Срещу цинизма на "Великолепната ??есторка" и "Байландо"

Пускам отвореното писмо на г-жа Обретенова, което вече бе отпечатано в редица сайтове, между тях “е-Вестник“, EUinside и др. Пускам го, макар и да не съм съгласен с някои от нейните тези, особено що се отнасят до ромите, но темата е значителна и следва да й се даде място, дори и да не е изказана 100 % точно.

  Отворено писмо на майка от Добрич до медиите и институциите
  24 Септември 2010

  ДО Г-ЖА АН?? САЛ??Ч

  с копия : ДО бТВ
  ДО ТЕЛЕВ??З??Я ПРО БГ
  ДО НОВА ТЕЛЕВ??З??Я
  ДО БНТ
  ДО БНР
  ДО ДАР??К РАД??О
  ДО В-К „24 ЧАСА”
  ДО В-К „ТЕЛЕГРАФ”
  ДО В-К „СТАНДАРТ”
  ДО В-К „СЕГА”
  ДО В-К „ДНЕВН??К”
  ДО Г-Н БОЙКО БОР??СОВ
  ПРЕМ??ЕР НА РБ
  ДО Г-ЖА ВАЛЕНТ??НА С??МЕОНОВА
  ЗАМ.М??Н??СТЪР НА МТСП
  ДО Г-ЖА НАДЯ ШАБАН??
  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАЗД
  ДО УН??ЦЕФ

  Уважаема Ани Салич,
  В качеството Ви на журналист, рекламно лице и водеща на ??оуто „Великолепната ??есторка”, към Вас се обръща една от хилядите обикновени майки на три деца, едно от които НЕизоставено дете с увреждания – много увреждания, след банална вирусна инфекция в бебе??ка възраст. Обръщам се към Вас, както като инициатор и участник в нищожни, мънички, благотворителни кампании за изоставени и неизоставени деца, така и като бив?? журналист, който е Б??ВШ, защото се превърна в болногледач на детето си и в лаеща вълчица срещу убийствената, некадърна и безотговорна управленска и административна социална система на България.

  Хиляди родители на деца с увреждания се надяваме тазгоди??ните продукции „Великолепната ??есторка” „Байландо”да НЕ успеят, въпреки, че няма такъв ??анс. Не искаме да успeят, защото това е поредната цинична експлоатация на чове??кото милосърдие на българските граждани и скъпа медийна акция, наливаща пари в пустиня. А тази акция няма ??анс да не успее, защото наивната българска публика продължава да вярва в сълзливи, комерсиални, профанизирани, благотворителни пиаракции, измъкващи и последното бедня??ко левче от джоба й с лигави, инфантилни призиви за илюзорна помощ. Защото провала на ??оуто Ви и на „Байландо” е ??анс държавното чиновничество да бъде принудено да си свър??и работата.

  Уважаема Ани Салич,
  Няма??е да си позволя да съм толкова груба, ако Вие и цялата медийна гилдия си бяхте направили журналистическия труд да обясните на обществото и на властта, ЗАЩО България води класациите в ЕС по детска смъртност, по брой деца с увреждания, по брой изоставени деца и по брой изоставени деца с увреждания, по брой изоставени деца от ромски произход и т.н. А Вие не го направихте, защото проблемите на изоставените деца са лесносмилаеми като редакционна материя и е по – лесно тези деца да се използват с комерсиален медиен продукт за обществен имидж, отколкото да се разрови цялата бюрократична, институционална, нормативна и управленска система, която пълни домовете за изоставени деца и не прави живота на „семейните” деца по – добър, независимо дали са с увреждания или не. ?? за това да се говори ежедневно, а не ежесутре??но да се лъска егото на стари и нови управленски люде.

  Самият факт, че на пресконференцията за „ВШ”2 зам. министър Валентина Симеонова каза, че, цитирам по памет: ”предимно бедни семейства си изоставят децата”, означава, че тя изобщо не е наясно с генезиса на проблема, както и всички, които споделят становището й. Основната част от изоставените здрави деца, са „произведени” в многолюдни непрекъснато размножаващи се ромски семейства, а децата с увреждания – от семейства КО??ТО НЕ ??СКАТ ДА ОБЕДНЯВАТ и ОСКОТЯВАТ, грижейки се за детето си. Та между двете издания на „ВШ” съвместно с УН??ЦЕФ бТВ трябва??е да установи, че:

  – основната причина за многото изоставени ромски деца е “помощ”-ната социална политика, която стимулира „изли??ната” раждаемост сред най-бедното ромско население. Стимулира я и липсата на законодателно криминализиране на малолетната раждаемост като сексуален тормоз и злоупотреба с малолетни и непълнолетни деца сред най – бедните роми. Стимулира я липсата на управленски капацитет и ВОЛЯ за ефективна (а не предизборна) интеграционна стратегия и ефективни проекти за реалната интеграция, паралелно с нужните рестриктивни мерки срещу гражданската, обществена и родителска безотговорност, замаскирана с уж традиционните и манталитетни особености на ромския етнос.

