Оставката на Румен Петков

Румен Петков, бив??ият министър на вътре??ните работи, подаде оставка. Сергей Стани??ев я прие. Това е резултатът от няколкоседмичният скандал, който разтърсва??е българските медии.
По медиите в момента текат критики по адрес на Петков. Слу??ам “Дарик радио” и се чудя – какво се е променило в България през последните 19 години, от 10-и ноември 1989 г. Струва ми се – нищо.
Сега ще се скъсат да обясняват колко крив е Румен Петков за престъпността в страната. ?? никой – ама никой! – няма да се досети да попита колко криво е цялото ни общество за положението, в което се намираме.
Всички критикуваме неидентифицираната “държава”, която не се грижи за гражданите. ?? никой – ама никой! – не се досеща да критикува себе си за това, че нещата са такива, каквито са.
Защото най-силните критици на Румен Петков са по същество същите като него – български политици.
Вземете Атанас Атанасов, Ваньо Танев, Бойко Борисов – все от един дол дренки. Крастави магарета, които се наду??ват през девет баира, които ще донесат вода от девет кладенеца, за да обяснят, че престъпността е такава, каквато е именно поради некадърността на Румен Петков.
По “Дарик радио” се изказват и Атанасов, и Богомил Бонев – министър в далечните 1997-1999 г., който използва случая, за да се нахвърли върху “духовното и физическо джудже” Атанасов (не сте забравили, че именно Атанасов изготви един доклад, с който бив??ият президент Петър Стоянов изхвърли от предизборната битка Богомил Бонев през 2001 г.).

А нещата имат много простичко обяснение, което до този момент не съм чул, видял или прочел в българските медии. ?? понеже аз не съм аналитик или журналист, а обикновен гражданин, аз ще продължа да наблюдавам какво се случва в България и да чакам да се появят онези независими, силни, обществено значими медии, които ще покажат и докажат какво се случва в страната.

Все пак да ви подхвърля някои сламки:
– подаването на оставка е напълно нормално нещо. В сега??ното правителство това е вторият министър от БСП, който осъществява този акт. Първият бе Румен Овчаров. Георги Петканов също подаде оставка самичък;
– борбата с престъпността не може да бъде дело само на МВР и прокуратурата, а на цялото общество. Справка: САЩ, Западна Европа;
– корупцията е присъща на всяка държава, така че България не е изключение. ??зключение е само това, че липсва непримиримост срещу корупцията. На??ето общество е приело корупцията за нещо нормално. Признайте си колко често сте слагали пет лева между ??офьорската книжка и надупчения от телбод талон, за да си спестите акта? ??ли дали сте давали бонбони, бутилка или направо пари на хирурга, оперирал баба ви?
– Когато четете вестниците, замисляте ли се защо и какво пи??ат?
– Когато гледате телевизия (особено някой сутре??ни блокове), питате ли се откъде идва това угодническо поведение спрямо определени политици? Задавате ли си въпроса защо нито един журналист не смее да поразпита Бойко Борисов за връзките му с известни хора с псевдоними? Защо приемат с готовност обясненията му, че случайно бил станал съдружник с тях? Нима не знаят, че случайно може да си роднина с някого, но да си съдружник е резултат от сериозно мислене и взимане на ре??ения. Дори и ако става дума за “финансиране на каратето”, както казва самият Борисов.*
– Когато видите децата да играят на полицаи и мутри и последните са положителните герои, не се ли сепвате?

Само ако си задавате подобни въпроси и си намирате верните и истински отговори, само тогава ще можете да разберете случващото се с оставката на Румен Петков. Но – по-важно! – ще успеете да си признаете, че не министърът е виновен, а всички ние – и гражданите, и журналистите, и медиите, и полицаите – всички сме виновни за нивото на престъпността.

