Как се представят новините в България?

Негативно.
Ето примери от заглавията в последните дни:

За постигнатото споразумение между България и Русия да се изгради тръбопровода “Южен поток”, което е безспорно постижение за България и използване на географското й положение:

България без контрол върху газопровода “Южен поток” (“Дневник“)

Забележете, че “Южен поток” е инициатива на “Газпром” и италианската “Ени” и се предполага, че ще струва 10 млрд. евро.

??ли това подзаглавие в “Медиапул

Позиция на европейски страна или на троянски кон

??ма се предвид България, разбира се. Ето какво пи??е авторът: “Южен поток” – да, разбира се! Под български контрол, под междудържавен договор. Това е позиция на европейска страна. Възможно е обаче да стане и според прогнозата на руския посланик в Брюксел Чижов. В навечерието на българското членство в ЕС този господин иронично заяви – “да, България ще бъде на?? “Троянски кон” в Европа”. Сърце не ми дава да го опровергая – като гледам какво става.”

Нека да поразсъждаваме по друг начин.

Нека си представим за момент, че не Русия, а Америка се намира??е на територията на дне??ната Руска Федерация. Нека си представим също така, че всичките доставки на енергия идват от там. ??ли още по-добре – че идват не от Русия, а от ??рак. Едва ли е нужно да обяснявам повече как бихме се чувствали днес и как същите “експерти” (защото тези статии се пи??ат от журналисти, социолози или политолози все пак) биха обяснявали, че виновни за всичко са Тодор Живков и комунистите, защото не са “диверсифицирали” доставките на България.
След това да погледнем и другите страни в Европа – на ниво Европейски съюз всеки казва, че зависимостта от руските енергийни източници е опасна, но същевременно същият този критикуван “Южен поток” се изгражда заедно с … италианската компания “Ени”, а пък тръбопровода Бургас – Александруполис се изгражда с… Гърция. Е, значи тези две страни са още по-зле от България, щом си позволяват още по-голяма зависимост?!

Нека кажем на на??ите експерти нещо много просто, което всеки може да осъзнае: тръбопроводите през България – били те изцяло руски, казахстански, турски, гръцки или каквито и да са имат една-единствена голяма полза, на фона на която транзитните такси нямат никакво значение:

те пренасят нефт и газ за Запада.

Ако бъде построен и тръбопровода Бургас – Вльора, по който ще върви казахстански нефт за американските пазари, това ще бъде отличен завър??ек на българската вън??но-икономическа политика, съчетана с политиката за национална сигурност.

Ще попитате защо ли?

Защото няма нищо по-добро от това да си на географски стратегическо място, през което минават чужди тръбопроводи. Само помислете, че всички страни ще имат интерес да се опазва мира и спокойствието на Балканите – и Русия, и Европейския съюз, и САЩ. Защото всички те са бенефициенти от тези тръбопроводи. А България? Дори и да не получава??е транзитни такси (а тя ще ги получава, вкл. и когато по тръбите не се пренася газ!), тя пак ще??е да се ползва от това спокойствие – кредитният й рейтинг ще расте, ще идват чужди инвеститори, ще превъзпитават българските работници, ще се намали прословутият български мързел.

??ли с други думи – вместо да се каже ясно и открито, че от тези сделки България печели, се казва друго – че България губи, че нещата вървят на зле, че правителството “продавало националните и европейски интереси”. Това е проблемът у нас – че дори и хубавите новини успяваме да оцапаме и окепазим.

Да не се окаже права Татяна Дончева, която твърди: “Така, както журналистическата гилдия тика политическия живот, мисля, че до пет-десет години можем да стигнем до извода, че въобще не ни трябва парламент и ще си намерим бащица”.

Знам, че много журналисти ще се разсърдят, когато прочетат тази ми статия, но нека си сложат ръка на сърцето и си признаят, че политиката на редица редакции е “ако не кърви, значи не става за на??ия вестник” и съответно се търсят само сензациите, ло??ите и грозни новини?

?? последно наблюдение: почти всички заглавия в секцията политика са от бъдещо неопределено време. Вземете който и да е вестник и погледнете заглавията и под-заглавията. Ето няколко от дне??ната преса:

Стадион за смет
Гигов вдига завод, ако му дадат игрището в “Надежда”

?? без да се чете “новината” се вижда, че става дума за бъдещо неопределено време – Гигов щял да строи завод, но само ако му дадат някакво игрище. ??ли

Гергов прави телевизия
Новата национална медия ще излъчва бизнес новини и реклами

Някога някой щял да направи нещо. Може би. ??ли:

Уволняват даскали за частни уроци
Няма как да ги контролираме, категорични са директорите

Всъщност става дума за законопроект, приет от Министерски съвет, който кой знае кога ще бъде гласуван и дали изобщо ще бъде приет в този му вид… ??ли:

Местят балите с боклука с 20 милиона лева
Борисов погва чистачите със спецкомисия

В материала, разбира се, се говори за бъдещето, някога – до ??ест месеца, но може би и повече.