  Отдадени на социална кауза медия и организация като бТВ и УН??ЦЕФ трябва да знаят и да кажат на обществото, че написаното по-горе се споделя от огромна част от образованите, квалифицирани и реализирани роми. Като медия трябва??е да знаете, че няма страна в света, която да може да осигури ресурс да интегрира такъв огромен брой хора, които само и единствено се размножават, за което плаща 2 милиона работещо население от 7 милиона граждани. За богата държава с 30 млн. население 2 % неефективно население е поносим социален казус – но за бедна държава със 7 млн. население с 10 % интензивно размножаваща се примитивна общност с нулев обществен потенциал – няма социално спасение, а цифрите са относително точни.

  В крайна сметка в България едно семейство на работещи родители с НЕизоставено дете с увреждане с данъците си издържа толерираното от медиите и социалната система и държавата като институция, „размножаване” на неефективно, неработещо, неграмотно, неквалифицирано население, както и изоставените от него деца, които допълнително се обгрижват и от благотворителни кампании. Когато родител като нас се опита да получи енергийна помощ, няма ??анс, защото надви??ава минималния доход от 130 лв на член от семейството – колкото струват два пакета памперси и няколко пакета мокри кърпички.

  Но неграмотната малолетна майка, която е започнала да ражда от 12-годи??на, оставила е три деца на държавата, „грижи се” за две и е заченала поредно, получава всичко, което поиска. Никой не се интересува работещите родители получават ли си редовно заплатите, като им ги забавят с няколко месеца (каквато масово е икономическата ситуация в момента), с какво си издържат децата, с какво си плащат лекарствата, тока през зимата (ако детето е по цял ден в къщи с баба си или е болно и не е в дневен център или училище), рехабилитацията, лечение, ремонтите в къщи, лечението на другите членове на семейството, с какви средства се отглеждат здравите деца в семейството…

  Ако няма баба или дядо – пенсионер или да си зареже работата и да остане като болногледач в къщи, най-често майката остава за болногледач, зарязвайки кариера, бъдеще – срещу 200лв обещетение от държавата. Като журналист би трябвало да знаете, че преобладаващата част от семействата с деца с увреждания са семейства без бащи, защото те бързо се спасяват от родителската безнадеждност… Трябва да знаете и, че една от причините да не можем да работим е, че почти ежедневно обслужваме социалната и здравна бюрокрация, за да получим поне малкото облекчения, предвидени от системата.

  Една водеща медия със социални претенции трябва да знае и за каже ясно, че идиотската политика на геноцид над изоставените деца и за семействата с деца с увреждания се „произвежда” основно от Агенцията за социално подпомагане, а тя е една социална жандармерия – некомпетентна паразитна структура, заедно с още десетина институции с дублиращи функции, отдели, дирекции и т.н. В основата на паразитното съществуване на тези структури стои базисната липса – няма статистика и анализи за броя на децата с увреждания по основни и съпътстващи диагнози, интензитета на увеличаването на броя на тези деца и най – важното ПР??Ч??Н??ТЕ!!! за този интензитет, както и за РЕГЛАМЕНТ??РАНОТО ОБЕДНЯВАНЕ на тези семейства чрез Закона за социално подпомагане, Правилника за прилагането му, други закони, подзаконовите нормативни актове – заповеди, указания и пр. – дело все на бюрократи – малоумници.

  Липсата на такава информация води до гре??но осведомяване на съответните европейски финансови структури, откъдето идват гре??ни параметри и условия за реализиране на проекти. С такива гре??ни проекти от властта голям брой НПО се крадат и прахосват милиони евро за дневни центрове за рехабилитация, които по същността си са изолатори за семейни деца – ограничен брой специалисти, некомпетентни и нископлатени и грижите за децата там са почти като в дом за изоставени.

  Една водеща медия със социални претенции трябва ежедневно да коментира „производството” на деца с тежки заболявания и увреждания причинени от некомпетентната, безотговорна, престъпна здравна система, както и последствията от Чернобилската авария за нацията ни и по – скоро престъпното за тогава??ната власт ненавременно прилагане на мерки за ограничаване на последствията от радиационното замърсяване на страната ни – „реколта”, която сега пълни детски инвалидните колички и домовете за изоставени деца!

  Уважаема Ани Салич,
  За да се затвори входът към институциите, каквито претенции имате във „ВШ”, е нужно ЯРОСТНО да се притисне политическата система и властта да регламентира реална подкрепяща политика за “семейното” отглеждане на децата с увреждания, а не политици и залязващи ??оу звезди да се превземат в естрадни кампании, които заедно с останалите подобни мащабни или спорадични събития не ре??ават дори частично проблемите в системата. ?? поради това са манипулативни и омерзяващи, а децата, участващи в тях – цинично използвани като марионетки.

  В момента деинституционализацията се извър??ва механично и под натиск от ЕС, а не защото държавата ни иска и знае как да го направи – децата с увреждания се връщат при бизките им и там те живеят малко по-дълго, но също толкова бедно и ги погребват в семеен, а не в домски гроб. Колкото и да пълним страната със защитени жилища и да търсим приемна и осиновителска грижа – от едната страна ще се налива – от другата ще изтича.

