Гордеем се с Ботев и Левски, но не искаме да сме като тях

Васил Левски

Христо Ботев

 

Мартин Ралчевски е написал статия срещу филма на журналиста от Би Би Си Майкъл Палин. Не съм гледал филма, но от цитираните откъси, както и от предишните негови филми за България, може да се направи извод за това, че човекът показва животът такъв, какъвто е.

Мартин реагира на показаното с писмо до Палин, но в коментара си на филма споделя с нас, българските читатели:

“В България има толкова стойностни неща за показване. Азис и ”Столипиново” ли са най-емблематичните неща в страната ни? Защо не показа лошото лице на Румъния, на Сърбия, на Македония? Всички сме, така да се каже, от едно котило и добре се знаем.”

Предполагам, че той е бил засегнат от показаното, иначе не би реагирал. Но аз също съм се засягал от написано/показано за България и също съм реагирал.

Но Мартин удря не когото трябва и не където трябва. Ако Майкъл Палин бе показал “лошото лице” на Румъния, Сърбия или Македония – нима от това лицето на България щеше да стане по-добро? Не, разбира се. Защото това, че съседите ни са зле, не ни прави по-добре. А за Турция да не говорим – страната, чийто филми вървят нон-стоп по всички наши телевизии, е значително по-напред от нас в много отношения, но най-вече по отношение на работоспособността.

Мартин пита:

Предполагам, че знаете, че България е по-стара държава от Великобритания. България има уникална, собствена писменост, много преди вие да имате такава. България е била християнска нация, когато вие сте били още езичници. Днес България има повече висшисти на глава от населението отколкото Великобритания. България има блестящи учени. България има прекрасни курорти, зимни и летни.

Само че от това, че България е “по-стара държава” не следва абсолютно нищо. Да, по-стара държава е исторически, но ако гледаме по тази линия – Иран е още по-стара държава, пък не са
прокопсали, нищо, че имат и едни от най-големите залежи от нефт и газ. Т.е. историята няма никакво значение за днешния свят. Това, че България има собствена писменост от IX век също нищо не означава, защото Шекспир се е родил в Англия, а не в България. В България, както казва Елин Пелин, ако се роди гений, то това ще е геният на завистта. Това, че в България е било наложено християнството (впрочем, на цената на избиването на голяма част от болярите – това да ви напомня за нещо?) сравнително рано също не ни дава никакво предимство пред английските “езичници”. Защото между това да си християнин и това да си добър човек има – в много случаи – огромна пропаст. Да не говорим, че ние повечето сме източно православни атеисти. Да не говорим за това как се кръщаваме, защо го правим, вярваме ли в Бог и т.н.
За блестящите учени няма смисъл да говорим, защото то си личи по международните им успехи, по връчените им международни награди и отличия, по броя на Нобеловите награди, които са връчени на българи. По изобретенията и откритията, които са внедрени от водещите световни компании, по размера на икономиката… По какво ли не.

И понеже съм сигурен, че до тук вече сред читателите кипи енергия “Как може Вени така да отрича България?!?”, бързам да ви кажа:

не, аз не отричам България.

Аз обичам България, но същевременно ме боли сърцето.

Боли ме, но не когато англичаните пускат филми за Могилино, а когато ние – българите:
– търпим домовете като този в Могилино;
– се надсмиваме над инвалидите и не им осигуряваме никаква интеграция;
паркираме на тротоарите, за да не може майките с детските колички да минат оттам (а и инвалидите също!);
– не отстъпваме място в градския транспорт на по-възрастните,
цапаме околната среда без да се замислим дори,
– гоним гейовете,
– мразим чужденците…
Боли ме, когато се хвалим, че сме спасили “нашите” евреи, но подминаваме факта, че сме пратили 11 363 от тях, които са живеели в Беломорска Тракия и Македония, на заколение в Треблинка.
Боли ме, че искаме да ни показват само хубавите курорти, но не и грозните пътища, които водят до тях.
Боли ме, когато превърнахме хубавите курорти на Черно море в бетонни гета.
Боли ме, когато виждам как на Боровец не може да се карат ски така, както в Колорадо.
Боли ме, когато виждам как упорито, последователно и без умора рушим. Всичко – това, което е изградено преди нас, отношенията помежду си, съзнанието, че принадлежим към една общност. У нас няма чувство на принадлежност към едно общество, а само чувство, че всеки един от нас е по-добър от другия и може да свърши всяка една работа по-добре, но никога не би го направил, не и за “тия пари”, дето колкото и малко да ни ги плащат, не могат да достигнат ниското ниво на работата, която вършим в замяна.

