??ма все още граждани в България – и аз им благодаря!

Днес, 9-и септември 2012 г., се намериха четирима българи, които сториха нещо на пръв поглед дребно, което едва ли ще??е да направи впечатление, ако не бе ??нтернет и Фейсбук.

От няколко години на ул. “Св.Св. Кирил и Методий” 51 може??е да се види този надпис (тук и по-долу снимките са от “Фейсбук”):

Преди една седмица актрисата Ева Волицер зададе следния въпрос във Фейсбук групата “Приятели на ??зраел“:

    Питам: Кой ще заличи този надпис?
    Стои си там вече няколко години – на ул. “Св.Св. Кирил и Методий” към “Мария Луиза”. Аз няма да го залича, защото това би трябвало да направи Общината, или възмутени и толерантни граждани, или… и т. н. Но надписът продължава да е там. Във в. “Еврейски вести” го пратих, публикуваха го, но надписът продължава да е там…

След дискусия, в която се включиха няколко човека, се разбра, че двама ду??и ще отидат на дне??ния ден на посочения адрес и ще се опитат да измият надписа от стената:

Когато се видя, че няма да могат да измият надписа, се пристъпи към боядисване:

?? резултатът е налице: надписът го няма.

***

Някои биха казали (не и сред моите читатели, разбира се;-): “Е, че какво толкова? Утре ще се намерят идиоти, които ще сложат отново подобен надпис.”

Разбира се – идиотите край нямат, най-вероятно ще напи??ат нещо обидно отново, но… какво би станало, ако насреща им има обществена нетърпимост?

Чове??ката измет съществува там, където нормалните хора се оставят на принципа “А, бе, зарежи – няма смисъл”. Злощастията се случват там, където гражданите отстъпват на простотията и където царства неграмотната наглост.

Особено подходящо е да се мисли за това какво направиха тези граждани и как може да се противодейства на циничните противообществени прояви (не са само надписите, има и други) в дните около 9-и септември.

Помислете си каква би била съдбата на България, ако не бе??е клекнала пред фа??истка Германия и се бе??е съпротивлявала масово срещу комунистите или навлизането на СССР?
Не говоря за това как би се изменила историята – безсмислено е, а за това какви хора бихме били.
Мнозина казват, че сме такива, защото сме били под робство. Някои се осмеляват да кажат, че сме били под робство, защото сме такива.
Ако имах едно желание по отно??ение на целия ни народ, то би било поговорката “Преклонена глава сабята не я сече” да се замени с някаква друга, от типа на “Високо вдигната глава сабя не я достига”.*


??зползвам случая, за да благодаря на четиримата ду??и, които днес показаха, че в България има граждани!

______
* – Да не говорим и за другата поговорка – “Да би мирно седяло, не би чудо видяло”. Явно онзи, който я е измислил, се е страхувал от чудеса (то, ако става дума за чудесата на Цветанов, човек наистина може да се стресне, но това е друга тема).

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to ??ма все още граждани в България – и аз им благодаря!

  1. Чудесно е, че са се намерили хора, които да оправят нещата. Но за съжаление едва ли хулиганите ще спрат да драскат по стените. Трябват по-строги закони и присъствие на полиция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.