Бялата книга за бъдещето на ЕС – България извън пътя, с откраднати гуми?

Мислех да опиша тъгата ми от т.нар. Бяла книга* за бъдещето на ЕС, представена от председателя на Европейската комисия г-н Юнкер, но попаднах на това изказване на шефа на европейските социалисти Сергей Станишев, което ще ми спести труда.
Освен изразените в статията притеснения за България, аз имам още едно: тази Бяла книга се обсъжда на срещите на върха, а ние – в страната – не само не знаем какво мислят на “Дондуков” 1 или 2, но и нямаме възможност за участие в процеса на мислене на нашите политици.
Държавата няма изработена платформа… Не, вижте, нека сме болезнено честни: дори и да имаше начин да допринесем с нещо в обсъжданията, ние – гражданите – пак нямаше да го сторим.

Народът ще стои отстрани, ще гледа сеир, но няма да се хване да участва в търсенето на решения. Дали го прави от горчив опит, дали от мързел – няма особено значение.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Ние прощаваме много неща на нашите политици – лъжите, наглостта, липсата на възпитание, простотията…, но едното нещо, което не бива да им простим е, че направиха политиката процес, в който нормалните граждани не искат да участват и от който се отвращават.
Имаме и пример от последните месеци: вече повече от два месеца България НЯМА свой представител в Европейската комисия!
Нито кабинетът “Борисов”, нито служебното правителство, нито президентът Плевнелиев, нито президентът Радев се хванаха да инициират разговор с всички парламентарно представени партии, за да се разберат по един толкова ВАЖЕН въпрос! Е, как е възможно да не могат да скочат над толкова ниска летва?
Има свободно място, което се полага по право на България. Има ресор, който се е освободил след като германският еврокомисар пое “ресора на Кристалина”. Има поне няколко кандидати, които стават, както партийни, така и безпартийни.
Има, но няма функционираща държава, с работещи институции и – най-важното? – с обединени политици, когато става дума за интересите на страната!

Ето, Станишев предлага нещо полезно за България.
Как мислите, колко от нашите политици ще кажат: “Ей, вярно, бе! Да се обединим зад тези думи и да не позволим да има Европа на две скорости!” Колко?

Страхувам се, че ще има Европа не на две, а на три скорости: първа и втора за другите страни, а трета – за България. И няма да е скорост, а ще е само лоста за скоростите, но… изваден от скоростната кутия. Като в стария виц –

ще седим в колата, извън пътя, с откраднати гуми (заедно с джантите!), на трупчета, ще местим лоста за скоростите и… ще се клатим вляво и вдясно, за да имитираме движение.

От време на време ще попържаме, уж че сме минали през някоя дупка, появила се след първия сняг.

А в това време отпред ще виждаме изчезващите червени светлини от стоповете на европейската кола. В огледалото пък няма да има никакви фарове, защото след нас няма никой.

______
* – Можете да свалите “Бялата книга” тук, 5.5 Мб.

This entry was posted in Bulgaria, European Union, politics, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.