За проблема с достъпа до сайтовете на МВР, ГРАО и ЦИК и електронното гласуване

cik

Решението на ЦИК – да използват продукт на Cloud Flare, който очевидно сработи.

Вероятно сте забелязали или прочели, че сайтовете на МВнР, МВР, ГРАО и ЦИК не работеха вчера. Случилото се е резултат от т.нар. атака разпределен отказ от услуга.*
ЦИК взеха мерки (купиха софтуерно решение, виж приложената снимка вляво) и сайтът им стана достъпен; тези на МВнР, МВР и ГРАО – все още не; вероятно са решили да не харчат пари за временни решения или разчитат, че атаката постепенно ще спре.

Разбира се, намериха се хора, които използваха техническия проблем, за да направят политически изводи, че това е знак, че гласуването по Интернет не е сигурно.
Всъщност напротив – действията на специалистите от “Информационно обслужване” показва*, че дори безпрецедентна атака може да бъде отразена и че има технически решения за всеки технически проблем.

Следователно можете да сте спокойни – както противниците, така и привържениците на електронното гласуване:

атака срещу който и да е сайт може да бъде отразена.

glasuvaneОт това евентуалното гласуване по Интернет няма да пострада. Както се видя, няма да пострада и ако се извършва на хартия – сайтът на ЦИК не работеше, но това не спря изборния процес.
Налице са достатъчно технически решения (вкл. и използване на платформи по света – никъде не е казано, че сървърите трябва да са в София), така че това не е проблем, който не може да бъде решен.

Но ако проблемът е политически – това е друга тема.

С народния представител Кристиан Вигенин влязохме в кратък разговор на неговата стена във Фейсбук по темата.

Според председателя на БСП Михаил Миков (излъчена пресконференция по БНР), резултатът от референдума показва, че гражданите не искали да ги занимават с този въпрос и затова прехвърлили топката на народните представители.
Всъщност при липсата на информационна кампания, при саботажа от страна на ЦИК с указанията да не се дават бюлетини за референдума, с позициите на партиите за мълчалив отказ, резултатите от референдума са ясни и категорични. И да – законът предвижда въпросът да се отнесе към народните представители.

Излиза, че електронното гласуване може да се случи благодарение на… Бойко Борисов, който заяви:

Бойко Борисов: “Истински се надявам парламентът да вземе решение, което да даде възможност за електронно гласуване.”

Депутатът от РБ Мартин Димитров също подкрепи референдума и написа във Фейсбук:

fb-martin

 

И накрая – ето най-добрият пример за това, че референдумът е успешен – реакциите от типа:

“Е, какво толкова – от близо 7 милиона гласоподаватели, само 1,8 милиона са “за”, следователно мнозинството от хората не искат електронно гласуване”.

Истината, разбира се, е по-тъжна за (платените? безплатните?) противниците на референдума: ако се приемат техните аргументи, то тогава нито един от току-що избраните кметове и общински съветници не се ползва от доверието на народа. Така, де, щом толкова малко хора са гласували – няма и половината избиратели, то избраните са получили едва 20-25 % от всичките гласове 😉

Топката е изпратена в полето на Народното събрание. Изпитът е за народните представители и дано те да го издържат така, както поискаха 70 % от гласувалите на референдума.

П.П. Тази статия бе препечатана с известни редакции и в Клуб “Z” под заглавие “Няма хакерска атака, която да не може да бъде отразена“.

Още по темата:
В блога на Божидар Божанов, публикация със заглавие “Да си купиш страх“.

______
* – Откъс от официалното съобщение от Информационно обслужване – фирмата, която хоства сайта на ЦИК:
“Малко след началото на изборния ден „Информационно обслужване”, компанията, която поддържа и администрира сайта на ЦИК и отговаря за компютърната обработка на резултатите от Местни избори 2015 и Националния референдум, регистрира безпрецедентна за България разпределена атака от тип “отказ от услуга” (DDoS) срещу публичната инфраструктура на Централната избирателна комисия…
От началото на атаката към Интернет портала на ЦИК са направени над 530 000 000 (петстотин и тридесет милиона/ над половин милиард) заявки в рамките на 10 часа, като една четвърт от тях са от видими IP адреси с произход Виетнам, Турция и САЩ. В началото на атаката са отчетени над 65 000 000 (шестдесет и пет милиона) едновременни потребителски сесии към портала на ЦИК, което е равносилно на опит на 65 000 000 потребителя да искат да видят Интернет-страницата в един и същи момент…
Само за сравнение: Нормалният и обичаен трафик към сайта на ЦИК на предишни избори е бил около 1 800 000 (милион и осемстотин хиляди) заявки в рамките на цял месец, което е 275 пъти по-малко отколкото заявките в днешния ден за 10 часа. През 2013 г., когато беше отразена подобна атака, бяха регистрирани общо 12 000 000 заявки за цял месец, което е около 44 пъти по-малко от регистрираните днес за 10 часа)…”
This entry was posted in Bulgaria, IT in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

5 Responses to За проблема с достъпа до сайтовете на МВР, ГРАО и ЦИК и електронното гласуване

  1. Pingback: Да си купиш страх | БЛОГодаря

  2. Ханс says:

    Само с едно не съм съгласен “Саботажа от странана ЦИК”. Защото след като излязоха с решение сутринта и аз отидох да гласувам , комисията ръгаше и 4те бюлетини на всички, и при отказ се опитваше да убеди възрастните хора, че било задължително да вземат и 4те бюлетини, пък ако искали да я пуснат празна. Е така ЦИК реално даде рамо на избирателната активност за референдума. Според мене никой не беше обяснил на тея хора от комисията, че е твое право да откажеш бюлетината за референдум! И според мене има голяма разлика от това да пуснеш празна бюлетина, и от това да не я пускаш въобще.

  3. Господин Марковски, този път не сте прав. blogopisezhrabur.blogspot.bg/2015/11/blog-post_24.html

    • По принцип избягвам да пускам анонимни коментари, от анонимни блогове, но този е толкова забавен, че е добре хората да видят що за пропаганда има срещу електронното гласуване. Подобна ялова пропаганда преди години имаше по адрес на софтуера с отворен код. Впрочем, на сайта на “храбрия” блогописец има такива теории, че на техния фон думите за електронното гласуване са като досаден шум от жуженето на някоя муха.

  4. Предполагам новата статия срещу електронното машинно гласуване ще Ви хареса повече. Там цитирам наши общи добри познати… blogopisezhrabur.blogspot.bg/2015/11/blog-post_13.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.