За протеста

от моята публична Фейсбук страница.

Понеже има хора, които ме питат в лични съобщения за протеста.

Този протест създаде по-голямо разделение, отколкото споровете около това дали Цветанов е нарушавал законите.

Подобно разделение е абсурдно, защото от действията на Орешарски или Цветлин Йовчев никой не е бил обвинен и задържан под стража. На никого не са крещели “На колене” и не са излъчвали манипулирани кадри по телевизията, за да го/я унижат. Никой – камо ли пък лекар! – не е обявен от трибуната на Парламента за убиец на деца. Треторазредни футболни отбори не са летели с правителствения самолет (ето, дори и “Левски” отиде в Казахстан с нормален граждански полет). Не ни се е налагало да се червим от това, че премиерът е хомофоб.

Ще кажете: ама за това ли протестирахме през февруари? Ами Пеевски? Ами другите назначения? И ще сте прави – не, не за това протестирахме. Искахме и искаме държавата да е нормална.

Но сега да ви шокирам малко: аз не искам България да е толкова демократична, колкото е САЩ, Швеция или Швейцария. Искам да е толкова демократична, колкото може да е. Не искам да се опитва да навакса десетилетия за година – знаем какво се случи при последния такъв опит. Не искам да внася чужди модели и после да се чуди защо не вървят*.

Впрочем, през февруари протестите бяха и за предсрочни избори, с надеждата, че те ще решат проблемите. Е, добре – имаше избори. За голямо учудване на част от днешните протестиращи, оказа се, че те решиха едни проблеми, но… създадоха нови!
Нямам никакво понятие защо хора (интелигентни, умни, красиви) си мислят, че в резултат на нови предсрочни избори, след два месеца, ще се появи нова власт, която няма да прави грешки. Няма такава власт.
Не само власт – няма хора, които да не грешат!
Нито в България, нито в Швейцария – никъде няма безгрешни хора**.

Не виждам защо който и да е от нас трябва да се чувства прецакан от това, че народът е избрал тъкмо тази конфигурация в Парламента. А чувствахте ли се прецакани преди четири години, че народът ни избра Борисов и Цветанов – просто такъв си беше изборът на хората – емоционален, по любов. А през 2005 г., че избра тройната коалиция – единствената възможна конфигурация (макар че сигурно вече сте позабравили, че БСП и ДПС се опитаха да направят сами правителство и имаха 121 гласа за Станишев, но 119 за кабинета му).
Виж, през 2001 г. се почуствах странно, че народът повярва на мадридския мошеник (макар че тогава аз и колеги публично предупреждавахме за това какво ни чака!).

Не се чувствайте виновни за това, че преходът не е бил такъв, какъвто сме го мислели преди 20 години, нито пък гузни, че тогава не сме успели, но сега – ей, Богу! – сега ще го направим както трябва!
Искайте България да е добро място за живеене. България, а не конкретните офиси и къщи на средната класа или на честните хора сред протестиращите, в които да се живее и работи е добре. Изнасянето на мобилен офис пред Парламента не прави страната по-добро място за живеене, а по-скоро работното място – по-малко привлекателно.

Подлагайте управляващите под натиск – винаги, когато сбъркат.
Но не забравяйте, че в този момент – именно в този момент – народът пак няма да има избор. Да, може вместо едните националисти да вкара в Парламента другите, но това няма да промени нищо. Десните партии са малки, обезличени и читавите хора в тях нямат трибуната, която имат акционерите от “ГЕРБ”. Народът все още си мисли, че “ГЕРБ” е партия. Народът не са онези 1 или 2 процента (да, 15000 или 30000 души са точно толкова!) от столичаните, които излизат да протестират. Народът може да избира само това, което му се предлага. Партиите не се създават от само себе си. Двете АД-та – “ГЕРБ” и “НДСВ” се появиха с лидерите си и изчезнаха с тях. Има някои, които си мислят, че ГЕРБ е единствената партия, спечелила повторно изборите, но не е вярно: единствената е НДСВ. Те управляваха от 2001 до 2009 г. Вярно – в коалиция, но не забравяйте, че бяха в коалиция и през първия, и през втория си мандат. Бойко се сърди, че не го канели за избори, но той сам се постави в това положение, защото е мачкал ушите на Живков, а не е гледал какво прави Симеон. Напомних ви нарочно за случилото се през 2005 г., защото тогава Симеон беше в положението на Бойко днес: никой не искаше да се коалира с него. Но се оказа, че без него не могат да съставят правителство. А днес без Бойко – могат.

