Може ли да е полезен Фейсбук или служи само за успокояване на съвестта?

Мое интервю за “Труд”, което бе публикувано на 3-ти май 2018 г., но за съжаление… без последния параграф! 

Труд: Какво е мнението Ви за това Фейсбук да се превърне и в сайт за запознанства, това още една стъпка ли е към все по-осезаемото излизане от реалния свят и преминаването във виртуалния?

Ако приемете Фейсбук не като социална мрежа, а като компания (аз обикновено ги пиша по различен начин – с кавички, когато става дума за компанията и без – за социалната мрежа), тогава този ход е логичен: “Фейсбук” имат нужда хората да стоят по-дълго време във Фейсбук. По-дългият престой води до повече рекламни приходи. Съдейки по реакцията на пазара (акциите на “Фейсбук” се вдигнаха с близо 2% до 10:30 сутринта в четвъртък!), това е правилен ход. От гледна точка на потребителите обаче не е ясно каква ще бъде реакцията. Марк Закърбърг твърди, че имало 200 милиона души, които са се определили като хора без сериозен приятел/ка, но това не значи, че те всички ще станат клиенти на новата услуга, когато бъде пусната в експлоатация. Като се има предвид, че тези хора са из цялото земно кълбо, неясно е колко от тях ще завършат виртуално приятелство, което да се превърне в нещо по-емоционално. Ще видим, живот и здраве.

Функцията Clear history, която позволява на потребителите да изтриват данните, събирани от социалната мрежа през сайтове и приложения ще повиши ли сигурността във Фейсбук и ще направили потребителите по-защитени?

Тя ще е удобна, ако работи автоматично – например след всяко напускане на Фейсбук, автоматично да премахва историята, за да няма обмен на скрита информация между социалната мрежа и други сайтове. Мнозина потребители не разбират колко е сериозно това, че т.нар. “бисквитки” обменят информация между различни сайтове, без знанието или съзнателното съгласие на хората. Закърбърг казва, че ще има възможност да бъде изключена тази функция, но по-доброто решение за сигурността на личния живот на потребителите щеше да е, ако тя беше изключена по подразбиране.

Как ще се отразят промените на българските сайтове за запознанства и ще се ориентират ли българските потребители повече към Фейсбук?

Точно 3,5 милиона души ползват Фейсбук в България; ще видим дали ще се увеличи това число, но едва ли. Българите ползват Фейсбук за какво ли не – и това е добре. Още по-добре щеше да е, ако от действията във Фейсбук следваха и действия в реалността – така, както става в други страни. Българският потребител е свикнал да “отмята” гражданско участие с едно натискане на бутона на мишката, което не е достатъчно, защото животът не се променя към по-добро с такова действие. Вижте какво става, когато се обяви някакъв протест или кауза във Фейсбук – хиляди, десетки хиляди я подкрепят, но ако призивът е да се излезе на площада, тогава там отиват малцина.

Кампания в помощ на Милена Маркова

Ще дам конкретен пример от преди няколко дни: пуснах във Фейсбук връзка за подкрепа на една моя приятелка, Милена Маркова, която страда от рядко раково заболяване и има нужда от средства за лечение.
Пуснах съобщение във Фейсбук, което стигна до общо 23817 души, страницата в Just Giving беше споделена от 45 души. За съжаление не бяха много хората, които дариха пари – събрани са около 12 % от необходимите средства. Виждате сама – дори когато става дума за благородна кауза, пак се иска повече от едно кликване с мишката.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.