Коледен подарък-чудо: един трол по-малко!

Бъдни вечер e време за чудеса, според вярващите християни (нали ние, българите, сме такива??). Всеки един от нас може да направи по едно малко чудо, а взети заедно, те ще се окажат чудесни!

Няма как да не ви е направило впечатление, че във Фейсбук и в дискусионните форуми на онлайн изданията се сблъсквате все по-често с езика на омразата, с цинизми, псувни, заплахи – било по ваш адрес, ако нещо написано от вас не се е харесало на някого… било по адрес на други хора, пак по същите причини.

Сигурно сте забелязали, че този език на омразата е особено силен в сайтовете, където няма последващ контрол или там, където домакините на ФБ-стените не смеят да наложат правила за поведение, притеснени, че ще бъдат обвинени в цензура. Не е цензура да искате гостите ви да се държат учтиво и внимателно! Напротив – нежеланието да наложите възпитано поведение на ФБ-стената си или в коментарите под някоя публикация, води до грозни сцени, в които по ваш адрес се сипят обиди, гнусни обвинения или само нападки, а често не смеете дори да се защитите сами.

Довечера тези наши хейтъри ще седнат на трапезата, ще вдигат наздравици, ще се радват на деца и внуци, с една дума: ще се веселят, като между две наздравици ще поглеждат към работещия телевизор и ще попържат всичко – и програмата, и водещите, и политиците, и изпълнителните на празничните песни. През главите на тези хора няма да мине никакво колебание, никакво съмнение, никакво угризение. Защото угризения имат други хора – със съвест, които осъзнават, че са направили някаква грешка; те са каят и се молят грешката им да бъде опростена – ако не днес, то в един друг свят (друг е въпросът дали го има или не този друг свят).

Знак “Не хранете троловете!”

За хейтърите обаче всичко е ясно: светът е само един и той е черно-бял. Хейтърите си мислят, че живеят в белия свят, че те самите са бели. Но изглежда не знаят, че душата им е черна, независимо от цвета на кожата. За хейтърите всичко е просто: ако не си с тях, значи си им враг. Логиката на простия, озлобения човек. Логиката на нациста. И на съветския болшевик. Проста и грешна, защото в основата ѝ е омразата, а с омраза никога, никой, нищо хубаво не е постигнал. Много често хейтърите биват наричани и Интернет тролове, защото често нашенци са едновременно и едното, и другото.
За да не се чудите какво не е редното в поведението на Интернет троловете, ще го обясня с нещо, което е лесно за разбиране от всеки. Представете си, че сте поканили приятели на празничната вечеря днес. Хората идват, всичко върви нормално, говорят си, хапват и т.н. Изведнъж вратата се отваря, защото не сте я заключили – и в стаята влиза друг човек, бегъл познат или направо непознат. Влиза в дома ви – неканен, но за сметка на това мокър, мръсен и кален. Най-спокойно си придърпва един стол, разбутва приятелите ви, за да се отвори място и сяда на масата. Сипва си щедро от множеството ястия, започва да яде така, както го описва Алеко Константинов, след което вдига крака и полага калните си обувки върху бялата покривка, между чиниите.

Вие, домакините, ще си мълчите ли? Колко време ще издържите на такова поведение?

Е, тогава защо оставяте хората в Интернет да се държат по подобен свински начин?

Грешката на всички, които не разприятеляват тези тролове, които оставят техните коментари и поведение без внимание, е само една: вярата, че невъзпитаните ще изчезнат. Не само, че няма да изчезнат, но се и множат, при това доста бързо.

Ако искаме да посрещаме Бъдни вечер, Великден и всички други светли празници в добро настроение и с добронамерена усмивка, един от начините е да въведем ред в общуването – онлайн и на живо. И да не подминаваме мълчаливо хулиганското поведение.

Затова днес всеки един от вас – всеки един от нас! – може да започне с едно малко чудо: като види някъде из Фейсбук или дискусионните форуми мнение, което е цинично, грубиянско, невъзпитано, тогава трябва веднага да отпишем този човек от списъка с ФБ-приятелите. Ако е много нагъл, дори да го блокираме. Ако е някой, когото познавате наистина, тогава може да го призовете да си изтрие акаунта.

На Коледа стават чудеса. Без значение дали сте вярващи или не, можете да сте сигурни, че ако разчистите (коментарите на) троловете от ФБ-стената си, това ще се отрази добре на всички ваши истински приятели – на онези, които искат свободно да си общуват, а не да се псуват!

Сторете едно чудо, което е на разстояние… едно натискане на бутона на мишката!

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Коледен подарък-чудо: един трол по-малко!

  1. Gery Dotseva says:

    За съжаление проблемът с Интернет троловете е много сериозен и съществува сигурно откакто има Интернет. По-лошото според мен е, че много тийнейджъри го използват, за да се тормозят взаимно, което си е пак вид Интернет тролщина. Няма и кой да ги спре. Определено трябва да има някакъв контрол над ситуацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.