Аз съм писал по тези теми нееднократно – поне 163 статии има в моя блог; говорил съм публично – във вестниците, по радиото, в телевизията – при това не веднъж, два или три пъти.

Ако се чудите защо го правя – точно защото обичам България.
Не са ни виновни чужденците, че сме такива, каквито сме и сме населили тази безкрайно красива територия с крайно неподходящо население, както казва един познавач на българския бит и душевност (П.В.). Не са ни виновни чужденците, че сме се превърнали в страна на дребните хора, на дребните шмекери, както казва един друг познавач на бита и душевността ни (И.Х.). Не са ни виновни чужденците, че у нас цари онова наслаждение, което изпитват хората, преследвайки се един друг и разваляйки един другиму работата си, както казва трети познавач на българите (К.И.).

Ние, ние сме си виновни за дереджето, на което се намираме и само ние можем да си помогнем, за да излезем от него.
Ако искаме.
А ако не искаме – и не можем! – тогава по-добре да не търсим вината извън нас си и да обвиняваме чужденците. Уикилийкс пусна преди време телеграма, в която американските дипломати се чудеха как да ни помогнат, след като ние не искаме да се променяме. Ами така е, уважаеми читатели – насила не може да ни се дава. Насила може само да се взима, както казва още един познавач на душевността ни (Д.Г.)

Затова аз не мога да се съглася с Мартин Ралчевски, макар че и него го боли за България – защото се разминаваме в разбирането си къде е проблемът и къде – решението.

Според мен и проблемът, и решението се намират у нас, вкъщи – в дома на всеки един от нас.

И само от нас зависи дали ще установим какво ни мъчи и как може да се реши.
Само ние можем да решим да престанем да се уповаваме на великата ни история, християнството, азбуката и какво ли още не и да покажем, че сме не просто наследници на цар Борис, на Левски, на Ботев, а достойни наследници и продължители на делото им.
Защото, уви, до този момент съм забелязал, че само се гордеем и хвалим с тях, но не искаме да сме като тях. А горделивостта не е хубаво нещо – питайте някой християнин да ви го обясни.

По-малко горделивост, повече работа – къртовска, с пот на челото, с болки в мускулите, с главоболие – само така можем да се оправим.

Защото го виждаме години наред, а е крайно време и да си го признаем: никой друг няма да ни оправи – нито цар, нито генерал.
Само с такова признание може да почне възраждането на България. Иначе ще продължим да се оплакваме – вярно, днес това е в Интернет форумите и “Фейсбук”, вместо под юргана, ще попържаме властта и ще недоволстваме от всеки и всичко. И нищо няма да се промени.

Ако и вас ви боли за България, ако и вие си мислите, че вината за дереджето ни е наша, обща, а не на чужденци/роми/гей, тогава започнете да говорите с близките, с приятелите, с колегите. Вижте колко от тях са недоволни от сегашното ни положение и колко от тях са готови да признаят собствената си вина и отговорност. Тези, които са готови да го сторят, те са надеждата, че животът в България може да бъде по-хубав; обратното – онези, които твърдят, че от тях нищо не зависи – опитайте се да им обясните, но не си губете времето в напразни усилия*.

Защото аз искам България да е по-добро място за живеене.
И за целта правя това, което мога – пиша, докарвам инвестиции, опитвам се да променя нещата (дори и – особено! – когато знам, че това е невъзможно), а ако не нещата, то поне някои от хората. Един, двама, трима… колкото ще да се променят, дори и малко да са, пак ще е добре! Но се радвам, когато виждам и други хора като мен или по-добри от мен: мислещи, творящи, виждащи в миналото но не повече, отколкото е необходимо, за да погледнат в бъдещето. А статии като тази на проф. Филип Панайотов само могат да ме зарадват, защото колкото повече хора пишат така, толкова по-добре е за пречистването, от което имаме нужда.

___________

* Те искат някой друг да дойде и да ги оправи. И не разбират, че това оправяне ще е само в онзи смисъл, който не е много приятен. Те са го преживели нееднократно, но акълът още не им е дошъл в главите. Както казва и Левски, “Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме”. На хората, искащи някой друг да ги оправи – напомняйте им тези думи на Левски, а и другите – “На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни. Едно от тия качества да липсва на водача на тая свята работа, то той ще я улайневи както и да е.” Защото от най-новата ни история виждаме какво става при липсата не само на едно, а и на повече от тия качества.

