На вниманието на министър Петър Димитров: този Митал не е онзи Митал

Министърът на икономиката Петър Димитров казва пред медиите вчера:

В “Кремиковци” в момента действа схема за неговото източване, като всеки месец от предприятието се отклоняват 15-20 млн. лв. Това съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според него трябва да бъде защитено “чисто, но живо Кремиковци”. Според министър Димитров е редно собственикът на “Кремиковци”, индийският милиардер Прамод Митал да бъде отстранен, ако продължава да нару??ава договореностите с държавата. (цитиран в “Монитор“)

Г-н Димитров,
Прамод Митал не е индийския милиардер Лак??ми Митал. Прамод изобщо не фигурира в списъка на Форбс за милиардерите. Всъщност можете да погледнете списъка на индийските милиардери тук и да се убедите и сам, че Прамод го няма в него. ??ма и друг Митал – Сунил, но той няма родствени връзки с Лак??ми.

Може би е добре някой да се поразрови малко и да види защо братът на Лак??ми – Прамод не е в списъка на милиардерите. Пък после да се замислим дали един милиардер би си купил български футболен клуб, бил той и ЦСКА, вместо да последва примера на Роман Абрамович и да си напазарува нещо в Англия? Ето и компанията на Прамод – ??спат ??ндъстриз. Още за Прамод и брат му (да, друг брат) Винод, можете да видите тук. Ето един цитат:

Unlike his elder brother, Pramod took the greenfield route to grow, which involved more risks. He also took great risks in terms of technology. The Ispat Industries plant at Dolvi in Maharashtra uses a very special technology.

??нтересно е да се отбележи, че братът-милиардер Прамод расте, без да рискува. А Прамод рискува, но не е пораснал колкото брат си. Случайно да ви светва една предупредителна лампичка някъде?

Министър Димитров може да се окаже прав в едно (особено като имаме предвид и изказванията на кмета на София): че “Кремиковци” ще бъде фалиран*, а районът ще стане жилищен квартал. ??ли бизнес-център. Но каквото и да стане от района, не бива да забравяме, че земята под сградите най-вероятно е отровена за следващите няколкостотин години, така че тук е ролята на МОСВ, а защо не и на министър Димитров – да информират хората за опасностите.

______
* – Дано само Европейската комисия не наложи глоби за неопазването на околната среда – защото тогава ще го отнесе България, а не “Кремиковци”. Всички помним какво стана с авиокомпания “Балкан”, дали “Кремиковци” няма да я последва е въпрос на който бъдещето ще даде отговор.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.