  За българските медии ние, обречените на децата си родители, сме само герои от „планьорки” – ревем и хленчим. ?? няма кой да покаже цената на битките ни да сме отговорни родители и граждани – ПР??М??Т??В?? с убити мечти, с мизерен живот, в скапани жилища, във вечно безпаричие, с изтормозени здрави деца, заради ре??аването на проблемите на братчето или сестричето с увреждания… А децата ни с увреждания умират почти като в дом на ужасите – много обичани, но някои недохранени, други нелекувани, нерехабилитирани, доосакатени…но на никого не му пука – докато не постъпят в дом, където са по-забележими.

  В крайна сметка акции като „ВШ” правят привлекателна възможността ??ЗВЪН семействата си да осигурим нормален живот на децата си вместо да мизерстват при близките си. В този смисъл се надявам да отговорите на въпросите поставени по – долу от десетки родители на деца с увреждания, прочели отчета на УН??ЦЕФ от „ВШ”1 в интернет мрежата:
  1.В новата кампания на уницеф за ДМСГ Шумен заложеният план представлява изцяло превенция на изоставянето, а не затваряне на дом. Как всъщност ще се затваря дом, след като не са предвидени оценки за състоянието и нуждите на децата? Предвидена е актуализация на съществуващи оценки, които реално са проформа. С този план ще се профилактира изоставянето, НО няма да се затвори този огромен дом, а и отново са планирани прекалено много нови звена, които ще си дублират дейността.
  2.Отчетът УН??ЦЕФ от първото издание на ??оуто за строителството и ремонтите на сградите е сумарно обобщен, няма публикувана документация за процедури за конкурси по възлагане на ремонтите, строителната дейност, доставката на средства и обзавеждане, това са пари на дарители и би следвало процедурите да са детайлно отчетени и прозрачни.
  3. Кое наложи да се влагат пари за луксозни къщи, без да е гарантирана устойчивост на услугата, тъй като е известно нисък бюджета, с който годи??но разполагат ЦНСТ?
  4.Услугата ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип), така както е приета методиката, е дефинирана като услуга за “ДЕЦА”. Следователно, тази услуга в тези ЦНСТ не обхваща лица над 18 години. Какво се случва с настанените деца, след като навър??ат 18 години? След като е ре??ено, че са изчерпани всички възможности – в Дом за възрастни ли ще отидат тези младежи?
  5. В две от къщите са настанени младежи. Но в същото време не е ясно има ли официално одобрена методика за ЦНСТ за младежи, което води до въпроса: как се финансира тази услуга и устойчива ли е тя, сигурен ли е бюджетът и за следващите години, включена ли е в системата от услуги в общността… Две Могили – къде се намира на картата този полуград, полусело и какви услуги в общостта има там? Защо отново персонал от Могилино се грижи за тези деца?
  6. Включени ли са в щатното разписание на ЦНСТ за младежи необходимите специалисти и какви, защото ако не са включени, е съмнително тези младежи да могат да получават в Две Могили и в Гложене услуги извън ЦНСТ (едва ли там има дневен център).
  7. Относно ЦНСТ за деца (в Русе, Варна и София) е видно от методиката, че не са включени всички видове специалисти, които са нужни, в такъв случай трябва да се знае тези деца ползват ли услуги извън общността и къде и достатъчно ли са? 8. Твърдите, че моделът Могилино е модел за затваряне на институции?Значи ли това, че смятате ЦНСТ за единствен възможен вариант за деинституционализация и не противоречи ли това твърдение с поредната ви кампания?

  Уважаема Ани Салич,
  Като социално отговорна медия, каквито претенции има бТВ във Ва??е лице, трябва??е да знаете, че не обществото, а първо институциите трябва да си свър??ат работата, а после тази работа да се подпомогне с медийни и благотворителни кампании. А една от важните журналистически задачи, които не изпълнихте, е да обясните, че случващото се в Могилино преди филма на ББС, както и за сега??ната чудовищна ситуация в социалните домове и семействата ни има конкретни виновници. Част от тях са бив??ата ??ефка на ДАЗД Ширин Местан и екссоциалната министърка Емилия Масларова. Вместо да са подсъдими за престъпна безотговорност, причинила смърт и телесни повреди на повече от едно деца – едната е участник в подобно цинично благотворително ??оу, а другата е преподавател в български университет.

  Красимира Обретенова

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged . Bookmark the permalink.

34 Responses to Срещу цинизма на "Великолепната ??есторка" и "Байландо"

 1. VavHorn says:

  Браво на жената!!Как става все така че измислени водещи/на новините/стават звезди в на??ата страна!! Гнусно и проста??ко !!!

 2. Един от нас says:

  Всичко това е вярно за съжаление. Също така за съжаление и много малко хора ще прочетат това писмо и няма да се опитат да вникнат в същината на проблема. ?? не защото нямаме достатъчно население с достъп до интернет, а защото от това население не останаха хора.

 3. Rosen Angelov says:

  Напълно съм съгласен и подкрепям изразеното мнение. Аз самият написах писмо на бТВ наскоро, в което ги попитах кога и обикновените хора, които се блъскат за всеки залък, ще заслужат вниманието на медиите. Медиите трябва да притискат управляващите, а ние явно – медиите!

