За електронното правителство, комисионните, далаверата и т.н.

Мнозина навярно помнят, че преди пет години министърът на държавната администрация официално “откри” портала на българското електронно правителство.

Не помните? Можете да освежите паметта си тук.

Какво е положението в момента? “Порталът” не работи. За това сигурно има обективни причини, но също така обективно можете да си свалите от сайта на “Майкрософт” документ, от който се вижда, че този портал е едно забележително достижение на българската (фирма ЦАПК “Прогрес”) и майкрософтска техническа мисъл.

През 2003 г. в интервю за “Дума” ??ефът на ЦАПК казва:

– Какво е ва??ето становище, ще имаме ли скоро работещо електронно правителство?
– Под патронажа на г-н Берлускони има??е конференция на държавите лидери в Рим, на която министърът на държавната администрация министър Калчев разказа какво е направило българското правителство. За разлика от 30-ина негови колеги от Европа и Близкия изток, които разказваха какво правят или какво ще правят. Аз съм изключително горд, защото в технологична основа на това, което е направено, стое??е на??ата фирма заедно с други колеги от различни институции.

Едва ли е нужно да повтаряме в момента, но за всеки случай – българското електронно правителство все още не е електронно и не работи.

В интервю, публикувано на сайта на ЦАПК през 2004 г. (в момента интервюто го няма вече там, но ние сме запазили копие) ??ефът на ЦАПК казва (цитатът е буквален; въпросите си ги задава той сам):

Проектът стартира с четири услуги. А трябва да са двадесет. Такава бе??е и на??ата задача – да предлагаме двадесет услуги. Няма значение какво ще бъде електронното правителство, кой и с какво ще го реализира – ние трябва??е да имаме двадесет услуги. Тук няма място за коментар. Ние може да предложим и 220 услуги, но ако в тях не са включени въпросните 20, които ни определя Европейската общност, със въпросните 220 може да си направим снимка в някой от жълтите вестници. Значи това е основният проблем. Всеки, който се опитва да ми доказва, че електронното правителство може да бъде база за безкраен развой или друго нещо, е много добре. Аз съм “за”, но тук най-подящ е изразът на фирма NIKE: Just do it! (“Да го направим!”) Повече нищо друго не се иска от нас.
Кога ще стартират останалите услуги? Този проект бе??е реализиран изцяло от DELL и MICROSOFT. Не сме звено, което се занимава с електронното правителство изобщо. Не съм политик или адвокат, който се опитва на основата на технологията, да създаде ??ум около себе си и да си създаде някакъв имидж. За мен това бе??е технологична задача, която изпълних за два, вместо за планираните три месеца. Ре??их този проблем с безотказната помощ на ГРАО, НО??, Министерството на финансите и Министерството на регионалнто развитие. ?? който не е разбрал какво е станало може да отвори документите и да прочете. Ще бъде голям резил, ако някой на финала каже: “Ама вие нямате 20 услуги.” Високата оценка, която получихме, за съжаление, не бе??е от страна на българските медии, казвам го с насме??ка и с не малко тъга. Българските медии не оцениха адекватно стореното, а именно, че ние взехме най-добрата практика и я реализирахме.
??стината е, че с нея може да се печелят и избори. Това бе??е и една от платформите на Тони Блеър, с която той спечели втори мандат. В основата на неговите изказвания бе??е становището, че: “Администрацията трябва да се обърне с хастара навън, т.е. към гражданите, а не да мисли за собственото си благо”. ??ли казано по друг начин: това го правим за гражданите, а не за администрацията. Струва ми се, че четиринадесет години ние се стараем да създадем информационна система, при която чиновниците нищо да не правят, а гражданите сами да се управляват. Тони Блеър обръща с главата надолу цялата система, като поставя в центъра отделния гражданин. Това искаме да се направи и за администрацията в България.
??стинско признание за мене бе??е, когато председателстващият на Европейския съюз Силвио Берлускони поздрави президента Георги Първанов, министър Калчев и премиера за това, което направихме, а всички останали обясняваха само какво ще направят.

