??нтернет сега е в по-голяма опасност отколкото с АСТА

Мое интервю пред “24 часа”, публикувано на 19-и септември 2012 г.:

С ВЕН?? МАРКОВСК?? РАЗГОВАРЯ ГЕНКА МАРКОВА

– Г-н Марковски, определени страни правят опити да регулират интернет пространството чрез Международния съюз по далекосъобщенията (ITU), като се изземе част от правомощията на американската организация за управление на IP адресите и домейните – ICANN. Появиха се заглавия от типа: “Борбата за контрол върху интернет се ожесточава”, “Агенция на ООН поема контрола над Мрежата”. Някаква нова опасност ли се задава?

– Най-добре се разбира за какво става дума, ако се прочете речта на естонския президент Томас ??лвес от 8 юни т.г. Читателите могат да я видят на официалния сайт на президента. С няколко думи – става дума за опит да се ограничи свободата на интернет и свободата на изразяване такива, каквито ги знаем и ползваме днес.

– Това да не е някаква нова АСТА, след като срещу старата има??е толкова голям отпор?

– Много точен въпрос. За читателите, а и особено за политиците това е най-доброто сравнение. Предложението ITU да се занимава с управлението на интернет, както и някои от другите предложения са като АСТА, СОПА и П??ПА, но на квадрат или дори на куб. Ако си мислите, че свободата в интернет е била под заплаха от тези закони, при това предложени от страни със сравнително демократично управление, помислете си какви биха били законите, предложени от страни, които нямат дългогоди??ен опит в изграждането на демократични институции, камо ли традиции.

– Какво прави българската държава по тази тема?

– ??зключително добри неща. Наистина това е един от редките случаи, в които може да се каже добра дума по адрес на цяло едно министерство – това на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТ??ТС). Те можеха да се държат като други министерства – да забъркат проблем и след обществена реакция да изпълнят указанията на премиера по ре??аването му, но избраха друг път.

Първо, отбелязаха в ITU, че България има либерално законодателство в интернет още от 1999 г. насам и благодарение на него в момента в страната има над 2000 интернет оператора, които осигуряват високи скорости и ниски цени, за разлика от огромен брой страни по света, където високи са цените, а скоростите – ниски. Второ, развитието на интернет в България не само показа, а и доказа, че там, където държавата не се меси, се постига голям ръст, появява се конкуренция, цените падат, потребителите имат избор и са доволни от това.

?? трето, тази политика помогна в страната да влязат и немалко чужди инвестиции точно в компаниите, правещи бизнес в интернет. Затова съвсем нормално е да поздравим ръководството на МТ??ТС, че не промени политиката на държавата по отно??ение на интернет, която – да напомня – бе??е създадена и с на??а помощ.

– Не хвалите често управляващите…

– Е, в случая добрите думи са заслужени, но са по адрес на конкретно министерство, което е свър??ило нещо полезно. Това не променя критиката ни по отно??ение на МВР и наложената от тях възможност за безконтролно подслу??ване в интернет.

– Възможно ли е интернет да бъде управляван? ?? в какви мащаби се управлява и употребява и сега той от правителствата на различни страни?

– Не, интернет не може да бъде управляван в смисъла на досега??ния опит за управление, който съществува на планетата. Драмата на някои правителства е, че те са свикнали с практиката има ли нещо в границите на държавата, то може и трябва да бъде под контрола на властта.
Е, интернет е форсмажорно обстоятелство – той не може да бъде управляван, защото е замислен като мрежа, която да функционира дори при липсата на правителство.

– “Борбата за контрол върху интернет навлиза в критична фаза”, написа английският “Гардиън”…

– “Гардиън” е закъснял с около десетина години. Борбата започна още преди повече от 10 години, но хубавото в нея е, че България е не само сред първите страни, усетили накъде вървят дискусиите за контрола върху интернет, а и е една от малкото, които се дават за пример по света като страна, не просто ре??ила законово въпроса с контрола над интернет, а ре??ила го в полза на гражданите. Остава само да убедим 193 страни, че ние сме прави, и готово!

Впрочем 12 организации като на??ата подписаха писмо до ЕТНО – лобистката европейска асоциация на телекомите, в което им обясняваме, че сме наясно и с техните опити да прокарат частнокорпоративните си интереси като грижа за клиентите. Единственото, за което ги е грижа телеком монополите, е по-голямата печалба, а не по-доволните клиенти. Едва ли ще има читател, който да не се съгласи с това наблюдение.

