?? щатският посланик – жертва на българските официози?

В интервю по бТВ щатският посланик е казал и следното относно случая в Кърджали, при който полицейски служители пребиха семейство погре??ка. Според официоза “Стандарт” това е станало така:
“МВР наистина изключително добре се справя при ре??аването на проблемите относно организираната престъпност и корупцията, разбира се, ще се правят гре??ки, проблемите се случват, но важно е да се обърне внимание на факта за разре??аването на проблемите”.

Но според бТВ изказването му е малко по-различно:
“трябва да има разследване и, ако е имало полицаи, които са сгре??или, трябва да си понесат последствията – и за да се предотвратят такива неща за в бъдеще. „МВР наистина добре се справят по проблемите с корупцията и престъпността. Разбира се, гре??ки ще се правят”, каза той.”

Тезата на “Стандарт” е ясна – полицията е права, дори когато съгре??и. Но мисля, че и щатският посланик не следи достатъчно внимателно как точно се справя МВР. ?? не, няма да коментирам известния случай с убийството на Чората (нали забелязвате, че когато МВР убие някого, то вместо с името на човека ни облъчват с неговите прякори, демек – ло?? човек е този!).

??нтересно как Уорлик би коментирал това, че в САЩ при подобни прояви полицаите получават ефективни присъди (в конкретния случай, който можете да видите на видеото по-горе: 4 години затвор, заменени с уволнение без почести). В случая, документиран и пуснат в YouTube, полицаят твърде??е, че колоездачът нарочно се опитал да мине през него. Съдебните заседатели не му повярва, разбира се. В България този случай няма да стигне до съд, а ако стигне, министърът ще изрази надеждите си, че съдът ще действа професионално и няма да осъди полицаите. Ако в Щатите ??ефът на полицията в някой град си позволи да каже такова нещо… не, не мога дори да си представя какво би се случило.

??нтересно е също така, дали ако някой от хората в Кърджали е направил запис на телефона си на случилото се, министърът ще??е да защитава толкова усърдно своите служители?

Това са риторични въпроси, разбира се. В Америка когато полицаите правят “гре??ки”, т.е. нару??ават закона, това води до дисциплинарно, но задължително и до наказателно преследване, както и до справедливи присъди. Под справедливи не разбирам присъди, от които полицията да е доволна. ??, разбира се, полицейските участъци плащат сериозни глоби за действията на служителите си. Глобите се изплащат не в някаква държавна каса, а на пострадалите и техните близки.

В България такива случаи водят до дисциплинарни проверки и преместване на служителя от стая номер 4 на 1-вия етаж в стая номер 11 на втория етаж, където спокойно ще мести папки и играе на карти.

За незапознатите – вижте още един случай, как полицай застрелва човек в белезници, който е на земята. В съда твърдял, че се объркал и вместо електро??оковата палка извадил пистолет. Полицаят е осъден.

Спомнете си след това за двамата полицаи, които застреляха един човек, когото после набедиха, че бил кло??ар, демек “какво толкова”? Там поне има??е някакви уволнени хора, но дали след това не ги назначиха отново? Дали МВР плати обезщетение на трите деца на застреляния? За това медиите не пи??ат.

Сравнете обаче и с историята от миналата седмица, в която полицаи, стреляли във въздуха, но кур??умът рико??ирал и убил човек. Статия с подробности можете да прочетете тук.
Обърнете внимание, че когато полицаите у нас пребиват или убиват хора, МВР винаги излиза с информация, че пострадалите/убитите са “известни на полицията” или “криминално проявени”. Зад тези кухи фрази не се крие нищо друго, освен опит да се прикрие некадърността на полицаите. Ако някой е “известен на полицията”, защо полицията не го е хванала с годни за съд доказателства и не го е изправила пред съда? Същото и за криминално проявените.

??стината е по-проста.
При стотиците хиляди престъпления, които се документират всяка година, най-вероятно под “известен на полицията” се има предвид някой, който е влизал в полицейски участък. Може и жалба да е писал, но нали си е оставил името, ЕГН-то и адреса – значи е “известен на полицията”.
Това напомня на любимата фраза на катаджиите при катастрофа “водачът е управлявал МПС-то се несъобразена скорост”. Не пи??ат бързо или бавно, а “несъобразена”, за да не може да се обжалва актът в съда. Пълна простотия.

Да не продължавам с примерите, защото вече ви е ясно – посланикът говори в България така, както не би си позволил да говори в Щатите. Но би трябвало да прати писмо до “Стандарт”, в което да поиска вестникът да се извини за неправилно предадените му думи.

А МВР, ако иска хората не само да се пла??ат от тях, но и да ги уважават, нека въведе тест за физическа подготовка, за психическа устойчивост, за възпитание и за някаква по-обща правна култура. Дебели, разплути, невъзпитани полицаи са срам за министерството и нямат място в редовете на “на??ата полиция”. Освен, разбира се, ако тя не е “ва??ата полиция”. А пък такива, които не познават и не спазват законите просто трябва да бъдат уволнявани, преди да са извър??или поредното престъпление, заради което професионалистите ще се червят, а министърът ще бере грижи в Парламента.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.