 

(възстановена от публикацията в е-Вестник, оригинално заглавие “Боли ме за България. А вас?“)

 

 

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

17 Responses to Гордеем се с Ботев и Левски, но не искаме да сме като тях

 1. Jack says:

  Мисли?? ли, че подобен откровено манипулативен филм не може да се направи с избрани кадри от черните гета на америка или, ако политическата коректност го изисква, с такива от уайт-тра?? трейлър паркове? За контраст могат да бъдат показвани спретнати богата??ки квартали от Мексико сити например. ??ли пък едвам говорещ английски пакистанец да бъде показан като представителен за 50% от населението в Англия? Да продължавам ли с примерите, или вече взе да схваща?? разликата между критичен и злонамерено манипулативен репортаж?
  Колкото до Турция – отиди да проведе?? парад на така любимите ти гейове там, за да ти се изясни точно колко по-напред са от България.

 2. Пепа says:

  Много точна статия. ?? Палин е точен, за съжаление. Прилагам “топло” доказателство. На националния ни празник някой пак открадна изтривалката пред входната врата на апартамента ми (в сграда на пъпа на София). Това ми се случва за трети пореден национален празник. Нищо лично. Просто март е месецът, след който някои съседи-пенсионери се подготвят вече да потеглят към родните трънски села и прибират каквото могат от входа – платчета, резервни керемиди, пожарни кранове. Народ, който краде изтривалки не може да бъде наречен по друг начин освен цигански.

 3. Георги says:

  Вие ва??ата гилдия сте част от българофобите, вие работите денонощно против българския народ. АЙде няма нужда да се интересувате от БГ. Гледайте си Америката,
  гейовете, платените правозащитници, но моля ви оставете ни на мира! ЯСНО Л?? В?? Е!
  С 600 000 ду??и сме намалели за 10 години и това е заради тая мръсна политическа измет която се кланя на американсокто посолство! Не ви ли е срам бе!
  Вие ядрото и периферията на продажната върху??ка рано или късно ще бъдете съдени за антибългарсакта си политика.

 4. Fink says:

  Нихилистичното отно??ение е най-силно и ясно отразено в българската журналистика. Винаги ни обясняват от А до Я колко е най-ло??о всичко в България и колко е добре навсякъде другаде.
  Това е целенасочена политика по обезверяване, отчайване и опразване на страната. От много години го наблюдавам, веднага след 10-ти Ноември започна, и не е спирала тази пропаганда.

 5. ветеран says:

  Вени мирясяй бе момче !

  ??зкатери се до мястото си, експлоатирайки тая простотия наречена България. Е какво иска?? още? Чувал ли си за “Принципа на Питър”?
  Мирясай най накрая.

 6. ветеран says:

  Филма за Могилино е направен от “канадски” българин, продуцента е студио “две и полвина” – обади ми се на мейла да те запозная с подробности около тези ??итни, а и други като посещението на принц Чарлс в Столипиново.

  • Сигурно е, че в основата на всичко има обяснение и то е за “заговор” срещу България. Но, докато това се изясни, може би е по-добре да видим не кой ни носи информацията за ло??ите неща, а как да ги подобрим.

 7. Още по темата в “Дневник” (внимание: има кадри с отблъскващи гледки!), както и тази статия на Любослава Русева

 8. Svilen says:

  Поздрави на Вени за откритата и правилна позиция! Голяма гре??ка е болният (а има ли някой, който да не смята, че обществото ни е болно – и то не от вчера!) да се говори, че нищо му няма! По-честно е да му се постави диагноза и да се лекува, а не да се залъгва, че е “супер”. А на патриотарите като “ветеран” ще напомня поговорката “На калпав космонавт космосът му е крив” (и ма и по-вулгарна версия)! Т.е. на калпав народ и държава журналистите и Майкъл Палин са им криви, не ли?

 9. Георги says:

  Свиленчо, патриотарите казва??!? Във всеки народ има умни, средно и нискоинтелигентни хора. Аз не се определям като -ист, патриотар и т.н.
  Гледам фактите, а те са повече от очевидни, че 21 години у нас се води перфиден геноцид. Секретната част на плана Ран-Ът напълно онагледява дне??ния ден.
  Пълна разруха на проми??леността, престъпна приватизация, съсипано земеделие – ето днес аз не мога да намеря български картофи и домати – търся тях защото в тях няма консервантите които се слагат във вносните от Турция, Гърция, ??спания и др. страни. Какво още – демографска катастрофа – 1 700 000 ду??и по-малко в сравнение с 1990 г. Храни с химия, ментета, циганизация, ислямизация,
  чалгализация на България. Това е капитализма. Мръсна нечове??ка брутална система в която най-големите гадове, безскрупулни типове и мо??еници изплават на върха и властват с пари и политическа
  власт над останалите. Здравеопазването ни е в колапс, както и социалната сфера. Образованието като цяло е сринато, както и културата на учещите. Не че няма сериозни младежи, но те са малко и често излизат в чужбина. Мед. сестри от 60 000 през 1990 г. са под 20 000 днес. Всеки ден по 1 лекар напуска България…и т.н и т.н.
  Ако Вени Марковски се съгласи с това ще го поздравя.

 10. Ignition says:

  Поздравления за точния изказ! Мнението ми е, че да обича?? България не означава да си затваря?? очите за нещата, които вижда?? и ти, и които не ти харесват. Нито да си запу??ва?? у??ите, за да не чуе?? критичните думи. Чудя се защо имаме такъв двоен стандарт на въдприятията? Не се обиждаме на очите си, че ежедневно виждат каруци по най-натоварените булеварди, нито гетата, нито дрогираните с лепило циганета, нито проституиращите каки по Околовръстното. Но се обиждаме и възмущаваме от погледа на чуждестранен журналист. Нима това, което е видял не е така? Нима, ако покаже същото за ромските малцинства в Румъния и Сърбия, това ще промени фактите за българските цигани? Докато държавата не направи нещо тези хора да се образоват, промяна няма да има. ?? няма да има значение, че имаме Перперикон, Мадарски конник и прекрасни храмове и манастири. Знам, че ще ми опонират с думи, че приобщаване на тази общност не е възможно. Аз помня годините и преди 10 Ноември, и без да съм пристрастна към тогава??ната форма на управление, мога да кажа, че да, те и тогава не бяха интегрирани, но имаха работа и повечето от тях не крадяха. Сега е обратното. Остава да си отговорим на въпроса защо не се прави нищо за просвещението на ромите (за съжаление вече не само на тях, но и на българите)? Отговорът, който давам за себе си е, че безпросветност и чалга гарантират изборност.

 11. az says:

  Вени, ограбените от нас пари ги раздадоха на номенклатурни синчета като тебе и разни назначени от партията майка бизнесмени. През 1991 г. правителството на Андрей Луканов отпуска даже и на уж противниковия лагер от “Отворено общество” 13,6 млн. лева пак от на??ите пари. ?? ти се праве??е на върл антикомунист. Разграбиха всичко, построиха си хотели и хеликоптерни площадки а всичко друго останало докараха до разруха. А сега такива като тебе прехвърляте вината от болната глава на здравата, засрамете се поне малко!

 12. az says:

  Аман от “мъдрости” и закъснели съвети на такива номенклатурни синчета и клакьори като Вени Марковски! Партията майка им раздаде парите, опоскаха всичко под одобрението на господарите си от чужбина, сега пък ние сме им виновни, че гледката оставена след тях била грозна. Това се вика наглост!

 13. Георги says:

  Виждам, че не Ви е допаднал вчера??ния ми коментар. Защо го изтрихте? Отговорете на фактите?

 14. Георги says:

  Може би е имало технически проблем при мен, връщам си думите назад за коментар 14.

 15. sonya says:

  ами Вени си е прав за съжаление, ло??ото е, както се вижда от коментарите, че никой в БГ няма да разбере какво казва и типично по български плюе. защо един път не спрем да вадим кирливите ризи на автора,а прочетем какво е написал? всички БГ в чужбина виждат разликата м/у една организирана държава и България, но много хора като мен са се отказали да се занимават защото всеки път като се опитаме да кажем истината и сме посрещнати със същия негативизъм и враждебност. Ако българите в БГ си харесват БГ като е, нека и се радват. 60 годи??ният ми баща след 1 година в САЩ се прибра в БГ за две седмици и след 6 дена там на вапроса на зет му иска ли да си остане в БГ той категорично каза не, тук е лудница. Най-жалкото е, че политиците харчат мн. левове да ходят на посещения в други държави, защо не се опитват да почерпят малко от чуждия опит?

 16. Фори says:

  Браво, Вени! Много добре и на място казано. Поздравления от мен. Аман от тесни хора, които се крият зад патриотизма (какво бе??е казал Самуел Джонсън, оня с речника: “Patriotism is the last refuge of a scoundrel”). Става въпрос за лъжепатриотизма, разбира се…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.