?? т.н. Едва когато заглавията ни станат като тези в нормалните вестници, едва тогава ще може да се приеме, че новините се представят обективно. Вижте сами някои заглавия от нормален вестник – Ню Йорк Таймс: “Южните чернокожи са разделени между Обама и Клинтън”, “Обама е криткуван в Невада”, “Клинтън стартира тв-кампания в Калифорния”, “Джулиани има връзки с компания, опитваща се да продава технологии по охрана на границите”, “Ромни си тръгва от Южна Каролина, фокусира се върху Невада” и т.н., и т.н. Няма “ще”, “може би” и особено любимият израз “май”, нали го помните от началото на “24 часа”? Нещо в стила “Полицай убива съседка, май?”

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

7 Responses to Как се представят новините в България?

 1. Svetlio1 says:

  Bate ne znam…. za sega go vijdam che sme si kato bulgari prodali guza i nekoi bivsh (i nastoisht) Komonist i/ili President she nalapa parichki…
  ne viarvam che pechalba ot Ruskata dalavera da stigne do bulgariat narod.

  Bi bilo po privetlivo BG da poluchava Gas/Neft s 30% market price otstupka… za generalno polzvane v BG ikonomika…. tova si e dosta po dobra oferka ot kolkoto “sigurnosta” koiato ni doprinasia trubata.

  Predpolagam e conglomerate/corporations biha doshti v BG ako ima po-eftina energia.

  Aide drasni 2-3 reda “reply”

 2. Светльо,
  ти живее?? в САЩ, мисля, така че би трябвало да прави?? по-добри сметки.
  Това не е магистралата “Тракия”, в която някой строи път, после събира пари от българите, пътуващи по него.
  Газ и нефт никой няма да ни продаде с 30 % отстъпка. Ако може?? да ми каже?? една причина, заради която заслужаваме такава отстъпка, ще се съглася с теб. А сигурността не е в кавички, както си я сложил, а си е напълно реална сигурност. Много по-сигурна, отколкото несигурната отстъпка, която можем да договорим. За справка – другарят Живков също бе договорил отстъпка, но докъде я докара?

  А конгломератите и корпорациите ще дойдат в България не когато там има евтина енергия или евтина работна ръка, а когато има условия за инвестиции, качествена работна ръка и възможности за реализиране на печалби – от труд, а не от далавери. От далаверите печалбите ги реализират в момента комисионерите, които са на хранилка в Министерството на държавната администрация…

 3. Още нещо – за АЕЦ “Белене”. ?? за нея ни проглу??иха у??ите. Нищо, че има една в Козлодуй и една в Румъния – на един хвърлей разстояние.
  Проглу??иха ни ги, че щяла да струва 4 млрд. евро, демек – скъпо. ?? никой не казва, че реакторите са проектирани да работят 60 години (за справка – първите 4 реактора на Козлодуй са за по 30 години), а с цената на тока, централата ще се изплати за около 10 години, ако изнася само половината от произведения ток.
  Да не говорим, че с това се ре??ават и проблемите с недостига на електроенергия в самата България. Но нали е по-важно да се критикува…

 4. Георги says:

  Коментарите по темата в България са едно нещо, но друго прави впечатление: за пръв път и руските коментари, и американските си приличат. Виж какво пи??е КомерсантЪ: http://www.kommersant.ru/doc-y.aspx?DocsID=843413 и виж какво пи??е New York Times: http://www.nytimes.com/2008/01/19/world/europe/19bulgaria.html
  ?? двете статии по същество твърдят едно и също. Което ще рече, че нито едните, нито другите са сигурни, че са успели да “победят”. Сяка?? договорите са мач.

 5. Най-смислен е коментарът във “Файнен??ъл таймс“. Дори и заглавието им е по-точно: Putin strikes deal with Sofia on South Stream.

 6. Svetlio1 says:

  Veni,

  Mi a dano za “Trubata” si prav… ama ne se obijdai i ne obijdai bloggerite si.. Tova za A-E-Tsa do men li beshe adressirano. Za AEC az sum si za. US i Francia si praviat toka po toia nachin ne se kazval che e losha idea da ima AEC v BG. Daje 1-2 stancii na drugi mesta biha bili dobre. Pak opira to eftina energia sa konglomeratite.
  Peace.

 7. товарищМаузер says:

  Ами нормално е цитираните медии да представят така новините – нали затова им плащат. ??нтересното ече почти няма медии, които да славословят сделката с бодър комсомолски патос, освен може би вестник “Дума”, ама него така или иначе го четат няколко мухлясали активни борци. Нима това означава че всички медии са под контрола на ??ван Дъ Мавъра?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.