Интернет троловете са нарцисисти, психопати и садисти

Статията на д-рИнтернет трол Дженифър Голбек под заглавие “Интернет троловете са нарцисисти, психопати и садисти” е публикувана на 18.09.2014 г. в изданието “Психологията днес”. Пускам по-важните моменти в превод на български; за повече подробности прочетете оригинала на английски. (б.м. – Вени Марковски)

“В септемврийското издание на “Характер и индивидуални разлики” бе публикувано изследване, което потвърждава това, което подозираме отдавна: интернет троловете са ужасни хора.

Както гласи дефиницията, Интернет троловете са хора, които влизат в някаква дискусия и пускат коментари с единствената цел да нарушат нормалния разговор. Понякога изглежда така, сякаш единствената им цел да изкарат от кожата всички останали участници в разговора. Троловете лъжат, преувеличават и обиждат – само и само да получат насреща някаква реакция.

Какъв тип хора биха се държали така?

Канадски изследователи са решили да разберат отговора на този въпрос. Те провеждат две изследвания, с над 1200 участници. Дават тестове за характера на всеки участник, заедно с проучване за тяхното поведение, когато коментират нещо онлайн. Учените търсят доказателства, които да свържат поведението на троловете с “Тъмната тетрада на личността”: нарцисизъм, макевиализъм, психопатия и садизъм.”

Авторите на изследването посочват:

“връзката между садизма и резултатите от GAIT (Глобалния преглед на Интернет тролването) е толкова силна, че може да се каже онлайн троловете са типични садисти”.

Троловете ви карат да се чувствате зле. Авторите посочват още:

“Троловете и садистите чувстват садистично удоволствие от нараняването на другите. Садистите просто искат да се кефят – и Интернет им осигурява идеалното място за това”.

Затова, завършва д-р Голбек, следващия път, когато се сблъскате с Интернет трол, помнете, че:

1) Троловете са хора с много объркано съзнание и
2) Вашето страдание им доставя удоволствие, така че най-доброто, което можете да направите, е да ги игнорирате. ”

 

Бележка от Вени Марковски:
Бих добавил само, че понякога най-трудното е да се определи кога един човек се държи като Интернет трол и кога – не. В Мрежата има и особени случаи, в които понякога един и същ човек се държи нормално, а понякога – като трол. Ако искате да разберете повече за троловете, следвайте страницата ми във Фейсбук и вижте как забелязвам и махам троловете от стената ми.

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.