Да, България

Най-новият политически проект “Да, България” се ползва със завиден успех сред моите приятели и познати.
Познавам някои от учредителите, както и трите публични лица и говорители – Мануела Малеева, Христо Иванов и Кристиан Таков.

Нямам никакво съмнение в намеренията им да се опитат да вкарат в политиката почтени и читави хора. Ако имах възможност, бих се включил по-пряко, а не само чрез Интернет – за съжаление законите в България не позволяват кой знае какво пряко участие на българите като мен, които живеят в чужбина (ей, това е идея – може би новата партия ще се опита да ги промени??).

Но пък никакви пречки не могат да ме спрат да ги подкрепям – защото читавите хора имат нужда от подкрепа, за разлика от грубияните, наглите и байганьовците които нямат такава нужда, защото общуват с околните по най-безцеремонен начин – с лакти и ритници (като в Берлин?).

Можете да изгледате видео от разговора на Христо и Мануела, обявен като диалог с българите в чужбина, но всъщност бе разговор с българското у нас – дали ще се оставим в плен на байганьовците и байганьовщината или ще се преборим така, че европейското да надделее. Европейското не е нещо сложно, напротив – просто е: спазване на законите и грижа на държавата да осигури това спазване от всички.

И, разбира се, не бива да мислите, че всичко трябва да бъде решавано от Христо Иванов или Мануела Малеева. Напротив – всеки трябва да се чувства свободен да се включи.
Обясненията, че нещо не се харесва сред учредителите или документите, са само оправдания пред собствената съвест. И на мен може би не ми харесват всички 77 души в Инициативния комитет, но те поне са се хванали и правят нещо. Приемам Кристиан, Христо и Мануела като гаранти за това, че партията ще е читава. Ако се издънят, дънят и себе си, но и убиват надеждата на много други читави хора.

 

This entry was posted in Bulgaria, European Union, politics, на български, общество and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Да, България

  1. Иван Николов Майсторов says:

    Харесва ми идеята, но нямам информация кога и къде се срещат

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.