За това говорихме преди няколко дни, но кой да ни чуе?

Обаче на??ите медии ни проглу??иха у??ите, че се намериха и немски “експерти”, цитирани от Александър Андреев от “Дойче веле” – как, видите ли, проектът “Южен поток” бил удар в гърба на “общо европейския проект Набуко”.

Вижте сами какво излезе днес в Ройтерс, препечатано от “Медиапул”:

Възможно е в консорциума, създаден за строителството на газопровода “Набуко”, да влезе седми партньор, който притежава газ. Това съобщи в интервю за агенция Ройтерс Рейнхард Мичек, управляващ директор на международната компания.

В момента проектът, който се оценява на 7.3 млрд. долара, се управлява от консорциум, в който равни дялове имат австрийската OMV, унгарската МОЛ, румънската “Трансгаз”, българската “Булгаргаз Холдинг” и турската “Бота??”, а през февруари се очаква да се сключи споразумение с ??естия акционер, за който се твърди, че е германската RWE.

“Акционерите са готови да включат седми партньор, ако това ще увеличи конкурентоспособността на проекта”, отбелязва Мичек. По думите му критериите за избор на новия участник в проекта остават същите – достъп до газови ресурси, клиентска база и налични финансови средства. Той обаче отказа да назове кой може да придобие дял от компанията.

Според Мичек фирмите в Европа, които се надяват да получат гориво през “Набуко”, трябва да сключат споразумения за покупката на газ с доставчиците, за да може “това да ни покаже, способни ли сме да обезпечим сигурността на енергийните доставки в Европа в дългосрочна перспектива”.

Управляващият директор на “Набуко” не вижда конкурент в лицето на руския проект за изграждане на газопровод през България – “Южен поток”.

“Запасите на изток от Турция са достатъчни, за да се доставят в Европа 60.80 и даже повече милиарда кубически метра газ, а Европа ще се нуждае от газ”, казва Мичек.

“Набуко” трябва да свърже Средна Азия и Европа, заобикаляйки Русия, като най-близкият възможен срок за пускане на газа по планираното трасе е 2012 г. Очаква се по транс-каспийски газови магистрали в Европа да пристига газ от Туркменистан, Казахстан, Азербайджан и Русия. Западното им трасе ще е именно “Набуко”, като към газопровода може да се включат суровини от ??рак и страните от Персийския залив, а дори и от ??ран, пи??е Р??А Новости.

Ако не сте разбрали – “Набуко” е проект на пет фирми от Европа и Турция, а не е междудържавно споразумение и – което е най-важното! – за него все още няма осигурен газ, който да тече по тръбите.

??скате ли да се обзаложим колко от медиите и политиците, които тръбяха как България “предавала” Европа ще се сетят да цитират това интервю?

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.