ГДБОП щял да подслушва WhatsApp, ама нямало да подслушва и нямало да е WhatsApp, а и нямало да е ГДБОП…

Днес медиите пак пламнаха, пак с новина, която е “сензационна”, “шокираща”, направо – бомба. Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) била закупила “шпионски софтуер”, с който “ще може да събира данни от най-популярните мобилни приложения за комуникация като Viber, Skype, Facebook Messenger, WhatsApp”. Забелязах, че партенката се споделя и от хора, които не би трябвало да я споделят, но явно са жертва на сензацията.

Истината е, че така описаният и закупен от ГДБОП софтуер не може да “шпионира” и да събира данни от тези мобилни приложения.

Софтуерът* позволява само да се анализират бази данни – съобщения, поща, история на посетените през браузъра сайтове, данни за потребителя и т.н., но само ако телефонът е отключен. Т.е., ако в ГДБОП попадне нечий iPhone 7, например, те няма да могат да влязат в него, ако той е заключен с парола.
Преди година ФБР плати** $ 900,000, за да получи достъп до телефона на терориста от Сан Бернардино. Но този телефон беше iPhone 5c, със старата операционна система iOS 9. С помощта на получения срещу тази сума софтуер щатските агенти вече могат да влязат във всеки от тези телефони. Но и този софтуер не им дава възможност да следят в реално време какво си пишат хората през съответните месинджъри, които използват криптиране на връзката “от началото до края”. В приложения като WhatsApp и Signal това криптиране е по даденост. В други приложения има избор дали съобщението да е криптирано или не. Освен това, в Signal, например, има функция за изтриване на изпратените съобщения, така че от тях няма да остане и следа.

Така че – спокойно, не се връзвайте и си ползвайте месинджърите.

Използвам случая, за да ви предупредя да имате едно наум: когато изтривате снимки, текстове, съобщения и т.н. от телефоните или компютрите си, те в действителност не са изтрити, а само не ги виждате на екрана си. Много често си стоят в паметта, докато мястото, което заемат, не потрябва за някой друг файл – снимка, програма и т.н. Изтриват ги само приложения, които са специално създадени с цел наистина да трият, а не само да премахват от екрана съобщението за наличие на файла.
В някои спецслужби, когато трябва да бракуват някой твърд диск, например, не просто изтриват файловете, а форматират диска, при това из основи (а не quick format!) и не един път, а няколко пъти, след което го унищожават физически, разбивайки го на парчета.

Изобщо – от тази сензационна новина накрая не остана нито сензация, нито новина. Защото не е новина, че ГДБОП си гледат и вършат работата, нали?

Говоря по темата и в 22:30 в “Шоуто на Слави“.

Божидар Божинов писал също по темата в своя блог: “Не, ГДБОП няма да ви шпионира чатовете”.

______
* – Описание на закупения софтуер – в сайта на производителя.
** – Ройтерс за случая с ФБР (на английски).
Снимка: от екрана на компютъра; сайт на economic.bg. Точно тези ГДБОП-аджии на снимката най-вероятно няма да анализират нищо със закупения софтуер.

This entry was posted in Bulgaria, IT in Bulgaria, tips and tricks, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.