До скоро, Българийо! Напускам те по-тъжен, отколкото дойдох. Но не ти си виновна!

Това е бележка, пусната от мен във “Фейсбук“, която в първия час след публикацията предизвика оживени коментари.

  След няколко часа напускам страната до следващия месец, но я напускам по-тъжен, отколкото дойдох.*
  Тъжен съм, но не заради това, че изкарах една седмица тук, с децата си (това бе??е най-радостното нещо!), а заради това, което видях в очите на хората, прочетох по вестниците, установих сам по улиците, в магазините, кината, в министерствата, ведомствата и фирмите, където бях.

  Мизерия гризе земята. Агресията е сграбчила здраво хората – ??офират нервно, сърдят се, ако спре?? да пусне?? някой без предимство или на пе??еходна пътека. Уморени са дори и тези, които обикновено са свежи и ведри. Както се казва, “отнийде взорът надежда не види”, пък и не може да се разчита нито на генерал Столетов, нито на който и да е от чужбина, който да дойде и да спаси от самите нас. Страхувам се, че емоционалното отърваване от комунизма се оказа мимолетно, а желанието за промяна след 10-и ноември угасна в поредица от имитации на преход, в които народът – може би съзнавайки, че поредното “освобождение” е за пореден път донесено отвън, а не реализирано с усилията на хората – загуби посока, вяра, надежда, всичко.

  Дне??ната несрета в София (а чувам, че в страната било и по-зле) е резултат не на нещо, случило се миналата година, преди пет години или през 2001 г., макар че “новият морал” на бив??ия ни цар помогна много за тоталното разпадане на ценностната система на българина.

  Но не е виновна България. Виновни сме ние, хората, които се отказахме да се борим за създаване на общество. Виновни сме, че отказваме да спазваме законите и правилата. Виновни сме, че предпочитаме да получаваме парите си, вместо да ги изработваме. Виновни сме, че сме агресивни, вместо толерантни. Виновни сме, че не вярваме в никой и нищо, а най-малко вярваме в себе си и в своите способности. Виновни сме, че искаме всеки да е равен с всекиго и не приемаме, че всички хора – включително и българите – се раждат равни, но не са с равни способности.

  Мога да продължа така сигурно още дълго време, но няма голям смисъл. Ние си знаем много добре колко сме зле, ядосваме се, че не можем да се оправим, гласуваме сляпо за всеки, който ни обещае “оправяне”, правим каквото можем, но се оказваме жертва на руската поговорка “Опитахме се да направим най-доброто, но се получи както винаги”.

  ?? все пак, има някакви наченки – и на гражданско общество, и на опити за протести, има надежда, но тя е крехка, малка, зъзне и трепери. ?? се държи на повърхността благодарение на усилията на хора, които нямат друг избор, освен да се опитват да се преборят с изброените по-горе негативни явления. Но мнозина ми казаха, че ако те не могат да напуснат по една или друга причина страната, биха искали децата им да отидат да учат в чужбина и да не се връщат у нас. ?? аз не можах да им кажа нищо против това, защото виждам и нивото на образованието в България. Вярно – трудно го виждам, защото е доста надолу, но все пак имам приятели в МОН, в университети, в училища и детски градини. Хора, които са читави, но остават все по-малко…

  ____
  * – Повод за тъгата ми даде и катастрофата на полския правителствен самолет в Русия. ??мам много приятели в Пол??а, за които това е ??ок. За мен бе??е тъжно да гледам как българските телевизии продължиха жалките си съботни “забавни програми”, в които някакви хора се смееха, ??егуваха, опитваха да иронизират и т.н., докато целият свят бе??е потресен от трагедията край Смоленск. Това, разбира се, не е случайно, защото водещата новина на сайта на Министерски съвет е това, че онзи ден премиерът е имал среща с Обама.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to До скоро, Българийо! Напускам те по-тъжен, отколкото дойдох. Но не ти си виновна!

 1. Daniel Denev says:

  Говори се само за макроикономика, а микроикономическата рамка, а проблемите на деня, а? ??зкуствено се поддържа някакъв бюджетен дефицит по-нисък от 3 процента от ВБП, НО това е нереално, това е ??ЗМАМНО и само цели да угажда на ЕС, за да ни приеме в Еврозоната и да въведе Еврото у нас!!! Така НЕГОТОВА влезе България в Европа и сега сме едни от най-бедните без действително работеща пазарна икономика. Тя всъщност не е и пазарна поради липсата на Антимонополно законодателство!!! В белите страни отдавна е създадено антитръстовско законодателство, у нас дори държавата създава условия за комфорт само на едрия бизнес! Последното е обяснимо с това, че същите тези политици са на ясличка при този едър корпоративен бизнес (в много случаи и чужд).

  Казваха на Дянков, че ниският бюджетен дефицит не е този, който той си изчислява сам и пиарите на ГЕРБ афи??ират. Чак днес му стана ясно, че от ЕС му водят на отчет и неразплатените милиони към бизнеса. Това му казаха Оре??арски и Велчев, но кой да ги чуе? Днес Дянков и Борисов пищят, че Еврозоната им се изплъзва и пак обвиняват преди??ното правителство. Не знаели били, че дължат пари на фирмите и това удвоявало реалния дефицит за 2009 г.