– В руския вестник “Комерсант” се появи информация, че службата за вън??но разузнаване на Русия работи по три проекта, с които да знае много добре кой какви ги вър??и в социалните мрежи и да се намесва в тях, като ги манипулира според приоритетите на властта… Знаете ли повече за тези проекти?

– Да, запознат съм с тях. Тези проекти са още едно доказателство, че има правителства, които си мислят, че интернет е опасност и следва да бъде контролиран. Впрочем у нас подобни проекти са вече реализирани и това го виждаме с невъоръжено око, стига да проследим какви дебати се водят в социалните мрежи и в коментарите към статиите в онлайн изданията.

– Манипулациите в световната мрежа са от различен порядък, но как може да се изгради имунитет срещу тях?

– Манипулациите в интернет не са опасни и срещу тях имунитет не е нужно да се изгражда – защото всяка информация може да бъде проверена веднага, всеки коментар може да бъде опроверган и това кара управляващите да мислят за контролиране на социалните мрежи.

– Да не би интернет да е станал толкова мощно оръжие, че упла??и правителствата по света след Арабската пролет и “Окупирай Уолстрийт”?

– Арабската пролет ще??е да се случи рано или късно – така, както се случи разпадането на Съветския съюз. Хората забравят, че диктатурите са обречени на разпадане. ??нтернет направи през миналата година за арабските страни това, което преди 30 години правеха за нас радиостанциите “Свободна Европа”, “Гласът на Америка” и Би Би Си.

– ?? все пак трябва ли да има някакви ограничения? ?? няма ли те да доведат до опасност от дивна цензура за всяка власт и до ограничения на личните права и свободи?

– Технологиите в интернет се развиват толкова бързо, че каквито и ограничения да се сложат, на този етап ще са безсмислени. Вижте – в Египет военните спряха изобщо интернет, SMS, телефоните… ?? какво постигна Мубарак с този ход? Падна по-бързо. Но е лесно да се подведат политиците, че могат да контролират информацията. В България това се забелязва особено – и при всяко правителство.

Не мога да разбера защо политиците ни не се учат от опита на преди??ните? Вземете когото и да е от последните държавни ръководители от 1878 г. насам – всеки пада от власт било след абдикация, било след национална катастрофа, било умирайки при съмнителни обстоятелства… Но пада! Няма вечна власт и най-добре би било да им се сложи по един мандат ограничение, за да не ламтят за вечна власт. Защото е факт, че който ламти за власт, той ще се опита да наложи ограничения на личните права и свободи на гражданите.

– Споменахте нещо по темата по-горе, но да видим какво е положението в България – тук се говори, че срещу скромно заплащане от 500 лева има наемници, които могат да произвеждат коментари на килограм в електронните сайтове и по този начин да влияят върху обсъждането на дадена тема, да очернят и дори да сипят смъртни заплахи срещу неудобни автори, политици, журналисти…

– Това съвпада и с на??ите наблюдения. Това явление се засили особено с влизането в МВР на настоящия министър, който е и отговорник за провеждането на изборите в ГЕРБ. Някой ден може да узнаем какво точно са обсъждали и как са ре??или, че това ще им помогне. За хората е важно да знаят, че и в интернет има ло??о възпитание, но има и платен слугинаж.

Просто трябва да мислят, а не да се доверяват на подобни коментари. Знам – трудно е, но това е единственият начин да се преборим с клеветите и очернянето.

– В България например срещу ??истовия газ във фейсбук се обединиха 60 хиляди ду??и, но никой не знае дали действително зад тях седят реални хора с такова мнение, или някой е платил това да се случи в социалната мрежа. Ако има наложени световни правила, това ще може ли да се случва?

– Спонтанните протести на хората са истински и те заслужават уважението ни. Те са едно от малкото неща, които помагат на България да изглежда като свободна и демократична страна. Във фейсбук манипулирането бе??е (може би още е) по-трудно, защото не е толкова лесно да се създадат множество фал??иви профили и те да са активни. Хората се познават, виждат кой кой е. В дискусионните форуми на българските вестници положението е най-трагично. Но още по-трагично е, че през 2012 г. си говорим за това, че властта се опитва да манипулира общественото мнение и чрез интернет. Наблюденията от други подобни опити за овладяване на интернет показват, че тези опити са като бумеранг – връщат се и удрят хората, които са се опитали да ги използват за партийни или властови цели.

This entry was posted in Bulgaria, Information Society, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.