И затова, уважаеми хора, преди да ме питате за протестите и какво си мисля, помислете малко: вярвате ли, че при каквито и да е условия аз бих искал да видя отново Цветанов за министър на вътрешните работи? Сериозно? Не, не ми хареса назначаването на Пеевски и продължавам да се чудя какво точно са си мислели, за да го предложат. Но ми хареса това, че го махнаха бързо. Харесва ми и това, че реагират бързо на разумните протести и не реагират на неразумните.

Но най-много от всичко ми харесва това, че в обществото и в медиите има значително по-малко страх. Защото по времето на “ГЕРБ” АД страхът беше водещото – и в медиите, и в обществото. Писал съм нееднократно за това, говорил съм – в бТВ, в “Шоуто на Слави“, по “Дарик радио“, писал съм статии. Не ми казвайте, че не сте знаели, че е имало страх. Или че не съм ви казвал как са ме цензурирали в медиите на Пеевски. Но това не ми попречи да говоря и да се борят. И сега се радвам, че никой не пречи на хората да говорят и да се борят. Но има смисъл да се бориш, ако имаш цел. Ще спра тук, за да ви дам възможност да помислите какви са важните цели. Не спешните, не злободневните, а важните. MoveBG – Новият път за нас, българите се опитва да вкара в обръщение някои теми, аз го допълних тук, но не вярвам, че това ще се случи, освен ако тези теми и идеи не бъдат подхванати от партиите, които да ги припознаят като свои и ни помолят да им помогнем да ги осъществят.

(още по темата: тук)

____________
* – За сравнение – оказа се, че нашият модел на доставка на Интернет не може да вирее… в САЩ! Пробвах се да го внеса – не стана. Както виждате, не само при нас има проблеми с вноса на чуждестранен опит. Просто американците още не са дорасли за конкуренция на Интернет пазара – такава, каквато има в България.
** – Видяхте ли новото проучване на Галъп от днес, според което още повече хора заявяват, че няма да гласуват спрямо май? Знам, знам – ще кажете, че това не е вярно. Но и Деян Кюранов – един от активните участници в протестите улови това, че повече от половината протестиращи не желаят да гласуват!

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to За протеста

 1. Кобург Велчев says:

  Протести и Очаквания !!!
  1. Промените в избирателния КОДЕКС – до 2 месеца !!!!! Иначе няма смисъл от нови избори. Които може да са в началото на 2014 година.
  2. Протестиращите да се пазят от метастазите на комунистическата мафия : БСП, ГЕРБ, ДПС, Атака и НФСБ. И петте партии произлизат от червеното котило на БКП-ДС !!!
  3. На България е нужна нова демократична партия или коалиция. Демократична, а не дясна. Защото „дясното” у нас е бедно, често с ляво мислене и леви идеи, а трафикантите, милионерите и олигарсите са преобладаващо в редиците на „социалистите” от БСП, ченгетата на ДПС и мутрите на ГЕРБ.
  4. В тази Нова Коалиция трябва да влязат оформящият се Реформаторски блок, други демократични малки Партии, както и представители на протестиращите сега млади и интелигентни хора. Какво да е името ??? Отговор : НОВА Демокрация !!! Защото трябва да се започне наново !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.