Летище “София”: 10 години, за да сменят една грешна табела с вярна

Хубава работа, ама българска?

Чували сте този лаф, нали? Ето пример защо не бива да се работи по него. Става дума за нещо дребно – табелите на летище София, но този дребен пример е демонстрация на най-лошото в нашата държава. За пръв път писах по темата през 2008 г., веднага след пускането на новия терминал на летище “София”; статията ми бе пусната във в. “Сега”.

Грешна табела от летището

Въпросът беше в това, че когато човек кацне в София, той/тя следва табелите, които сочат накъде е изходът, но когато стигне до ескалаторите, които водят надолу, към паспортна проверка, табелите продължават да сочат напред, вместо надолу.
На 16-и декември миналата година забелязах, че табелите все още са същите. Този път се възползвах от Туитър и пуснах съобщение, като сложих таг към акаунта на летището.
Отговорите от летището можете да видите в репликите в Туитър; ето ги и тук:

1. Всички указателните табели в Терминал 2 са изработени във вида, указан от проектанта и са разположени на определените от него места.
2. Архитектурният проект за Терминал 2 на летище София е изготвен от холандската компания NACO, която от основаването си през 1949 г. е натрупала сериозен опит в областта на летищно планиране и проектиране.
3. Част от техните клиенти са едни от най-големите международни летища – в Амстердам, Франкфурт, Сингапур, Тайван, Абу Даби и други. NACO има опит във всички аспекти на проектиране на пътнически терминали,включително организация на пътникопотока със съответните знаци и табели.

Правилните табели на летище “София”

Да, но днес табелите са вече сменени и показват правилната посока. Следователно отговорите на моето съобщение от 16-и декември са… неправилни, опит за измъкване от кашата, в която са били поставени не от сегашните мениджъри на летището, а от онези, които са приемали обекта през 2008 г. И защо трябва днешните служители да защитават незащитимата позиция? С какво аргументът, че проектантите на летището били от Холандия помага на обърканите пътници? С нищо, разбира се.

Но фактът, че се реагира инстинктивно със защита, която не е нужна, е доказателство, че трябва да се поиска промяна в мисленето на хората. Искането трябва да дойде отгоре – от ръководството на държавата. Министрите и политиците трябва да кажат на своите служители и помощници, че няма нищо лошо, ако се коригират грешки. Че не бива да се реагира винаги така, сякаш властите са атакувани. Че понякога има критика, която е конструктивна и тя трябва да е поощрявана, а не потискана!

_____
На снимките: старата и новата табела на летището. На старата табела съм отбелязал със зелена стрелка, че на знака къде се намира бизнес-салонът, е поставена правилната стрелка – надолу; там, където е и паспортната проверка.

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.