“Български” холандец иска да защити правата ни! С дело в Страсбург! И търси помощ!

Това е призив на един холандец, борещ се за правата ни!
Да, да, правилно сте прочели – холандец, който защитава нашите, на българите, права!
Текстът е като обяснение и допълнение към Фейсбук-статуса на Патрик Смитьойс.

 

гласуване в чужбинаБългарите са свободно действащи и свободно мислещи граждани. Те имат свободата да гласуват за когото си поискат. Това се вижда ясно, когато стане дума за българите в чужбина, които не зависят от политическите сили в България, от държавната работа или от произвола на прокуратурата. В това се крие и реалната опасност за днешния политически “елит” в страната. Самото съществуване на този т.нар. елит зависи най-вече от електорат, който е лесен за лъжене, който се страхува от държавата. Тъкмо това е основната причина депутатите да се стараят всячески да ограничат влиянието на българите, които живеят зад границата.
Група българи с помощта на адв. Михаил Екимджиев подготвят дело в Европейския съд за правата на човека. Чрез делото в Страсбург искат да принудят народните представители и правителството да престанат да пречат  на българите в чужбина да гласуват. Да премахнат всички препятствия пред свободния глас на българите – по целия свят, където и да се намират!

fb-canada

Карта от Канада – разстоянието между Лойдминстър и Калгари. Снимка: Google Maps

В делото изтъкват, че голяма част от българите в чужбина просто физически нямат възможност да гласуват. Гласуването за тях означава много път, много чакане и неудобства, каквито сънародниците им в страната нямат. Инициаторите искат един по-лесен начин на гласуване за всички българи. Електронно, по поща или с пълномощно, като се гласува в много страни в Европа. Те искат от съда в Страсбург да наложи на България да се приеме закон, който дава на всеки българин лесна възможност за гласуване. Съдът в Страсбург има тази компетенция.
Необходими са още хора, които да подпишат декларация за да убедят съда в Страсбург, че този проблем вълнува много българи. В момента има българи, от чиито име да се започне делото, но е нужна по-широка подкрепа. В Страсбург един от проблемите е, че много от делата не се разглеждат заради липса на капацитет. Най-важните дела или тези с най-широк отзвук се ползват с приоритет. Наплив от хора които симпатизират с казуса, ще е показателно, че това дело е от голямо значение за България като цяло.
Декларацията може да е съвсем кратка, свободен текст, в който е необходимо да има:

– три имена + ЕГН
– адрес в чужбина и адрес в България
– че при последните парламентарни избори са имали следните препятствия да гласуват: х км до най-близката секция и кратко описание каква загуба на време/път/нерви е, за да могат да гласуват. Евентуално и разходите за да стигнат до въпросната избирателна секция.
– че според Конституцията имат право за глас на парламентарни или президентски избори, а по този начин им се създават прекалено много препятствия, за да упражняват това право.
– Че настояват правителството и Народното събрание да им даде реална възможност да гласуват. Също така, че при наличие на възможност за дистанционно гласуване в други страни, смятат, че това трябва да се случва и в България.
– Информация за връзка – адрес, e-mail.

Вижте две реални декларации, които могат да ви помогнат за написване на вашия собствен текст: от Швейцария и от Канада.

Декларациите трябва да са нотариално заверени, а най-добре е да се свържете с инициаторите на делото по електронна поща – Патрик и Стефка Смитьойс, за да получите още информация какво и как точно да напишете и къде да го изпратите.

Успех!

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to “Български” холандец иска да защити правата ни! С дело в Страсбург! И търси помощ!

  1. DD says:

    Да се върнат в България тия хора, които живеят в чужбина и които се именуват българи и тогава да гласуват! Откъде-накъде ще се намесват в съдбата на държавата хора, които са се отказали от нея??!! Пък и някакъв холандец чак се загрижил… И изобщо ми омръзна да слушам мрънкане от хора, които са заминали да търсят по-удобното и по-уреденото и по-изгодното за себе си, а сега, видите ли, много ги боли за Родината! Хайде, моля ви се!

  2. Колини says:

    Успех, човече!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.