  ??зявлението на премиера Борисов, че МНОГО ДЪРЖАВ??, вклучая и ние – СА ??ЗЛЪГАЛ?? ?? ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ за реалните размери на дефицита си- НЕ ??ЗНЕНАДА Н??КОГО! Преди години така изкуствено и насила НО НЕПОДГОТВЕН?? станахме европейци за да бъдем сега КРЪПКАТА НА ЗАДН??КА НА ЕВРОПА – толкова бедни, толкова нещастни ?? ПРОДЪЛЖАВАЩ?? ДА Ж??ВЕЕМ В ??ЛЮЗ????ТЕ С?? и под игото на тези дето желаят запазване на статуквто (съществуващо вече 20 год)

  Министър Дянков наричам ПАЛАЧЪТ НА БЪЛГАРСК??ЯТ СРЕДЕН Б??ЗНЕС!!! Заради жестокото ограбване на народа от монополите в ръцете на обикновенният българин не остават свободни средства с които той да предприеме икономическа инициатива!!! Като прибавим към това и ЛУД??ТЕ мерки на кабинета които той кръщава антикризисни, като прибавим и недъгавото и застаряващо население неплащащо осигуровки и ревящо за пенсии … ЗА КАКВА ПАЗАРНА ??КОНОМ??КА, ЗА КАКВА КОНКУРЕНЦ??Я ГОВОР??М
  Ако министър Дянков е магьосник който без бизнеса може да напълни хазната, аз искам да ми покаже как го прави!!! Няма да издам фокуса обещавам….

  С чие височай??е покровителство (имената искам) клоновете на чуждестранните банки у нас дават кредити с лихви много по високи за българските граждани от колкото в държавите където са им централните офиси? Българите ли в Европа са най-богатите, а?!
  Защо (и с чие височай??е покровителство) българинът плаща най-скъпите в Европа мобилни услуги, най-скъпия ток (изнасян на мн. по-ниска цена) , най-скъпия бензин и мн. др. ЗАЩО в българия потребителят НЯМА ПРАВА и първо трябва да плати преди да оспорва?!

  Кога ще се гласува АНТ??-МОНОПОЛНО законодателство, има вече и прототипи на документите за него….

  ПАЗАРНА Л?? Е ??КОНОМ??КАТА Н??? ??МА Л?? НА??СТ??НА УСЛОВ??Я ЗА ЧЕСТНА КОНКУРЕНЦ??Я У НАС? ЗАЩО СЕ РАЗДАВАТ ДЪРЖАВН?? ПОРЪЧК?? САМО НА ЕДР?? ПР??БЛ??ЖЕН?? ДО ВЛАСТТА КОМПАН?????!
  ЗАЩО НЕ В??ДЯХМЕ КАТО АНТ??КР??З??СНА МЯРКА ДЪРЖАВН?? ПОРЪЧК?? ДА СЕ ДАВАТ ПР??ОР??ТЕТНО НО БЪЛГАРСК?? Ф??РМ???!
  Това ли са им мерките, чужди фирми (Сименс напр.) да взимат българските пари, а българските фирми да си чакат разплащанията по проекти с държавата още за миналата година?! ТОВА Л?? СА ??М МЕРК??ТЕ?!

  Ако министър Дянков си мисли, че само пипайки фиска, без бизнеса (който очевидно му пречи), ще напълни хазната , то нека знае, че е далеч от истината и с всеки изминал ден се отдалечава все повече и повече…

  “ОТ Н??ЙДЕ ВЗОРА НАДЕЖДА НЕ В??Д??”

 2. Дизайн за живота says:

  Големи глупости!? Отново нелогични разсъждния!? Егоизма е в основата на всеки проблем! Защо не поискаме, данъкът да е 50% – а не 10%, но най-после да има добро образование – дори и само основно да е – но да прави хора – а не послу??ни роби на кли??ето – заслепени от егото си… -!?! Егото, унищожи комунизма, и това същото его – ни е спирачка – и сега.. Егото е деградация и ТЪПОТА! Егото е липса на стратегия. Един часовник “ПОБЕДА” – колкото и да го бие?? – никога няма да стане ШВЕЙЦАРСК?? – НАЛ??.. !? Народа никога не е бил виновен за нищо освен за егото си, но всъщност ВОДАЧ??ТЕ са виновни за всичко – ЦЪРКВАТА ?? ПОЛ??Т??Ц??ТЕ. -и не е вярно че народа ги избира – за това първо трябва да има демокрация – също, и избор. Много сме неолиберални, а това е примитивизъм и тъпота, все едно да чака?? – козите да станат земеделци – защото обичат зеленчук. -или историята с часовника! Кенеди, когато е казал: “Какво си дал за родината” – имал е предвид ‘СОЦ??УМА’ – тоест – бил ли си егоист, направил ли си обществото по-добро, търсил ли си истината, ??СТ??НАТА, обичали ли си хората.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.