 4. bobi_berk1 says:

  всичко написано от тази госпожа е абсолютно вярно! Дано тези журналисти да се осъзнаят, че първо държавата не полага достатъчно грижи за тези младежи и деца, а всички упреци падат върху директорите и персоналът на такива домове.Аз лично за кампанията на В.??есторка няма да пусна и 5 стотинки. Виж за Българската коледа е друго.Там се подпомагат наистина децата на България,в които има бъдеще. А от децата в социалните заведения ?

 5. Tanya Paunova says:

  Напълно съм съгласна и подкрепям г-жа Обретенова! Центърът на проблема се измества и отговорните политически и управленски структури, виновни за ситуацията, остават в сянка и продължават да са неефективни и неработещи! Светлините на прожекторите трябва тях да осветят и разбудят, да им потърсим сметка за откровения цинизъм, който проявяват към нацията ни със своето безхаберие и некомпетентност!

 6. mg says:

  istinata kolkoto i da e grozna

 7. Госпожа Обретенова – има член в НК който криминализира секса с малолетни,
  ненавър??или 14 години.

  НК член 151
  Чл. 151. (1) (??зм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавър??ило 14-годи??на възраст, доколкото извър??еното не съставлява престъпление по чл. 152 , се наказва сли??аване от свобода от две до ??ест години.

  (2) Който се съвъкупи с лице, навър??ило 14-годи??на възраст, което не разбира свойството или значението на извър??еното, се наказва с ли??аване от свобода до три години.

  Вижте ТУК :
  http://lambo.blog.bg/politika/2010/09/15/vsiaka-godina-nad-20-000-cigancheta-spirat-uchilishte.605863

 8. davaite says:

  Вени Марковски може??е просто да публикува текста без да си даава мнението и да си гледа новата родина USA. Това първо. Второ, поздравявам г-жа Обретенова за смелостта. Отдавна никой не бе??е събирал на едно място всичките истини за на??ата действителност. Надявам се всички да успеем да я подкрепим по някакъв начин.

 9. anebla says:

  Шоута,като цитираните са само PR акции,а събраните средства се използват крайно наефективно,ако не и вредно.Първо:трябва да се подобрят здравните услуги и да се възстанови байто??евата система на здравна профилактика-така реално ще намелят децата с увреждания.Второ:трябва да се въведе най-после Семейният данък:доходите да се облагат след като са разпределине м/у всички членове на семейството.Трето:ТРЯБВА да се смени моделът на социална политика,който сега произвежда само нови бъдещи получатели на соц.помощи и престъпници.Не бедността е основният причинител за твърде големия дял престъпления извър??ени от циганското малцинство.Обърнатата им ценостна система,нисък морал,злоупотребата със малолетни(просия,джебчийство,проституция,”традиционните”ранни бракове и раждания и др.престъпления )са в основата на неграмотността,безработицата и дистанцирането на останалата част от обществото.Циганите трябва да се променят,за да се промени и общественото мнение за тях.Пак ще се върна на темата за домовете:ако детето бъде изведено от една престъпна среда,от гетото и настанено в социален дом,няма ли детето да има по-голям ??анс да се интегрира,и в края на краищата да не се превърне в престъпник?!

 10. B.Stoilova says:

  Това е абсолютната истина. Тази благотворителност е една публична лъжа и експлоатиране на чове??кото милосърдие, отклоняване на вниманието от бездействието и измамата на държавата.Много дублиращи се институции уж с грижи към децата, които единствено са там за да получават заплати.Пример: в Бургас на улицата намираме дете на 4 г. около полунощ, което плаче неистово и моли да намериме майка му. Естествено се обръщаме към полицията. Те трябва да приберат детето в районното, докато открият родителите, защото никоя от многото служби занимаваща се уж с деца “грижи”, “защита” и т.н. не дава дежурста нощем. Нямат такава практика- те са чиновници, нощем децата нямат проблеми. Ако имате дете инвалид, какъвто е проблема на госпожата написала писмото и господ няма да ви помогне нито ще ви забележи.А здравите деца в семейството още повече страдат. За циганите – да така е. Със соц. помощи не се оправя нищо. Те са доволни с малките доходи, не работят, свободни са деца да правят- та това е доход за тях. ?? никой не се захваща с този проблем заради уж Е.С. Не,не съм съгласна с тази благотворителност.Проблемите са огромни и не се ре??ават. Нямало пари в НО??, а как ще има като никой не го осигуряват на реален доход, ако въобще го осигуряват.Работника се бои да не загуби и това което получава и си мълчи. Каква е тази държава, която не си събира данъците?

 11. Ani Evlogieva says:

  bravo,
  Zasto tazi sposobna i tcestna gena ne e v radioto i televiziata?
  Zasto, zasto gospoda upravnici?

