Ники, прекрати договора за използване на "Майкрософт"!

Днес, по време на дискусията, Ники Василев е казал следното (цитирано по Медиапул):

Николай Василев заяви, че договорът, подписан през 2002 г. с “Майкрософт”, е бил изгоден по много причини. На първо място, той е бил сключен в долари, а доларът спада постоянно спрямо лева и така и лицензираният софтуер поевтинява.

На което следва логичният въпрос, зададен му от читател във форума на “Медиапул”:

…тези министри като са знаели още на времето, че долара ще пада и ще е на далавера да сключват договори именно в USD, защо, аджеба, преобразуваха вън??ния дълг на България от долари в евро? За последните 2-3 години вън??ният ни дълг ще??е да е намалял с около 40%!

Та, въпросът, Ники, е: кога излъгахте хората? През 2002 г. или днес? ??ли и тогава, и сега?

??, моля те, не ми казвай, че ти не си взимал ре??ението за преобразуването на вън??ния дълг, както и днес не от теб зависи продължаването на неизгодния за България договор за наем на продуктите на “Майкрософт”.
Нали помни??, че ви предупреждавахме тогава – и теб, и Милен. Не може да твърди??, че тези ре??ения не зависят от теб. Ако наистина не зависят – подай си оставката.

Друг е въпросът, след като договорът не е изгоден за България и след като от “Майкрософт” (но не от българския им клон!) твърдят, че са предоставили софтуера с отстъпка на правителството, на кого се пада изгодата. Това не е въпросът, който ме интересува, а е въпрос, на който трябва да ни дадат отговор от прокуратурата на Република България, а ако не го получим от нея – тогава може и OLAF да свър??и работа. ??ли някой от европейските комисари.
Рано или късно ще дойде виденов ден и за далаверите с “Майкрософт” в България.

?? понеже твърди??, че никой не те бил посъветвал да спре?? търга с “Майкрософт”, ето:

Ники, спри търга за 60000 лиценза на Windows/Office.
Купи си лицензите, които ти трябват, но на половин цена – както би трябвало да позволява старият лицензионен договор. Договори се пряко с “Майкрософт”, а не с българските им представители и далавераджии, които надуват цената. Купи само “Windows” и остави вместо MS Office да се ползва OpenOffice.org – не само, че е безплатен, но позволява и вградено използване на електронен подпис, с което ще ре??и?? и проблема на електронното правителство.
Ето и сметката: за 60000 бр. MS Windows ще плати?? малко повече от $ 5 милиона. Дори и да ре??и??, че си струва да купи?? MS Office (то не си струва, но ти си министър, може да ре??и?? каквото си иска??, особено след като в последните 15 години няма осъден с влязла в сила присъда твой колега), пак ще може?? да го направи?? за около $ 10 милиона. В пъти по-малко, отколкото сте платили до момента на посредниците по сделката. А, разбира се, може да използва?? и 10000 лиценза, които все още си стоят в “??нформационно обслужване” и не се използват.

Смее?? ли обаче да го прекрати??, след като това означава да секне кранчето към посредниците? Сметката е ясна: от едната страна са платените до момента на посредници над $ 44 милиона. От другата – $ 5 милиона директно към “Майкрософт”. От третата – продължаване на неизгодния договор и още десетки милиони $$ в касите на посредниците.

??зборът е твой.

This entry was posted in microsoft, на български. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ники, прекрати договора за използване на "Майкрософт"!

 1. Sami says:

  Хубаво, ама аз искам да питам защо в нета много говорим, а на т.нар. обсъждане царе??е мълчание. Толкова формално, че няма накъде повече. Отно??ение изказаха само други, финансово заинтересовани фирми.

 2. Не знам защо са мълчали. Виждам, че си присъствала на обсъждането, какво изказване направи?
  Аз току-що изпратих връзка към този мой съвет на Ники Василев на адреса му в Hotmail. ?? използвах вчера всичките си адреси, които имах, за да разпратя писмото си до медиите, хората, които все още мислят в България.
  Че няма да спрем сделката е ясно – но също толкова ясно трябва да му е на Ники, а и на далавераджиите покрай договора – че в Европейската комисия хич не долюбват “Майкрософт” и това рано или късно ще излезе през носа на някой на?? министър или на някоя на??а фирма. Дори и нищо да не правим ние, работата пак ще се разсмърди. Това ще се случи, защото хората, които понаправиха пари покрай ненужния софтуер, ще искат да излязат наяве, да се легитимират. Тогава ще се види кой кум, кой сват, кой – автор на електронния портал 🙂

 3. Sami says:

  Аз въпрос зададох. За изказване нямам необходимата теоретична подготовка. А и като видях, че общият тон е “ма ние много добре ви разбираме, вие там си помислете, може пък да поработим заедно…”. Просто няма??е как да се получи истинска дискусия в присъствието на IT бизнес-мастодонтите, които просто бяха там за друго.

 4. Да, доколкото разбрах си мислят, че са успели да убедят Ники за използване на сървъри… Държавата изпира близо $ 100 милиона, те мислят за сървърите си… Благодаря ти, все пак, че си задала въпрос.
  Ние имахме готовност да пратим човек, но не и с еднодневно предизвестие. По-интересното е било поведението на близките до ЦАПК хора, които са се опитали да бъдат по-големи католици от Папата. Дори от “Майкрософт” признават, че има мегдан за конкуренция (така де, има си хас, след близо 1 милиард лева глоба!), но на??енските ибрикчии толкова разбират от европейска политика. На тях им дай да ядат на копанката на “Майкрософт”. Защо да се бъхтят залудо, след като с подписването на един договор могат да изкарат толкова пари, за които иначе трябва да се скъсат от работа? Ама това, че ако предлагат алтернативи, ще имат бизнес за десетилетия… Защо да си мислят за такива неща? Нали и след десетилетия ще има министри като Ники и Калчев? Дай, Боже, “Майкрософт” да е жив и здрав, на??енските ибрикчии ще се нагодят.

 5. Ангелов says:

  Здр.
  Не претендирам че съм гуру в ??Т, но работя вече доста време с ОпенОфис 2.00(под Вин и повече под Лин) -предимно Writer и съм предоволен. Word е на път да си замине от моят РС.
  Разбира се аз съм в частния сектор , но приятели от държавния също го харесаха -Райтър- особено с прекрасното дописване на думите.
  А тези г-да министри трябва да учат Линукс , но с малко по ??арени дре??ки , на по спокойни места.Май на английски се наричаха джейлс…Да пълнят гу??ат на редмънския алчник. Къде сте г-жи Г. Грънчарова и Кунева?

 6. Не е нужно да учат Линукс. Както и не е нужно да ги кара?? насила да минават от Windows на Linux. Достатъчно е да си ползват OpenOffice, достатъчно е държавата да се ангажира директно с “Майкрософт”, а не с далавераджиите у нас. Защото за такива далавери, каквито правят у нас, не са виновни “Майкрософт”, а българските министри.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.