________
* – ето конкретен пример в тази посока: току-що Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС каза, че ДПС носи също отговорност за това, че по време на преди??ния мандат е позволило на Симеон Сакскобургготски да назначи Бойко Борисов – човек с явни конфликти – за главен секретар. Цонев попита още водещите защо не са задали въпрос на Бойко Борисов каква е неговата роля в разрухата на МВР. Разбира се, водещите не направиха опит нито да раз??ирят тази тема, нито да се позамислят как така бив??ият главен секретар, който бе близо пет години (да, и по времето на сега??ния кабинет!) на ключовата позиция в МВР. Нещо повече, след Цонев събеседник бе именно Бойко Борисов, който не пропусна да говори за “колегите от МВР”, сяка?? все още е на щат в министерството… и никой не се досеща да го коригира, нито да го попита за неговата отговорност. Сяка?? думите на Цонев не са били казани. Но го питат дали има човек в коалицията, който можел да се справи с проблемите на МВР, какво трябвало да се случи в МВР и т.н. Борисов обяснява, че министърът трябвало да се занимава с вън??ните отно??ения, но журналистите не го питат тогава защо той самият пътува??е по света, за да измоли някой медал за служба – било от Париж, било от някъде другаде… ?? нито дума за това защо по негово време няма??е заловени и осъдени бандити. ?? защо няма??е разкрити убийци – нито на ??лия Павлов, нито на някой друг от неговия ранг.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

4 Responses to Оставката на Румен Петков

 1. Агент Смит says:

  Още един пример: http://www.vsekiden.com/?p=27398 :

  Приключването на мутренския период изключва влизането на ГЕРБ във властта. Това заяви в неделя пред БНР депутатът от БСП Татяна Дончева. Тя добави, че хората, които днес са в МВР, които вчера са били в МВР и които искат да дойдат в МВР утре през партията на Бойко Борисов са една и съща компания, свързана с част от сенчестия бизнес. Потенциалът на сега??ната ситуация се състои в това, че можем да приключим с мутренския период на България, декларира Дончева. Тя припомни, че той бе??е заложен в началото на 90-те години и доведе до реална възможност групировките да бъдат почти легализирани и да вземат ключови части от българския бизнес – от пътното строителство, телекома, летищата, петролния и нефтен бизнес.

  ?? ??лия ??лиев, и Валентин Петров, и ??ван ??ванов на практика са заложници на подземния свят и сенчестия бизнес, каза още Дончева. Тя призна, че институционална криза има и тя се изразява в блокирането на МВР. Това създава впечатление, че и държавата започва блокира и трябва да тревожи премиера, коментира червеният депутат. Ако не искаме тези хора да редят политическия живот, да назначават министри на ключови фигури в администрацията, на кметове, означава да си дадем сметка, че на това нещо трябва да се сложи точка, категорична бе??е Татяна Дончева.

  Според нея за реформата трябва да има подкрепа и вътре в системата, и вън от системата в обществото, защото тя не може да бъде извър??ена от хора, които са тотално компрометирани. Колкото до стенограмата от изслу??ването на Ваньо Танов в парламента, тя каза следното: ”Публикуването й цели увеличаване на истерията и за мен е безпредметно тя да се използва във вестник”. Тя уточни, че вътре??ната комисия при това изслу??ване е била коректна, а на заседанието са присъствали представители на всички политически сили, включително и такива, които не са представени в комисията. Представянето на доклада не е едностранчиво и тенденциозно, категорична бе??е Дончева.

 2. Агент Смит says:

  ?? още: http://e-vestnik.bg/3702

  Откъси:
  – Давам пример с най-големия специалист в отдел „убийства“ в България, без значение как се казва. Естественият въпрос към него е: „Ти лично колко убийства си разкрил?“ ??ма доклад, който казва: „В България през последните 20 години са извър??ени 150 знакови убийства – публични разстрели. Нито едно не е разкрито, нито един убиец не е в затвора“. Убиецът тук дори не е толкова важен – този, който плаща, заедно с цялата верига трябва да бъде заловен, ако имаме държава. Но да кажем, че ще броим всичко само на ниво убийство, на ниво – обикновено престъпление. Нито един няма в затвора. Това е официално. ??зведнъж излиза човекът, който 20 години е бил ??еф на това нещо и започва да говори: „Това убийство, онова убийство, те нещата са сложни, това са трудни тематики, връзките, паяжината…“ – низ от думи и никой не го пита: „Ти колко публични убийства разкри? Поне едно разкрил ли си? Не? – Айде ставай и си отивай тогава!“ Това били експерти. Ако си експерт, поне едно трябва да си разкрил от 150. Аз на тези хора им казвам: „Нищо, но от сърце“, а журналистите им слагат микрофоните и започват да ги слу??ат в захлас как им говорят на тема убийства – колко е сложно, колко е трудно. Все едно не живеем в едно село България, в което всичко се знае. Докато работех в НСО, бяха откраднали автомобила на генерал Владимиров от Национална служба охрана. Хората, които бяхме ангажирани с някаква дейност на улицата, знаехме след 5 минути кой го е направил. Естествено, автомобилът не се намери и до ден дне??ен не се знае къде е – със секретната апаратура в него и всичко.

  – Свобода на словото в България никога не е имало. Тя е блокирана много просто – журналистическата гилдия е блокирана от своите редактори, които, въпреки скъпите одежди и начин на живот, който демонстрират, политически позиции и т.н., са хора, които пред българският народ като цяло, нямат никакъв журналистически авторитет. ??мат всякакъв друг авторитет, но не и журналистически. Аз не знам тези големи, знакови редактори в България (които казват кой какво да пи??е) с какво друго са известни, освен с това, че казват. Моите уважения, те работят за пари, но когато ти нарича?? себе си четвърта власт, трябва да има?? и някакви нравствени и морални ценности, които да са насочени към обществото, а не към хората, които по един или друг начин ощетяват това общество. ??ма много млади журналисти, които искат да бъдат това, което трябва да бъдат, но не могат. Защото не става. По този начин се слага кръст на цялата гилдия и народът казва: „Какви са тази журналисти? Нали знаем как стават при тях нещата – от тях нищо не зависи“.
  Тук свободно мнение няма. ??ма официален доклад на Европейската комисия за това, че в България няма свобода на журналистическото свободно мислене. Това не съм го написал аз, а експерти от ЕС. За мен главните редактори на големите медии в България са по-големите убийци на свободното слово от конкретния извър??ител на убийството на това конкретно момче. Защото в крайна сметка ще се окаже, че убиецът не е българин. Някой си хванат отнякъде за пари. Човек, на когото ще му дадат обещаните пари за убийството (които не са много) и до вечерта той ще ги похарчи. Убийците не са богати хора. ?? в крайна сметка с този убиец, наркоман или какъвто е там въпросният „професионалист“, ще се занимава цялата държава и ще казваме, че той е убил свободата на словото в България. Този, който е платил, системата, която не противодейства на тези неща, както и хората, които пряко отговарят за свободното изразяване на волята на всеки един гражданин, това са убийците на свободата на словото в България. ?? те не са спирали да го правят и досега.

 3. Дзержински says:

  Липсва съвсем логичния въпрос защо след 3 г. управление Бойко Борисов не е клиент на правораздаването. Всички уж знаят, че е бил мутра, но никой не го съди за това.
  Питам кой стои зад него и кой го назначи за охрана на Тодор Живков и в последствие на Симеон, и докога тези които правят такива батаци в държавата ни ще продължават да имат власт.

 4. yovko says:

  А размазването на личната вина сред мъглявата колективна безотговорност е не по-малко погре??но. Министър Петков е толкова виновен, че неговата оставка би следвало да е повод за всенародни празници. А това, че едва днес се случва тя само доказва колко недъгава е политическата ни класа, която дори не заслужава това твърде възви??ено за нея определение. ??менно класата липсва на българския политически елит. Дребноду??ието на масата е по-лесно простимо, дребноду??ието на лидерите… не е…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.