 12. margarita cvetanova says:

  ГОСПОЖАТА Е НАПЪЛНО ПРАВА. Н??КОЙ НЕ СЕ ??НТЕРЕСУВА ОТ ОБ??КНОВЕН??ТЕ ДЕЦА. МОГАТ Л?? ДА М?? ОТГОВОРЯТ УПРАВЛЯВАЩ??ТЕ КАК СЕ ??ЗДЪРЖАТ ДВЕ ДЕЦА В 8 КЛАС В ДЕТСК?? ОТ 105ЛВ. ТАЗ?? ГОД??НА САМО УН??ФОРМ??ТЕ, КО??ТО ЩЕ ОБЛЕЧЕМ 3-4 ПЪТ??, СТРУВАТ ПО 93ЛВ. НА ДЕТЕ. ОТДЕЛНО БЕЛ?? Р??З?? ЗА ВСЕК?? ДЕН ПО 18ЛВ. ЕДНАТА (НАЙ-ЕВТ??НАТА), ВРАТОВРЪЗКА – ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 15ЛВ., ПР?? УСЛОВ??Е, ЧЕ В МАГАЗ??НА ??МА ?? ПО 5-6ЛВ. ЗА УЧЕБН??Ц?? М??Н. 200ЛВ. ?? ТО БЕЗ ТЕТРАДК?? ?? ПОМАГАЛА. ЗА ВСЕК??ДНЕВН?? ДРЕХ?? ДА НЕ ГОВОР??М. В ТАЗ?? ДЪРЖАВА ?? ЕДНО ДЕТЕ Н?? Е МНОГО. ЗАТОВА ОБЯСНЯВАМ НА БЛ??ЗНАЦ??ТЕ С??, ЧЕ ЕД??НСТВЕНОТО ??М СПАСЕН??Е Е ДА УЧАТ ДОБРЕ ?? СЛЕД КАТО ЗАВЪРШАТ, ДА ХВАЩАТ ПЪТЯ НЯКЪДЕ В ЧУЖБ??НА, АКО ??СКАТ ДА Ж??ВЕЯТ НОРМАЛНО. ТУК В ТАЗ?? ДЪРЖАВА СА ПР??В??ЛЕГ??РОВАН?? САМО Ц??ГАН??ТЕ, ЗА КО??ТО НЯМА ЗАКОН?? ?? ДЪРЖАВАТА Г?? ??ЗДЪРЖА ОТ НАШ??ТЕ ДАНЪЦ??. ТУК ОБ??КНОВЕН??ТЕ БЪЛГАР?? СА Д??СКР??М??Н??РАН?? ОТ СОБСТВЕНАТА С?? ДЪРЖАВА, КОЯТО ТЕ ВСЪЩНОСТ ??ЗДЪРЖАТ.КАК МОГАТ ДА СПАЗВАТ Ц??ГАН??ТЕ ЗАКОН??ТЕ НАВЪН, А ТУК ДА НЕ ??М ПУКА ОТ ПОЛ??Ц??ЯТА ?? ДОР?? ДА Г?? НАПАДАТ. НЕ СЪМ Б??ЛА РАС??СТ Н??КОГА ДОСЕГА ПРЕЗ Ж??ВОТА С??, НО В ПОСЛЕДН??ТЕ ГОД??Н?? ВСЕ ПОВЕЧЕ ТАК??ВА М??СЛ?? М?? СТАВАТ БЛ??ЗК??.

 13. Андре??ко says:

  За съжаление поредния глас в/СРЕЩУ/ пустинята наречена държавни
  институции.??мам три големи деца,но само ние с жена ми знаем как сме ги отгледали.??наче е полезно от време на време някой да постресне заспалия българин да се поогледа около себе си.От добро управление погледнете Северозападна България на какво е заприличала.

 14. veselin andonov says:

  Bravo…saglasen sam ta3i jena..Ani sali4 triabva da se ot tegli nezabavno i da se spre tova pozorno predavane…

 15. Маргарита says:

  За съжаление Г-жа Обретенова е абсолютно права.

 16. rOSICA STANOEVA says:

  БРАВО!!!мНОГО ТОЧНО Е ВС??ЧКО НАП??САНО-ДЪРЖАВАТА Е АБД??К??РАЛА ОТ ПРОБЛЕМА ?? СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ПРОСЕК??НЯ,КОЯТО ЗЛОУПОТРЕБЯВА С НАШЕТО М??ЛОСЪРД??Е.

 17. Пълно безумие, напълно съм съгласен с дамата. На никой в на??ата държава не му прави впечатление, че България е едниствената в Европа и изобщо по белия свят в която децата молят по-медиите за парична помощ за да се лекуват. Разберете, такова безумие е отвратително. Държавата и управляващите трябва да бъдат свиканти, че ПЪРВО ПАР?? се ДАВАТ ЗА ХОРАТА, за децата да не говоря, а след това за всичко друго. Наистина е срамна цялата тази работа!

 18. Jeni says:

  Съгласна съм! Така е! Ло??ото е, че няма кой да чуе. Всичко в тая мизерна държавица се въра тук.ти само около парите. ??мам чувството, че накрая няма да останат български деца тук.

