Германски "експерт" говори за България

Когато чуя, че някой анонимен експерт, при това “отличен познавач на българската и балканската политика” е ре??ил да остане анонимен, винаги се чудя защо. В този случай, обаче е лесно да се разбере. Вижте сами какво пи??е Александър Андреев от Дойче веле в “Дневник“:

“След посещението на Владимир Путин в България получих електронно писмо от един отличен германски познавач на българската и балканската политика. Предлагам го на читателите на “Дневник” с малки съкращения и без коментар.”

“В момента анализирам резултатите от посещението на Путин в София. Вече изобщо не разбирам какво става на Балканите. ?? най-вече в България. А и Запада все по-малко разбирам. (…)

С което пък ние разбираме що за експерт е човекът? Но да видим по-нататък…

Единствено разумни сяка?? са действията на сърбите (преди всичко на Тадич), които – най-вече по въпроса за Н??С – не улесняват чак толкова руснаците, колкото България. Защо българите отстъпиха 51% от Бургас-Александруполис и 50% при “Южен поток”? Да не би по стар ДС рефлекс?

Да видим какви са действията на сърбите? А, Газпром купува мажоритарен дял в сръбския Н??С.
Да видим и още нещо – българите Н??КОГА не са имали 51 % от Бургас-Александруполис, по една проста причина – в него участват и Гърция, и Русия. ??, както пи??е Уикипедия, “мажоритарният дял от 51% в Международната проектна компания (МКП), която ще е собственик на петролопровода, се държи от трите държавни руски компании “Роснефт”, “Транснефт” и “Газпромнефт”. България и Гърция си поделят по 24.5%, като гръцкият дял е собственост на държавната “Хеленик петролиум” и смесеното предприятие “Прометеус”, в което влизат “Газпром” и “Копелузос груп”.”
А по въпроса дали България е отстъпила от 51% на 50% в тръбопровода “Син поток” е редно да помислим дали пък руснаците не са се съгласили на 50%, като се има предвид, че България няма да ползва изобщо газ, идващ от този тръбопровод.

Как е възможно гърците и италианците така да забият нож в гърба на “Набуко”? Вярно, че и на Запад сигурно са намесени мафиоти, но защо доброволно се отива на зависимост от Русия?

Експертът не разбира, че “Набуко” е също такъв проект, какъвто е и “Южен поток”. ?? двата ги има в момента само на хартия. Кой от тях ще се реализира е въпрос на време, пари и най-вече – дали ще има какво да се транспортира по този тръбопровод.

Дали като член на ЕС България е съгласувала тези договори с Брюксел? Дали Гърция и ??талия са ги съгласували? Нима в Евросъюза не съществува изискване за лоялност?

Лоялност към какво? Към това да си затваря?? очите и да не сключва?? сделки, защото може би някога някой ще ти осигури алтернативна сделка? ??ма ли губещи от “Южен поток”? Сигурно има, но това не е България. ?? не е Европейският съюз, който ще има още един път, по който да получава газ.

Защо в разговорите са участвали само представители на БСП и никой от правителствената коалиция (според “Дневник”)? Според същия източник Путин е запла??ил, че България може да бъде заобиколена. Но по кой мар??рут? Та нали реалните практически възможности за това изобщо не са толкова много.

“Експертът” вероятно не е виждал кои са министрите – на транспорта, на регионалното развитие, на икономиката. ??ли може би в преговорите е трябвало да участва министърът на образованието или на бедствията и авариите? Що се отнася до това, че според “Дневник” Путин бил запла??вал, че България може да бъде заобиколена… Някакви доказателства, че е имало такова запла??ване?

Ще се откаже ли България от участие в “Набуко”? Какво ще стане, ако на референдума в Бургас се гласува против тръбопровода?

Аз лично не виждам причини България да се откаже от “Набуко”. ?? той е същият проект като “Южен поток” – предоставяне на трасе, а не ползване на газ. А за референдума – нищо няма да стане. Защото този референдум бургазлии трябва??е да го направят преди 10 години, когато започна проектът. Да не говорим, че тръбите няма да минават само през Бургаската община. По тази логика защо не се правят референдуми за магистрала “Тракия”? Защо ще минава именно покрай Пловдив?

Защо Брюксел се съгласява с АЕЦ “Белене” – особено като имаме предвид екологичните и най-вече сеизмичните опасения? Вярно ли е, че Симеон се е съгласил със закриването на реактори 3 и 4 в “Козлодуй”, за да даде на олигарсите възможности за печалби от “Белене”?

Брюксел не може да казва на страните-членки какво да правят за обезпечаване на енергийните си потребности. А пък да се говори за Симеон, след като затварянето на блоковете бе договорено от правителството на ??ван Костов само показва какви са качествата на “експерта”, който не знае такива елементарни факти.

Защо Брюксел така упорито се противопоставя срещу новото включване на тези реактори въпреки енергийната криза на Балканите? Българите първи спряха износа на електроенергия, Македония също вече го прекрати, Сърбия скоро ще спре тока на Косово. В момента румънците вече изнасят електроенергия чак до Гърция.

Е, от тези изречения не виждаме да става въпрос за енергийна криза. По-скоро няма изли??ък на електроенергия, а не криза. С включването на реакторите, които са от стария тип, ще се покаже, че в Брюксел не ги е грижа за радиоактивната опасност, а за това България да получи някой лев от износ на ток.

Защо правителството едва сега се пробужда и ще настоява за включването на реактори 3 и 4 в “Козлодуй”? Та това е плесница за коалиционния партньор НДСВ и означава, че има съмнения относно финансирането на “Белене”, което и без това е още неясно…”

?? аз се чудя защо правителството се хваща изобщо с такава загубена кауза.

Александър Андреев завър??ва материала с думите: “Смятам повечето въпроси за напълно релевантни и искрено са затруднявам да им отговоря. ?? тъй като доста точно отразяват експертното мнение по въпроса в Германия и в други страни от ЕС, надявам се, че публикуването им може би ще мотивира управляващите в България да изяснят публично позициите си.”

Надявам се, че съм му отговорил, макар и да не съм управляващ, а просто човек, който следи какво се случва по света и у нас.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

One Response to Германски "експерт" говори за България

  1. В такива случаи се сещам и за рекламата по българските телевизии:
    Швейцарски експерт опитва нов ??околад (експертът е с превързани очи, за да не вижда). Опитва едно парченце и казва: “М-м-м. Вкусно. Швейцарски е, нали?”
    В отговор на което се чува: “Не, български, от Своге!”.

    … и продължението, вече като виц. Швйцарецът казва: “Ега ти експерта!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.