Кога (може би) ще се оправим?

Накратко: проблемите, пред които сме изправени като общество (а и като държава, но това е следствие) са много, трудни и могат да бъдат решени САМО и ЕДИНСТВЕНО с много труд и МНОГО време.
Нашенецът обаче не иска да си “хаби” времето в труд за преодоляване на последствията от 45 години комунизъм и 25 години преход, осъществен от комунисти – по външен вид или по душа.
Нашенецът иска промените “да се случат”. Как да се случат, колко време отнемат и т.н. са подробности, които нашенецът не желае нито да проумее, нито да приеме.
Като резултат от това противоречие, се стига до съществени проблеми – нашенецът недоволства от положението си, но обвинява за него неправилните причини (ЕС, САЩ, корумпираните политици и др.п.), вместо да посочи единствената: себе си.
Аз и други като мен пишем и говорим по тази тема вече повече от две десетилетия (аз лично – повече от три), но докато има гласност, а няма чуваемост, нищо не може да се направи: нашенецът винаги ще “знае” повече от хората, които му казват защо дереджето му е такова.
Това самоуверено и арогантно поведение, с което нашенецът се представя пред света е друга причина защо нещата не се оправят по-бързо. И наистина – сравнете с другите страни, които са били част от съветската система и къде са те сега, а къде сме ние.
Следващата причина е вътрешната и външна показност, с която мнението на нашенеца се представя за факт, а фактите, които не съвпадат с мнението му се замитат под чергата, за да не пречат на черно-белия му мироглед.
Още една се крие в убеждението на нашенеца, че той познава отлично историята на страната, на Балканите, Европа и светът и си е направил изводи и си е извел поуките от грешките, допускани преди него.
Ние сме народ, който без никакво замисляне повтаря своите грешки, при това без никакво колебание.

Докато нашенеца продължава да си мисли, че той е в центъра на света, че слънцето се върти около Земята, а Вселената се движи около него… докато това се случва, ние със сигурност няма да се оправим. Ако за някои хора мрачното Средновековие е било преди 5-600 готини, за нашенеца то е днес. А за някои нашенци, дори не е днес, а е утре.

Има и изключения, разбира се – и аз искрено се надявам, че вие, уважаеми хора, сте сред тях. И можете да просвещавате вашите познати и приятели, ако сред тях има заблудени нашенци, за да започнем, полека-лека, да се оправяме. Самички, без да чакаме помощ отвън.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.