В момента работи друг портал – т.нар. “Електронно правителство, www.egov.bg“. Както можете да се убедите на него, в момента единствените електронни услуги, които работят, са тези, разработени от други ведомства – напр. Национална агенция по приходите (за подаване на данъчни декларации тук: http://www.nap.bg/ospage?id=91)

Впрочем, от самия сайт на електронното правителство доста трудно ще се ориентирате за възможностите, които НАП предлага.

Защо не работи електронното правителство е ясно:

– изработено е от фирми, които не разбират от тези проблеми;
– целта му е да не се създаде работещо електронно правителство по ред причини, които можем да изложим някой друг път в отделна публикация, но една от тях е, че ще се намали корупцията и възможностите за взимане на пари “под масата”;
– за да се използва, самото то изисква от гражданите да си купят софтуер и електронен подпис на обща стойност около 1000 лева;

Списъкът може да бъде продължен, разбира се, но по-важното е едно: Докато някои се хвалеха как били направили най-модерното електронно правителство (вижте например този доклад от сайта на “Майкрософт”, на български език)в Европа, други – например Естония – без много ??ум и фанфари. Прочетете как се е почувствал бив??ият премиер и бив?? монарх Симеон Сакскобургготски при срещата си с естонското електронно правителство през 2004 г. (заб.: то не е създадено от ЦАПК и “Майкрософт”):

“Шокиран съм да видя колко напред е Естония. Впечатлен съм и се надявам да усъвър??енстваме приложените от това правителство инструменти за управление.”
Това бе коментарът на Симеон Сакскобургготски, след като се запозна с начина, по който кабинетът от Талин управлява страната си по компютърен път. На първото официално посещение на български премиер в Естония премиерът Юхан Партс показа на Сакскобургготски заседателната зала на правителството си. Върху футуристична мебел са разположени 14 компютърни монитора, на които министрите следят документацията на заседанията и могат да получават информация за ставащото в страната.

Можете да прочетете и този кратък материал по темата от “Монитор”, от тази година.

В същото това време България се сравнява с Белгия, с Австрия, но не и с Естония. Дали е случайно?

Може би изграждането на електронното правителство е скъпо удоволствие? Да видим как администрацията харчи парите ни.

По време на набързо организирана среща за обсъждане на използването на алтернативни ре??ения на “Майкрософт” за нуждите на българската администрация, министър Николай Василев казва:

В началото на форума министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев постави въпроса дали продуктите на “Майкрософт” са най-добрите за държавната администрация. Министър Василев подчерта, че подписването на договора с компанията през 2002 година е помогнало страната ни да излезе от черните списъци за нару??аване на интелектуалната собственост. Освен това договорът е подписан в долари, което в момента е много изгодно за страната ни заради промените във валутния курс. “Сега страната ни плаща около три пъти по-малко в лева, отколкото преди пет години и половина”, обясни Василев. Освен това по договор България има право да получава най-новата версия на продуктите на “Майкрософт” .
Министър Василев подчерта, че над 43 500 държавни служители са преминали съвсем скоро през компютърни обучения и ако бъде променена операционната система с друг алтернативен софтуер, тези хора трябва пак да бъдат обучавани. Освен това дори алтернативният софтуерен продукт да е безплатен сам по себе си, никой не е изчислявал колко ресурси ще струва на държавата подмяната му във всички ведомства. Министър Василев допълни, че ако държавата подпи??е нов договор с “Майкрософт”, това би ни осигурило до 2011 година най-новата версия на всички продукти на компанията. Според него дори след това да не бъде подписан нов договор, версията на продуктите от 2011 година би била удобна за още няколко години напред. (цитат по “Фокус“)

По БНР Николай Василев направи сравнение между купуването на софтуер и купуването на кола – дали ще бъде дизел или бензин, според него нямало значение, защото горивото винаги идвало в България от Русия. Ние можем да отминем тези му думи с мълчание, защото те говорят сами за себе си за липсата на аргументи и факти в МДААР, но нека все пак информираме читателите ни, че даденият пример е точно в обратната посока.

