Сериозно: гледането на видео-клипове с котки е… полезно!

Изследване* на Медийния факултет на Университета в Индиана доказва, че клиповете с котки действат по-сериозно, отколкото се смяташе досега.

Ако се чувствате по-добре, след като гледате забавни клипове с котки, то ефектът е по-сериозен, отколкото си мислите

Lil' Bub

Lil’ Bub

Интернет-феноменът, когато гледате котки, дали ще е Lil Bub (на снимката) или Grumpy Cat, прави нещо повече, отколкото да ви забавлява; той усилва енергията и позитивните емоции на зрителя и намалява отрицателните чувства – поне така твърди ново проучване от една изследователка от Медийния факултет на Университета в Индиана.

Проучването, проведено от заместник-професора Джесика Гал Майрик обхваща почти 7 000 души и е публикувано в новия брой на сп. “Компютри в човешкото поведение”.

“Някои хора може би си мислят, че гледането на клипове с котки не е достатъчно сериозна тема за академично проучване, но е факт, че това е едно от най-популярните неща в Интернет – гледането на такива видео клипове, казва проф. Майрик.

Данните говорят, че през 2014-а г. в YouTube е имало повече от 2 милиона клипа с котки, които са били гледани общо 26 милиарда пъти. Видео-клиповете с котки имат повече гледания на клип, отколкото всяка една друга категория в YouTube.

Участниците в проучването на Майрик казват, че:

  • са се чувствали по-енергични и по-добре, след като са гледали клип с котки, отколкото преди това.
  • са по-малко нещастни, ядосани или тъжни, след като са гледали клип с котки, отколкот преди него.
  • често гледат такива клипов през работно време или докато учат.

“Дори ако гледат видео клипове с котки, докато са на работа, емоциите след това им помагат да се справят с по-сериозни задачи след това”, казва проф. Майрик.

_____
* – Превод със съкращения от оригиналното съобщение.

 

This entry was posted in General, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.