г. За него гласуват и депутати като Димитър Пешев.

 2. В България след 19-и май 1934 г. управляват правителства в нарушение на Търновската Конституция, а дълго време дори и без Народно събрание.

 3. България става доброволно член на Тристранния пакт и е верен и надежден съюзник на нацистка Германия до самия 9-и септември 1944 г.

 4. България обявява война на САЩ и Великобритания доброволно, без това да е било изискване на договора за влизане в Тристранния пакт.

 5. България организира и провежда депортацията на 11 343 души, без това да ѝ е наредено от някакво митично германско командване.

 6. На окупираните („обединени“, „освободени“) територии действа не някаква германска юрисдикция, а българските закони: родените деца са българи по рождение; в училищата се преподава на български език, в администрацията и църквата се говори на български.

 7. Имуществото на депортираните е отнето в полза на българската държава.

 8. Българската държава заплаща на нацистка Германия такса за „обработка“ на депортираните – по 200 райхсмарки за възрастен, 100 – за деца, а бебетата са „обработени“ (убити)… безплатно.

 9. Спирането на депортацията е извършено от царя и Филов, но също така те са отговорните за началото ѝ. Едното действие не изтрива другото, още повече, че спирането е под натиск и против желанието им да се отърват по-бързо от евреите, а началото на тази депортация е започната без натиск отвън и без никаква съпротива от царя или Филов.

Това са основни истини; още много може да намерите в редица научни изследвания, сред които бихме откроили книгите на Румен Аврамов и Надя Данова, на Николай Поппетров, както и стенограмите на заседанията на Светия Синод на БПЦ от времето на Втората световна война.

Надяваме се, че това писмо ще Ви помогне да разберете, че опитите за прикриване на истината за депортацията и спасяването на евреите в България, носят само и единствено отрицателен образ на България по света – като на слаба държава, която не смее да признае истината за историята си. Напротив – ако държавата не се крие зад „научни“ конференции и преиначена история, тя ще може гордо и честно да заяви цялата истина за депортацията и за спасението. Да се спасят 48 хиляди от общо 60 хиляди души – това е постижение за гражданското общество и БПЦ в тогавашна България. Доброто дело, благодарността на оцелелите, както и изразената през годините признателност от страна на държавата Израел са достатъчна награда за всеки наш съвременник, не е нужно да се пренаписва историята.

С уважение,

Д-р Александър Оскар – председател на Организация на евреите в България „Шалом“

Проф. Анна Кръстева — политилог, НБУ

Ели Анави – председател на УС на Регионалната организация на евреите „Шалом София“

Еми Барух – журналист

Емил Коен – социолог, председател на Сдружение „Маргиналия“

Васил Хайкин – член на ИБ на ОЕБ „Шалом“

Вени Марковски – Интернет-пионер, общественик

Ирина Алексова – адвокат

Йосиф Меламед – Главен секретар на ОЕБ „Шалом“

Красимир Кънев – председател на Български хелзинкски комитет

Красимира Готева – Зам.-председател на ОЕБ “Шалом”, председател на РОЕ „Шалом“ – Стара Загора

Михаил Иванов физик

Проф. Надя Данова – историк, БАН

Радост Николаева – Арт движение „Кръг“

Румен Аврамов – икономист, историк

Светлозар Калев – председател на РОЕ „Шалом“ Пловдив

Симеон Русимов – Кюстендил

София Коен – Председател на Централния Израелтянски Духовен Съвет, член на ИБ на ОЕБ „Шалом“, член на УС на Националния съвет на религиозните общности в България

Стела Шекерджийска – член на ИБ на ОЕБ „Шалом“

Юлиана Методиева – журналист, правозащитник

Юлия Дандалова – Изпълнителен директор на ОЕБ „Шалом“

Юлия Гавазова – Председател на Регионална организация на евреите „Шалом“ гр. Сливен

(все още приемаме подписи)

________
1 БТА: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1820070
2 Тв. Скат – Омуртаг: https://www.facebook.com/tvskatomurtag/videos/1774110576002666/
3 Вижте тук: http://www.kingsimeon.bg/istoriya/n-v-tsar-boris-iii/tsar-boris-iii-i-balgarskite-evrei/
4 На англ., в „Sofia Globehttps://sofiaglobe.com/2018/05/20/adl-slams-controversial-country-of-rescued-jews-exhibition-and-bulgarian-deputy-pm-simeonovs-comments/

This entry was posted in Bulgaria, Евреи в България, история, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Пореден протест срещу опитите за пренаписване на историята

 1. Изабела Иванова says:

  Подкрепям петицията! Не съм съгласна със спекулациите и подмяната на историята ни! Също така съветвам Г-н Симеонов да се насочи усилията в шума от заведенията не само за Слънчев бряг. Очевидно това му се отдава!

 2. Михаил Иванов - физик says:

  Присъединявам се към подписката. Допусната е грешка, която е добре да се оправи: не екзарх Кирил, а митрополит Кирил (по това време бъдещият патриарх Кирил е пловдивски митрополит).

 3. Емил Коен says:

  Подписах писмото. С всичко съм съгласен, иначе не биха си сложил подписа, с изключение на едно. И то финала, по-точно последните думи на писмото “с уважение”. Аз не уважавам Валери Симеонов, защото той е расист, краен нацианалист и по същество нов фашист. Нима мага да уважавам такава персона? Разбира се, наясно съм с формалните правила на учтивоостта, които налагат този завършек. Но искам да е ясно, че в дадения случай те са ми дълбоко противни.

 4. Тодор ненов says:

  Безусловно подкрепям петицията! В продължение на 28 години и половина се правят целенасочени опити за реабилитация на фашисткото управление на България до 9 септември 1944 г., едно от кървавите следствия на които е унищожаването на евреите от т.нар. “обединени земи”.
  На този позорен процес е време да бъде сложен край!

 5. Jacky Comforty says:

  Bravo Veni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.