 19. Такава е жестоката истина.
  Още по-жалко е, че парите, които дава и без това обеднелия българин не отиват изцяло за каузата.
  Моето лично изследване показа, че около 10%, забележете 10% от цялата сума отиват по предназначение, всичко останало се губи по трасето.
  След като е толкова милосърдна, защо водещата взима хонорар за това, че води предаването? А защо бТВ прибира парите от излъчената реклама по време на ??оуто? Всичко е направено за пари – много удобен параван е каузата с децата…

  Поздрави,
  Даниела Събева

 20. Бинка says:

  Потресаващо!
  На Красимира Обретенова и всички като нея – поклон и възхищение!
  (Вени, спорът ни за държавата и обществото, видян обаче от първо лице и в страдание… Сигурно не си съгласен с нея, че институциите/държавата са виновни? )

 21. galich says:

  ako-pove4eto-b1lgari-sme-kato-tazi-silna-jena-b1lgaria-6te-e-naistina-edna-evropeiska-d1rjava-az-ya-podkrepiam-izcialo

 22. УН??ЦЕФ says:

  Уважаема, госпожо Обретенова,

  Както знаете, основният вход към институциите за деца в България е чрез Домовете за медико-социални грижи. Всяка година повече от 2000 деца постъпват в тези институции, директно от родилните домове. Проектът „Семейство за всяко дете” цели затварянето на входа към домовете, чрез разработване на услуги и мерки в подкрепа на семействата, за да могат децата да се отглеждат в къщи. Проектът бе??е вече подкрепен от Мрежата за децата, която обединява над 66 неправителствени организации, както и от местните неправителствени организации. „Семейство за всяко дете” подкрепя държавната политика, европейските и международните стандарти, които целят спазването на правото на детето да живее в семейство. Услугите, които ще бъдат създадени ще подкрепят и семействата на деца с увреждания, тъй като много от децата са настанени в домове заради здравни проблеми и увреждания.

  Още на първото Ви писмо до нас от 5 юли 2010 г., в което изказвате мнение, че Великолепната ??есторка е „добро начинание със страхотен резултат” и настоявате „целта на събирането на средствата от сега??ната “??есторка” да е за създаване на фонд за осигуряване на помощни технически средства за деца с церебрална парализа”, отговорихме, че новата мисия на предаването ще има фокус върху децата от 0 до 3 години, с цел превенция на изоставянето на най-малките. Както вече Ви отговорихме, „Семейство за всяко дете” има специален акцент върху децата с увреждания и подкрепа към родителите им още от самото раждане. На??ата цел и вярване е, че пълната подкрепа и държавните средства трябва да се насочат към семействата, а не към домовете или друг тип резидентни услуги. Всеки на?? проект е обвързан с конкретна работа с политиките на държавата и промяна на системата. За съжаление получихме от Вас ултиматум, че „ако УН??ЦЕФ, или “Великолепната ??есторка” не се ангажират публично да подпомогнат оправянето на ка??ата с НЕ изоставените деца- лично аз ще протестирам публично срещу второто издание на “ВШ””.

  УН??ЦЕФ е организация, която е ангажирана трайно с правата на всички деца, включително и на децата с увреждания в България и по света. През 2009 г. осъществихме кампания „Невидимите деца”, която подкрепи създаването на нов тип услуга „Детски кът за развитие” за деца с увреждания и техните семейства. Услугата се развива успе??но в гр. Русе и съвсем скоро ще се открие и още един Детски кът в гр. Варна. Кампанията „Невидимите деца” подкрепи и насърчи и подписването на Конвенцията за хората с увреждания от правителството на България. ??маме и дългогоди??но партньорство със Special Olympics.

  През последните години бяха направени редица промени, насочени към подкрепа на биологичните родители, предимно на деца с увреждания, които за съжаление остават крайно недостатъчни, за да може едно семейство да отглежда спокойно детето си. Често проблемите водят до разпадане на родителските двойки и до по-големи затруднения за родителят, който е поел сам грижата за детето. Някои родители не вярват, че могат да се справят с всички трудности и изоставят детето. Ние вярваме, че всички семейства имат нужда от подкрепа.

  Точно по тази причина услугите, които искаме да развием, са в подкрепа на семействата от бременността, по време на раждането на детето, до 3 годи??на възраст и не са фокусирани около един конкретен проблем на родителите, а предлагат ??ирок спектър от възможности, които да предотвратят изоставянето на деца в институции. Още един път искаме да подчертаем, че настоящата кампания „Семейство за всяко дете” е ориентирана към подкрепа на всички родители. Екипът, който реализира проекта споделя убеждението, че изоставянето на деца много често се явява резултат от отсъстващата подкрепа за техните родители. Трудностите на родителите са от различно естество и би следвало да бъдат индивидуално оценени, преди да бъде планирана подкрепата за тях. Този проект е естественото продължение на затварянето на дома в Могилино, защото е насочен към първопричините за изоставянето на децата.

  УН??ЦЕФ си партнира в целия свят със забавни формати като „Великолепната ??есторка”, защото по този начин посланията ни стигат до ??ирок кръг хора и засилват информираността на обществото. Подкрепата на медии като bTV и известни личности е особено важна за успеха на промените в политиката, които УН??ЦЕФ предлага. bTV посвещава голяма част от ресурса на новините и актуалните си предавания на проблема с изоставянето на бебета в домове. Телевизията показа проблема, причините за него и възможните начини за разре??аването му – и продължава да го прави много активно. Ако сте имали възможност да обърнете внимание, вероятно сте забелязали, че кампанията за проекта „Семейство за всяко дете” далеч не се изчерпва само с ??оуто „Великолепната ??есторка”. Проблемът е приоритетно отразяван от новините и предаванията на медиите, част от bTV Media Group. Работата с медиите и обществеността не изключва постоянните ни усилия и сътрудничество с правителството и местните власти за промяна на системата за закрила на децата, социалното финансиране и др.

