Защо мълчат адвокатите (автор: адв. Николай Хаджигенов)

Защо, мълчат цивилистите е ясно. Така или иначе водят предимно хартиени войни.

Защо мълчат обаче наказателните адвокати – това е важен въпрос.

Защото, именно те са до гуша в лай@ата всеки ден и знаят отлично на какво са способни МВР и прокуратурата.

И да, всички знаем, че точно тези институции са изцяло безполезни в пряката си дейност, но в изпълнението на поръчки – разбирай да смачкат нечий живот и да го изхвърлят на боклука – нямат равни. Въоръжени с това специфично познание, наказателни адвокати (за наш срам) са навели глави и, оцелявайки на чисто физическо ниво, страшно мълчат……..

Тъжната истина е, че трябва повече да говорят, казвайки поне част от нещата, които виждаме всеки ден и с които се борим.

Ако щете и поради факта, че правилното приложение на закона зависи от това, доколко му стиска на съответния адвокат или съдия.

Ако му стиска достатъчно, имате не лош шанс да получите правосъдие и закона да бъде спазен.

Ако ли не……. е, това си е ваш проблем. Точно, както си е ваш проблем и вашето собствено мълчание, уважаеми.

Иначе от чисто обективна страна онзи-който-е-пак-премиер и главния цацаратор се надпреварват КОЙ точно да каже по-голяма и страшна тъпотия по темата с илюзията за съдебна реформа и по това, как точно адвокатите са виновни за всичко. Тука ще отворим една скоба, специално за читателите от тъмната страна – когато кажем, че нещо е тъпотия упражняваме законното си право на мнение и не е необходимо дори да е вярно.

То е наше, лично мнение.

За разлика от хипотезата, когато няКОЙ каже за няКОЙ, че е тъп, което е обида и клевета. Макар, че ако трябва да сме честни в няКОИ случаи, няма как да е обидно или клеветническо, подобно твърдение, щото би било истина, но това е в графата адвокатски лакърдии.

Иначе да си дойдем по темата.

Бойко хванат за шлифера

Бойко Борисов, хванат за… шлифера (карикатура от “Сега”)

Връщаме се към старата мечта на онзи-който-е-пак-премиер да съкратим наказателния процес и да забраним адвокатите, щото нямало как да ги подслушваме.

Е, или поне законно няма как, щото всички знаем КОЙ контролира подслушващите?

Правилно.

НиКОЙ не ги контролира.

Четейки, всекидневните Му изблици по тема наказателен процес откровено се чудим, поради що не се съсредоточи върху дейности, които са му поне малко познати, като ритането на топка или навиването на маркуч?

Още от времето, когато беше обикновен главен секретар, следим отблизо идеите му от типа за забраната на еднократната доза, която видите ли била единствената причина МВР да не могат да се справят с нарко търговията у нас, та стигаме до днешните му откровени безумия за следене и подслушване на адвокатите, като единствения начин да се хванат клиентите им?

Сигурни сме, ще се съгласите, че това е откровена управленска и правна импотентност без аналог. Не е нужно, дори да си висшист за да си наясно, че т.н. предложения са безсмислени, но за сметка на това са незаконосъобразни и антидемократични.

Всъщност, скритата идея на словесните му изригвания по темата, е за да отдалечи обществения интерес от съдебната реформа, защото покрай нея лъснаха всички недостатъци на цацаратурата, МВР и недъгавите опити за управление, което все повече ни докарва на Северна Корея.

И не.

Не преувеличаваме ни най-малко.

tsatsarov

Главният прокурор Цацаров

Достатъчно е само да видим усилията на главния цацаратор, на шефа на административното чистилище, пардон съдилище – друг виден милиционер – и прочие за убиването още в зародиш на идеята за промяна.

Промяната в правосъдието или в съдебната власт означава, че върховенството на закона няма да е вече просто дума, а основен принцип. И тогава, настоящата ситуация от типа „вся власть советам“ ще се премести при бай Ставри, а ние лека-полека ще заприличаме на европейска държава.

А не цацараторите да обясняват как трябвало да се премахне формализмът в наказателния процес, щото видите ли, такива били техните щения, пардон – общественият интерес го налагал.

Чудно, същият този формализъм в наказателния процес е именно гаранцията за законосъобразност и правосъдие, и важат и за адвокатите, а не само за цацараторите.

Дет’ се вика, дори за Цветанов важат! А – там, гледам, нямат оплаквания по въпроса?

Последно и ви оставяме, че на нас лично ни се налага да работим за хляба. Да живеем от убежденията си, някак си не ни се получава.

Та, гледаме, че главният цацаратор отправил упрек към адвокатите, че видите ли моралът ни бил нисък. Донякъде сме склонни да се съгласим с подобно твърдение, че не е без известно основание.

Сигурно и вие се питате, къде ли е моралът на цацараторите?

Не се стряскайте, те не знаят, какво е това.

И това е една от основните причини у нас правосъдието да е просто дума……..

Няма да обръщаме внимание на иначе дребнавото подмятане, че трима-четирима адвокати сме станали ТВ-звезди, защото, за разлика от много други, ние осъзнаваме, че сме 2015 г., а не 1915-а.

Темата с рекламата обаче няма как да я подминем.

Питате се де е на цацараторите моралът? А, бе… главният цацаратор идея си няма какво означава реклама, вие за морал питате.

Отделен е въпросът, че ние лично имаме горчивия опит да сме между тези, които се саморекламираме и държим да отбележим, че у нас да си гражданин е много скъпо удоволствие.

И дори сме в състояние да го докажем, макар че едва ли има нужда.

За разлика от хората на държавни длъжности ние гледаме да не говорим празни приказки.

 

_______
* – Препечатвам статията от адв. Николай Хаджигенов с негово съгласие. (б.м., В.М.)

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.