Ако българската държава иска да бъде независима в информационното общество, тя би трябвало да търси и развива собствените си граждани, а не да разчита на една чуждестранна компания за програмното си осигуряване.
Нещо повече, Ники Василев твърди, че новите версии на “Майкрософт” щели да са добри за България.
Като изразяваме недоумението си от категоричността на министъра, смеем да напомним, че дори и в момента по света има изразени еднозначни мнения, че новата версия на Windows – Vista, както и новата версия на MS Office – 2007, не са по-добри от старите версии на продуктите. Същевременно те са и по-скъпи, изискват нови и по-мощни компютри.
Ники Василев твърди още, че преминаването на друга операционна система щяло да струва много скъпо (но пък “никой не бил направил изчисление колко ще струва това”), но не казва нищо по въпроса за преминаването от използване на Microsoft Office към безплатния и свободен OpenOffice.org, за който няма нужда от обучение. ?? който замества Word, Excel и PowerPoint, a е и значително по-надежден от тях.

За сравнението на Ники с колите, може би е добре да напомним старата ??ега:

“Бил Гейтс е направил това сравнение: “Ако General Motors развива??е своята технология със същите темпове, с които се развива компютърната индустрия, всички сега щяхме да караме коли, струващи по 25 USD с разход на гориво 4 литра на 1500 километра.”

В отговор на този коментар потребителите публикувала следното съобщение:

“Ако General Motors развива??е технологията си по същия начин, както Microsoft, всички днес щяхме да караме коли със следните характеристики:

· Без никаква видима причина колата ви ще??е да катастрофира поне два пъти на ден.

· При всяко освежаване на пътната маркировка щяхме да си купуваме нови коли.

· От време на време колата ви ще??е да спира ей така, без никаква видима причина, при което вие ще трябва да затворите всички прозорци, да загасите двигателя, после да я запалите отново и да отворите всички прозорци, преди да продължите.

· При някои маневри като “завой на ляво” например, колата ви ще??е ненадейно да блокира. Единственият изход от това положение ще??е да бъде демонтажи и монтаж на двигателя.

· Колата ви ще??е да се използва само от един човек. При желание тя да се ползва от повече потребители, трябва??е да си купувате “кола 98” или “кола XP”, но тогава щяхте да плащате за всяко допълнително място в колата.

· Macintosh ще??е да създаде кола, която да работи със слънчева енергия, да бъде по-надеждна, пет пъти по-бърза и по-лесна за управление, но ще??е да може да върви само по 5% от пътищата.

· Датчиците за температурата на водата, за нивото на маслото и за акумулатора щяха да бъдат заместени от една единствена обща предупредителна светлина с надпис “По подразбиране – за цялата кола”.

· Седалките на колата щяха да изискват хората да имат еднакви задници.

· Системата от защитни възду??ни възглавници ще??е да пита “Сигурни ли сте?”, преди да се задейства.

· От време на време без никаква видима причина ва??ата кола ще??е да се самозаключва, оставяйки ви навън и ще??е да отказва да ви пусне вътре. Единственият изход от тази ситуация ще??е да бъде едновременно да вдигнете (1) бравата на лявата врата, (2) да завъртите ключа и (3) да пипнете антената.

· При всяко пускане на пазара на нов модел кола това ще??е да налага потребителите да се учат да ??офират отново, защото нито един орган за управление няма??е да работи при по-стария модел коли.

· За да изгасите двигателя, щяхте да натискате бутона “Start”.

А ако трябва да сме по-сериозни, макар че сериозността би трябвало да дойде от Главния прокурор и Комисията за защита на конкуренцията, бихме искали да чуем от Ники Василев обяснение на следния въпрос:

защо той и пред??ественикът му Димитър Калчев заробват държавата с десет-годи??ен договор с “Майкрософт”, който е категорично неизгоден от финансова гледна точка (ако софтуерът бе??е купен, ще??е да струва около десет пъти по-малко!).

Няма да говорим за свободен софтуер, софтуер с отворен код, алтернативи, електронно правителство и др.п. Просто ясен отговор: защо е нужно да се плати близо $ 100 милиона – при това чрез посредници – за наем на софтуер, който може??е да се купи еднократно и на 10% от тази стойност?

(Жокер: защото с еднократното плащане няма как да има продължавани в течение на 10 години далавери.)

_______
Забележка: всички хипервръзки са актуални само към датата на публикацията на настоящата статия.

This entry was posted in microsoft, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.