  Ние сме искрено благодарни за усилията на bTV да подобрят състоянието на децата. Не само Ани Салич, но и много други хора работят с нас безвъзмездно, за да успее мисията „Семейство за всяко дете”. Получаваме и подкрепата на хиляди хора в България, които доброволно избират да участват в благотворителните кампании на УН??ЦЕФ, които винаги търсят устойчивост и целят промени в политиката за децата.

  От 1946 г. УН??ЦЕФ се издържа единствено и само от доброволни дарения и спазва международни стандарти за финансова отчетност и прозрачност, както в случая и местното законодателство. Средствата се изразходват според целта, за която са набрани и подлежат одит. УН??ЦЕФ не получава за програмите си в България средства от българското правителство, нито от Европейския съюз.

  Не бихме искали да се съгласим, че противопоставяне на проблемите на различни групи деца и техните родители ще доведе до трайното им ре??аване. Всички деца имат правото да живеят пълноценен и достоен живот, за да имат възможност да развият своя пълен потенциал.

  Оставаме, както винаги на Ва??е разположени за повече информация.

  С уважение,

  Екипът на УН??ЦЕФ България

 23. след като прочетох статията, се присъединявам и аз, ..напълно подкрепям изразеното мнение.
  ..Даниела Събева@ много си права, останалите 90% отиват по хонорарчета, и разбира се че това е един удобен начин за да се съберат парички – но не и за децата, ..за съжаление по мои наблюдения е съвсем така, всеки гледа да си вземе хонорара

 24. Ted says:

  Държавата и институциите са съставени от хора. От такива като нас, но явно забравили защо точно са там и каква е ролята на институцията, която представляват! Хора, качили се по-нагоре (най-вече в собствените си очи) по стълбата, описана от Смирненски и забравили какво се случва в реалния живот.
  Благодаря на г-жа Обретенова за това, че я има и въпреки трудностите, които я съпровождат не е изгубила гражданската си позиция и борбеност!

 25. А.Лунгова says:

  Всичко написано е поразяващо точно и вярно!Поздравления за Красимира Обретенова! Как пък в цялата България не се намериха още двайсетина такива журналисти, които не се страхуват да кажат истината – и за циганите, и за министрите, и за високопоставените чиновници, от които зависи съдбата на децата и техните родители?

 26. Дани says:

  Браво госпожо Обретенова!Прегръщам Ви и Ви се възхищавам!В на??ето семейство
  и ние гледаме детенце с тежки увреждания,плод на лекарска гре??ка,която
  промени живота на цялата фамилия.Който не е гледал такова дете не знае нищо.
  Защото не е виждал ехидните погледи на тези,които би трябвало да ни помагат
  или не е слу??ал “любезните” лекарски съвети да го оставим в дом.Никъде по света
  лекарите не дават такива съвети.Само в България.Но не всеки може да откъсне
  от сърцето си на??ите малки слънчица и да ги остави.Те са на??а болка и радост.
  Политиката на цялата държава и на предавания от този тип е тотално сбъркана.
  НАПРАВЕТЕ ТАКА,ЧЕ СЕМЕЙСТВАТА ДА НЕ ??ЗОСТАВЯТ ДЕЦАТА С??!Както правим кампании за децата от домовете,спомнете си,че има семейства които се грижат сами за децата си с увреждания и изнемогват и финансово и физически.Защото тези деца изискват цялото ти внимание и време.Те искат много любов и много грижи.Лекарствата,които на??ата принцеска взима не се внасят в България.Всеки месец ние ги купуваме от чужбина.Обрича?? цялата си фамилия на мизерия само и само детенцето ти да може да живее.Защото на??ата лекуваща лекарка многократно е заявявала,че благодарение на грижите ни детето е живо.Нейни са думите,че ако я бяхме оставили в дом тя няма??е да е жива.
  ?? всичко това-“благодарение”на елементарно лекарско недоглеждане.До сега не сме чули някой лекар да е осъден.Никога няма виновни лекари.
  Госпожо Обретенова!Още веднъж Ви благодаря за смелостта.Подкрепям Ви изцяло!
  Ние трябва да сме заедно за да може и на нас някоя медия или “звезда” да ни обърне внимание!Може би и някои от държавните институции да се
  поинтересуват от от на??ите болки и проблеми.

 27. няма значение says:

  Шоуто продължава, сяка?? нищо не се е случило, сяка?? го няма това Открито писмо, Ани Салич е повече от щастлива на подиума, с огромна охота подканя зрителите да гласуват.
  Защо ли не се учудвам…кучетата си лаят, а керванът си върви.
  Всичко е направено за пари – много удобен параван е каузата с децата…Такава е жестоката истина!

