Още за телефонните измами – с конкретни примери от читатели

Преди няколко дни писах за това как лъжат хората, че техни близки са попаднали в беда. Днес пускам още потресващи случаи:

  — “Здравейте,
  Опитвал съм се и преди да изкажа своето мнение, но никой никога не се е вслу??вал в него. Не е задължително тези данни с които разполагат телефонните измамниците да се предоставят от полицията. Аз самият съм работил за мобилен оператор и мога да ви кажа, че при случайно избран от мен номер ми излизаха трите имена на клиента, както и номер на лична карта, адрес и ЕГН. Аз работех за фирма която не разполага??е с пълния капацитет на системата, докато тези в централните офиси можеха да проследят и обаждания. Контролът, когато се назначават хора в подобни фирми, не е много строг, а служителите разполагат с база данни в която има доста данни, които не са изобщо нужни на нейните служители.”

  — “Мои познати не са имали този късмет (родителите да вдигнат телефона). Гадовете попаднали на малката им дъщеря и детето дълго след това не може??е да се възстанови от стреса. 🙁 По случайност бащата в този момент е бил извън страната и тези изверги подробно обяснили на малката, че татко и е направил катастрофа и е в кома……..дълго обяснявах на моята дъщеря да не вярва на такива обаждания, но честно казано се моля това да не се случва!”

  — “…Тази схема е от много години и стават все по-изобретателни; за съжаление има много хора, които са платили парите, даже и сега, когато вече много пъти се е говорило по телевизията, че трябва хората да са много внимателни. Наистина е пла??ещо, че тези хора имат толкова много лична информация. Единственото спасение е, след такова обаждане човек да се свърже със своите роднини. Не знам дали има смисъл баща ти да ходи в полицията, знам за случай при който човека, на когото са се обадили по тая схема се е усетил, заблудил ги е, че ще даде парите и се е обадил в полицията, докато се организират от там престъпниците избягват от срещата…”

  — “…?? на майка и звънят няколко пъти, но не успяват да я информират. Тя много бойно ги отпраща. Може би не е попаднала на професионалисти. Дори да знае?? за схемата може да се подведе?? при такова обаждане за близък човек. Така си живеем… Трагично е…”

  — “??мам три такива случая.
  Първият – обаждат се на майка ми да ? съобщят за дъщеря ?, но понеже я бях предупредил, тя много хитро им го е… Първо ги е държала 15 минути и като Шекспиров актьор ги е разигравала и накрая те са се изнервили, и тогава тя им го е забила като им казала, че конкуренцията ги е изпреварила и им е занесла парите за дъщерята, която се казва Георги. Една минута от яд не са ? затворили телефона дори. Вторият – някакъв се представи за приятел на баща ми, да съм му занесял сума за много изгодна сделка, но пък аз до края го държах, докато му кажа, че нямам в мен пари и ще отида до Мала??евци да взема от баща ми. Като ми каза идиотът да му предам поздрави, че не можел да го открие, му обясних, че ако иска може да изкопае гроба му и да му го каже лично /това бе преди година, а татко ми е покойник от 19… г./ ?? третият е, че на майка ми на една позната ? звънят да обяснят как дъщеря ? е катастрофирала, а те двете си пиели кафето заедно през това време, но въпреки това майка ? е пребледняла. Но явно вече са много по-рафинирани и с информация, която определено не идва от Женския пазар, а от учреждение,което уж трябва да ни пази от такива изроди!”

  — “Ние също минахме по този път, уговорихме среща с т. нар. “спасители” и като предадохме информацията на полицията те ни отговориха: ‘Ами, ние какво да направим?!’ ”

  — “На два пъти ме налетяха, но случих с пи??ман ??а??маджии. Говореха с такъв ко??марен диалект, че бе??е изключено да се хвана. Първият път, бях много заета и директно го пратих по дяволите. Близо година, преди да се случи повторно, се упреквах, че не съм отделила малко време да помогна да го хванат.
  Вторият път, докато говорех със сина си, някакъв тарикат ми се обади да ме убеждава, че ми е син и взе ревливо да ми обяснява, какво му се било случило. Успяхме за няколко минути да се свържем с районното…
  Нула (О) внимание! Ако сме искали до края на седмицата можело да подадем жалба…
  Така че, това остава единственият начин да се предупреждаваме, че измамниците вече могат да прихващат телефоните на болниците, където звъните за справка ДОР?? 112!!!
  Може да се случи и някой, който говори правилно :)”

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.