България си има нов главен прокурор

Мнозина сега ще обясняват как процедурата е опорочена, как новият главен прокурор Цацаров бил не-знам-си-какъв, как не се е справил с въпросите и т.н.

Уважаеми читатели,
Правилата, дори когато са калпави, не са виновни за избора.
За този избор не бива да вините Висшия съдебен съвет (впрочем, от гласуването в него се оказа, че дори хора, издигнали друга кандидатура, са гласували за г-н Цацаров!), а преди всичко трябва да вините… себе си.

Цацаров

Сотир Цацаров (снимка: Клуб “Z”)

Да, хич не се чудете и не се дразнете. От вашия глас на парламентарните избори през 2009 г. се стигна – логично! – до избора на новия главен прокурор. И Бойко, и Цветанов може да са тъпи, но не са глупави: когато ножът и хлябът е у тях, естествено, че ще режат колкото и когато си поискат. Такива са правилата на демокрацията.
Който не е доволен,
има свободата да избере друго място за живеене.
Поне това постижение на ХХI век не можаха да ни отнемат. И вече над два милиона души са се възползвали от него.

Сума ти хора сега ще пишат колко са опорочени и нагласени тези избори (виж тук, тук, тук). Сигурно ще се появят и дежурните пасквилописачи, прикрити уж като разследващи журналисти (впрочем, днес по време на изслушването основното обвинение срещу Цацаров се оказа базирано на грешно тълкуване на фактите – обвинявали са го за някакви неплатени данъци в община Пловдив, а се оказа, че били платени в община Марица или обратното – който иска, може да провери в записите от изслушването на кандидатите), за да довършат с изпълнението на поръчката си.

А аз няма да се занимавам с писане по темата, защото за мен тя е приключена. Не се надявам президентът Плевнелиев да наложи вето на решението (формално може да го върне на ВСС, но дори това да стане, ВСС може да му го прати отново), напротив – очаквам да издаде указа скоро, за да не стои прокуратурата обезглавена още дълго време.

Не очаквам и Еврокомисията да се намеси, защото формалната процедура бе спазена от участниците в нея.

И ако след време почнете да се чудите кого да обвините за избора на ВСС, пак ви казвам (и използвам думите на героя от филма “В като вендета”): достатъчно е да погледнете в огледалото.

А иначе новият прокурор нищо не може да оправи в система, която е повредена по даденост. Ако можеше, щеше да го стори още Борис Велчев.
С други думи:

не очаквам да се променят нещата към добро.

Виж, към лошо е по-възможно.
Който и да е главен прокурор, не може да промени системата.
Същото се отнася и за премиера, министрите и който искате друг ръководител. Може да има малки и положителни промени – примерно някой зам.-министър може да направи нещо читаво. Някой шеф на прокуратура – също. Шеф на отделен съд – никакви проблеми, достатъчно е да видите правно-информационната система на Върховния административен съд, създадена още преди 15-ина години срещу едни $ 60,000 (да, шестдесет хиляди!).

Но като цяло

системата е гнила.

А гнилата система не се оправя като смениш началника, а само ако смениш всички прокурори, до един. И назначиш нови, ако ще и току-що завършили юристи. Пакостите, които те биха направили от незнание или липса на опит са несравнимо по-малки от тези, които правят маститите магистрати с голям опит и знания.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to България си има нов главен прокурор

  1. Фен says:

    От целия материал само краят е безкрайно точен. Че стар бардак се оправя не чрез смяна на тапетите….. А иначе в българската правосъдна система нищо ново, справка – Татарчев и последвалите го. И друг да беше, а не Цацаров, нищо в Мутрочалгогария няма да се случи. Защото първородния политически грях е един – БКП и нейните деривати в годините на прехода. Желая Ви спокойни и щастливи Рождественски и Новогодишни празници. У нас или в САЩ.

  2. В огромна степен съгласен с констатациите ти (с изключение на тази за платените от Цацаров данъци – там няма грешка, виж bivol.bg; да не говорим че жена му пред съда е казала явно че цената е “симултативна” за да се избегнат данъци – черно на бяло).

    Хората не желаят да признаят че са направили лош избор в лицето на своите представители във властта. Ако някой направи проучване днес “за кого гласувахте на парламентарните избори през 2009-та”, ще се види парадокса (който беше демонстриран вече и преди) как се оказва, че много малко хора си признават, че са гласували за спечелилите.

    Но въпросът дори не е в процедурата или в техническата система. Въпросът е че има сериозни съмнения за злоупотреба със закона и положението на Цацаров, но ВСС го избира напук на обществото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.