 28. Георги says:

  Браво ! Поклон пред госпожа Обретенова и на всички които са в нейното незавидно положение на жертви в тази държава наречена Абсурдистан ,която толерира циганската простотия и крими изпълнения , а ги издържаме всички ние работещи и чинно плащащи данъци българи. Време е да се говори открито и честно за всички наболели проблеми в на??ето проядено общество и да се обърне внимание на онези родители ,които искат да отгледат децата си заболели по една или друга причина и впоследствие останали увредени може би за цял живот!

 29. Напълно съм съгласна с написаното и с коментарите! За съжаление, отново погре??но сме разбрали модела на подобни предавания на Запад: това, което правим тук, е за да отговори на нечии други цели, не на на??ите в БГ. Тук не може?? да “подбира??” кой е по-болен, за да го покаже?? по ТВ, за да събере?? пари! Цялата ни държава е болна! Затова наистина би било по-удачно Ани Салич да се разрови из помията на държавната администрация и политика за грижата за децата и да накара цялата общественост да притисне управляващите за по-добри закони! Тогава народът ще носи Ани Салич на ръце, а не да я плюе – а и тя самата ще бъде далеч по-удовлетворена, че помощта й е била смислена!

 30. mina says:

  Възмутена съм от факта, че ??епа хора чрез “Великолепната ??есторка” и др.такива акции превърнаха милосърдието на българина в своя професия и начин за прибиране на пари.Лично аз няма да дам нито лев!
  БТВ и мобилният оператор, чрез който се събират средствата никога няма да оповестят и да ни информират за точния размер събрани средства от дарения. А в момента нито Ани Салич с луксозните рокли, които никак не се вързват с мизерията в детските домове нито синчето Заберски стоят без да им се заплаща….както и всички останали.Че кой ще си остави работата и ще стои три месеца без да получава пари, просто така….
  А за хора като Красимира – дълбок поклон! За героизма да бъде майка на обреченото дете и за героизма да постави тези толкова наболели въпроси, касаещи социалната ни система.
  Факт е , че България е антисоциална държава . Факт е , че в ръцете на некомпетентни и жестоки чиновници се крепи тази система. Да институциите чрез конкретни хора са виновни за тоя хал!

 31. shteru says:

  БРАВО! Българи,обърнете внимание на всички ??оупредавания по на??ите национални телевизии, че имат чуждестранен
  произход, за което трябва да се плаща и то солидно. Почти няма телевизия или кабеларка да няма такова предаване.
  По този начин по-голямата част от даренията ни отиват за авторски права, хонорари, ДДС, консултански услуги,които са ненормално зави??ени.
  Поздравявам г-жа Обретенова без угорки, както прави Вени

 32. Надя Тодорова says:

  Аз искам да кажа нещо,което мисля,че е ре??ение за децата над 18 г от тези домове. Например има много изоставени сгради , които магат след частичен реминт да се използват за жилища за такива деца. Често минавам покрай “Земляне”-гаража на рейсове в София-кв. Красно село.Там общежитието ,което бе??е за ??офьорите отдавна е необитаемо, по непонятни за мене причини, но винаги като мина от там , гледам сградата и си мисля , как би могла да послужи за общежитие на такива пораснали вече деца без семейства, по една стая да им осигурят , долу в сутерена сигурно още съществува столова , която е имало за общежитието /рекламата още я има за заведението/, вместо с всеки отминал ден тази огромна сграда да се обира/вече доста дограма липсва, както гледам/, а само си помислете колко много такива деца би могла да приюти, тя е 10-14 етажна , незнам точно , не съм ги броила, но често пътувам покрай нея и всеки път си мисля за това, ако някой може да направи нещо по моето предложение , ще бъде добре.Този който я е купил /евентоално/, ако не може да се грижи за нея, няма да е ло??о да направи едно безкрайно добро за тези деца , за които “уж” се грижим -да им я даде да я ползвот , а някоя строителна фирма пък да поеме ремонта на зградата безвъзмездно, като дарение и колко добро биха направили така.Съжалявам че аз с нищо не мога да помогна , но все пак ви давам идея.

 33. Станимир says:

  Адмирации за истината, защото тя се пи??е рядко и още по-рядко се чува. ??стината е много ценна в дне??ния извратен свят на лъжи и полуистини, които маскират неспособността ни да се развиваме като общество и да работим в името на обществото. Благодаря!

 34. radomira says:

  izvinete 4e pi6a na latiniza imam dete s uvrejdane , nikoi do sega ne mi e pomognal triabvalo e da teglia zaemi za da mu pla6tam lekarstva ,logoped ,rexabilitazia toi e s isximi4en insult i epilepsia , sega stana na 18 godini i se ukaza 4e 6te mu sprat pomo6ta taikato e palnoleten, i triabvalo da ima staj 3 godini za6toto e s 50 prozenta invalidnost ve4e, kak moje dete koeto pose6tava u4ili6te u4i s pomo6ta na resursen u4itel i as godinni na red sam mu prepodavala da ne polu4i pensia po bolest za6toto imal 50 prozenta za sozialnite toi zna4i e zdrav s pareza na krainizite i epilepsia ne razbiram ,a znaete li 4e v Nova Zelandia za dete s uvrejdania semeistvoto vzima 1200 evro za mesec za da go gleda a tuk 100lv deto se vika i pak ne gi davat vazmutena sam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.