В Министерството на културата за пореден път изпълзяват феодалните старци

Препечатвам статията “Съвет за защита на правоносителите” от Пейо, за да не се ядосвам допълнително, докато пи??а сам.
В България опитите да се защити авторското право са насочени не към промяна на сбъркания бизнес-модел на издателите (да си спомним само, че книгите на Кеворкян се оказаха издадени, но без той да получи лев за труда си), а чрез преследване на ??нтернет потребителите.
С подготвения план Министерството на културата нагледно демонстрира, че феодалните старци не са в БАН. Тук са, тук са!

Присъединявам се към призива на Пейо на 4-и ноември да се отиде в МК, за да се чуе как точно ще се борят с ??нтернета чиновниците от министерството.

    “Каква организация, според вас, може да си постави за цел „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от м. февруари 2009 г.“? Това е т.нар. Закон за подслу??ването на ??нтернет, ако не се сещате. Този, който позволява събирането и предаването на данни за цялата ви интернет активност за година назад. Що за организация би си поставила за цел да преодолее последици от закон? Моята първа асоциация би била с организираната престъпност, мафията или някаква друга тайна подмолна сила, но не бих бил прав.

    С преодоляване на закони се занимава специален съвет към Министъра на културата. Нарича се Съвет за защита на интелектуалната собственост и формално изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители“. Случайно или по-скоро не целите, които Съвета си поставя, съвпадат напълно с интересите на тези организации.

    За пример може да се даде друга от целите на Съвета – „регламентиране на отговорността на доставчиците на интернет услуги при обмена на защитено съдържание“ и „законодателна промяна за създаване на правно основание за реализиране на сътрудничеството между доставчиците на интернет услуги и правоносителите“. Сещайте се за идеята за „трите удара“, която води до прекратяване достъпа до интернет единствено възоснова на донос от заинтересована страна.

    Повече и по-подробно за Целите на Съвета може да научите от Плана (.doc) за неговата дейност. Планът ще бъде обсъждан в затворен кръг на 04.11.2010г. от 14,00 часа в Министерството на културата, зала „Колегиум”, ??ести етаж, но се надявам да не отблъснат интерес, ако сте заинтересован гражданин или журналист.”

This entry was posted in Bulgaria, copyright, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.