От протестиращи – в лузъри?

Това е мнение от публичната ми страница във Фейсбук. Всеки може да се присъедини към нея.

  Добре е да прочетете това мнение на създателя на най-голямата руска социална мрежа “ВКонтакте” по адрес на политиците, изборите при тях (у нас – протестите), ролята на Интернет и т.н.

  Пускам го, защото и аз – като Павел Дуров – не мечтая за честни политици, а за обществено-политически система, базирана на правила, които всички спазват.
  И аз гледам на суетата около протестиращите – сред които имам и много приятели – “неутрално, така, както и към други забави на Интернет-населението”.

  Всички цитират как било в САЩ, как било във Франция, Англия и т.н., но малцина си дават сметка, че

  за развитите демокрации няма значение как се казва премиерът.

  Дали името му е Борисов, Орешарски, Станишев или Костов има значение само за страни като България, където
  СТРАХЪТ от силната ръка е по-силен от СМЕЛОСТТА да изправиш гордо главата си, вместо да я преклониш, за да не я отсече сабята.

  Аз – и други като мен! – виждам опасността, която идва не от конкретното физическо лице Бойко Борисов, не дори и от дясната му ръка (или какъвто крайник или израстъка на тялото решите, че представлява, ако не сте съгласни, че е ръка) Цвинокио, а от това, че

  едноличното, авторитарно управление руши крехката демокрация в страната.

  Пиша това, защото ще е много жалко, ако в резултат на протестите в София, вместо да оправим системата, постигнем само това, че сменим тези с онези (още повече, че “онези” са хората от акционерно дружество “ГЕРБ”). Или ако неколцина души си оправят личното положение и влязат в политиката.
  Пиша го и за онези мои приятели, които ще решат да се пробват самостоятелно на полето на политиката и ще се провалят.

  Ще е жалко, ако “ореолът на протестиращия бъде заменен от ореол на лузъра”.

  Освен, разбира се, ако по-жалкото е да стане обратното.

  ________
  Бележка под линия:
  Сред вас има хора, които се опитват да обяснят поведението ми с това, че съм бил кум на Станишев (лъжа), че съм бил съветник на Първанов (лъжа, вкарана в употреба от “независимото”, “коректно” и “обективно” издание “Говедо”, кавичките са правилно сложени), че съм правил кампанията на ОДС и т.н., и т.н. Знам, че ще е трудно да разсея тези съмнения, но все пак да кажа: във ФБ съм в лично качество, не ангажирам и не представлявам с мнението си когото и да е, която и да е организация, партия или движение. Нямам нужда от висок рейтинг, защото не съм нито политик, нито шоумен.

  ДАНСwithme НеСтавайтеЛузъри

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.